Reklama

Reklama

Duna

  • USA Dune: Part One (více)
Trailer 1

Kultovní sci-fi dílo vypráví o mocenských bojích uvnitř galaktického Impéria, v nichž jde o ovládnutí planety Arrakis: zdroje vzácného koření - melanže, jež poskytuje zvláštní psychické schopnosti, které umožňují cestování vesmírem. Padišáh imperátor svěří správu nad Arrakisem a s ní i komplikovanou těžbu neobyčejné látky vévodovi rodu Atreidů. Celá anabáze je ale součástí spiknutí, z něhož se podaří vyváznout jen vévodovu synovi Paulovi a jeho matce, kteří uprchnou do pouště. Jejich jedinou nadějí jsou nedůvěřiví domorodí obyvatelé fremeni, schopní trvale přežít ve vyprahlé pustině. Mohl by Paul Atreides být spasitelem, na kterého tak dlouho čekají? (Vertical Entertainment)

(více)

Diskuze

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Kaufman

Hele, a mě se to právě líbilo :) Asi i proto, že to trošku odkazovalo na sonic tanky ve hře a vlastně dodnes nevím, zda ty sonic tanky ve hře nejsou náhodou takový malý odkaz právě na ty sonické moduly z filmu, ale nikdy jsem se po tom nepídil, takže si jen sám pro sebe naivně říkám, že jo.. :D
Jinak asi si to s něčím pletu, nebo to mám za ty roky popletené s jinými fakty, ale já mám dojem, že jsem kdysi někde četl nějaké vyjádření tady k tomu, a že někdo, nevím zda přímo Lynch nebo někdo jiný na to odpověděl nějak tak, že snad skrze tu problémovou produkci to byla nějaká rychle vymyšlená "z nouze ctnost", protože to co bylo v knížce by se tak těžce do filmu aplikovalo, že to nakonec vyřešili takhle... Ale fakt nevím, jak moc a zda vůbec je na tom něco pravdy, je to váážně dlouho, co jsem to někde a nevím kde četl :)

Kaufman

Kaufman (hodnocení, recenze)

Jakkob

Jak mám ten film docela rád, tak ty pistolky  "čá-ksa" nesnášim a nevěřím, že to byl Lynchův nápad:-D

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Han_Quintet

Nn, min. v Duně 2000 a v následující Emperorce byla ta snaha o stejné vizuální ztvárnění s Lynchovou Dunou více než zřejmá. V Emperorce i fremenští fedajkynové útočili těmi sónickými moduly za pokřiku "čá-ksa" :D

na příspěvěk reagoval Kaufman, Han_Quintet

Uživatel niethustra smazal svůj příspěvek.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Han_Quintet

.. a já ji naopak zbožňuji a je to podle mě dost dobrý film, který byl mj i vizuální inspirací pro min. dvě počítačové Duny :)

na příspěvěk reagoval Han_Quintet

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Han_Quintet

Mi se to docela libilo, ale jednak to technologicky hrozne zestarnulo a taky pokud si pamatuju, tak nemel zrovna nejvetsi rozpocet, ale jasne, bylo to hlavne o deji na Dune a skoro vse ostatni z knihy to ignorovalo.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Tohle mi připomíná takové to tvrzení, že Lynch nemá svoji Dunu rád hlavně proto, že je to jeden z jeho asi nejsnáze pochopitelných filmů a stačí to vidět více méně jen jednou, aby měl člověk jasno :D :D :D

na příspěvěk reagoval Kaufman, Han_Quintet

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Shakaar

To mi v zásadě vůbec nevadí, ostatně mnoho skvělých či kultovních filmů podle nějaké knižní předlohy jsou stejně takové, třeba takový Scottův Blade Runner, který má s knížkou společného spíše méně, než-li více ;)

franzkfk

franzkfk (hodnocení, recenze)

Subjektiv

Nenenene, teď jdeme opravdu jinam. A možná jsme se jen místy myšlenkově lízli už předtím. Axiom, ačkoliv původně výraz matematické logiky, není vlastní jen jí.

Zkusím narativně přerámovat pro racionálně smýšlející jako jsi ty. Sebepřesah, či přesah, je kvantové provázání duševního stavu. To je má odpověď na trans-.

A když tě tu mám. Zrovna čtu Alitu. Předpokládám, že ji znáš. Mám verzi, kde jsou původní názvy, ale Alita je stále Alitou. Získá jméno Gally až později? Nebo je těch překladů víc? 

na příspěvěk reagoval niethustra

Subjektiv

Subjektiv (hodnocení, recenze)

franzkfk

Znamená to, že transcendence dosáhnou jen ti, kteří ten film viděli? Nebo naopak díky tomu, že dosáhli transcendence, ten film konečně uvidí?

na příspěvěk reagoval franzkfk

Subjektiv

Subjektiv (hodnocení, recenze)

V eukleidovské opodstatnění v jistém smyslu má, protože ji vytváří. Ale to asi není to, cos měl na mysli.

Subjektiv

Subjektiv (hodnocení, recenze)

franzkfk

Hm, je potvrzen pátý eukleidův axiom v eukleidovské geometrii nebo v neeukleidovské? A v které z nich má svoje opodstatnění?

Blackhand47

Blackhand47 (hodnocení, recenze)

Eodeon

To je ale zase pro studio a kina často nevýhodné, protože za tu dobu by v sále mohly proběhnout třeba 2 filmy. By i lístek musel být dvojnásobně dražší, ale tolik ti za jeden lístek lidi nedají. Sice by to smysl dávalo, ale takhle většina lidí neuvažuje, bohužel.

na příspěvěk reagoval Duncan66

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

a proč by nemohl. záleží, jak by ten film byl dlouhý. kdyby tři čtyři hodiny, pak proč ne. proto také stále netrpělivě očekávám, kdy se na IMDb objeví údaj se stopáží :)

na příspěvěk reagoval Blackhand47

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Han_Quintet

Neusuzuju vubec a radeji se snazim nic neocekavat.

Pred zhlednutim filmu v kine se posledni roky obvykle vyhybam jakymkoli informacim a vetsinou ani neznam hlavni obsazeni a snazim se vyhnout i trailerum. Protoze prakticky ve 100% pripadu v poslednich letech, kdyz jsem se na zaklade traileru a jinych informaci nechal zlakat, byl jsem tezce zklaman.

U Duny jsem udelal vyjimku, tak snad to bude vyjimka. Obsazeni zatim velkolepe a hlavne v podstate vsichny hlavnejsi role ztvranuji herci a herecky, ktere mam ve filmech rad, takze nezbyva, nez doufat. Nejvice jsem zvedavy, jak se tvurci poperou s tim nacpanim tak obsahle a pomerne slozite knihy do tech nekolika malo hodin.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, Han_Quintet

Han_Quintet

Han_Quintet (hodnocení, recenze)

Duncan66

Z čeho usuzuješ, že to bude sračka jen kvůli obsazení? Samozřejmě pokud budou chtít apelovat na Oscara tak tam bude muset být homosexuální pár, jenže ten se vyskytuje i v knize(ale je na to nahlíženo prostě starou perspektivou - je to prostě vykresleno jako jeho negativní vlastnost :D)

na příspěvěk reagoval Duncan66

Související novinky

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

17.03.2024

Epickému science fiction v režii Denise Villeneuvea se po osmnácti dnech v kinech velmi slušně daří. V neděli 17. března dosáhl snímek Duna: Část druhá celosvětových tržeb téměř 495 milionů dolarů (z… (více)

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

04.03.2024

První Duna při svém nástupu do kin měla poměrně náročnou pozici. Jednalo se sice o očekávaný blockbuster s nabušenou hereckou sestavou a režijním matadorem za kamerou, do široké distribuce však… (více)

Druhá Duna dorazí o něco dřív

Druhá Duna dorazí o něco dřív

18.11.2023

Premiéra napjatě očekávaného pokračování úspěšné sci-fi Duna z roku 2021 se opět posouvá. Fanoušci se ovšem v tomto případě nemusí vůbec chytat za hlavu, tenhle přesun je pro ně dobrou zprávou.… (více)

Dočkáme se třetí Duny?

Dočkáme se třetí Duny?

29.08.2023

Jedna by byla málo, dvě jsou fajn, ale co takhle tři? Ačkoliv vizionářský režisér Denis Villeneuve (Sicario, Blade Runner 2049) původně zamýšlel zadaptovat velkolepou sci-fi Duna spisovatele Franka… (více)

Reklama

Reklama