Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tak aspoň už vím, kde končí kufry ztracené British Airways! Svérázná britská rodinka usídlená kousek od Heathrow se naučila tak nějak si všechno přivlastňovat - a je jedno, zda jde o krádeže zavazadel a drobné elektroniky, nebo rovnou unášení návštěvníků a pracovníků letiště. Mum & Dad sice nenabízí úplně moc nového, co bychom už ve filmech tohoto žánru neviděli dříve, ale má aspoň sympatickou hlavní hrdinku, které ten úspěšný úprk z pekelného baráku přejete. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Přikloním se k většině, že tento explo patří spíše k těm více povedeným. Stejně ale musím dát jen průměrné hodnocení, protože řemeslně to trochu pokulhávalo a herecky taky. Mum & Dad napětí umělo vykouzlit velice zdatně a překvapující závěr se v klasických tyranských hororech taky už často neobjevuje, proto patří tento snímek do trochu jiného explo regálu, než jsme zvyklí. Neobjevuje se tu úplně čisté gore a všeho je tak akorát. I přesto nejsem britskému filmaření příliš nakloněna ( viz Little Deaths ) a i v tomto případě na mě doléhal takový ten amatérský odér, který já většinou odsuzuji. Na menší večerní jednohubku to ale nebylo špatné. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Príbeh úchylnej rodiny a o jej svojských pravidlách a záľubách. Dej bol síce pomerne jednoduchý, ale pocit bezmocnosti, ktorý prostredníctvom hlavnej postavy vo mne vyvolal to bohato vyvážil. A postava taťky, no.... asi tak nejako si predstavujem totálneho psychopata, svoju rolu zahral veľmi presvedčivo. 70/100 ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Byl by to docela obyčejnej horor, ale ta atmosféra v čele s taťkou a mamkou dala filmu něxco, co nesplňuje každej snímek podobného zaměření. Nejsou tu lekačky, ale spíš tu čeká smrt na každém rohu. Pardon, v každém pokoji. Skvělý nápad byla občas prolétavající letadla. Nechápu Lenu, že vzala od tý pipky telefon. A ještě zmíním pro mě vrcholnou scénu (samozřejmě kromě vánoční výzdoby), a tou byla scéna se zuby. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mamka a taťka jsou filmem hlavně psychologickým. A právě to je mi na něm sympatické - místo vyžívání v nekonečném, brutálním fyzickém mučení se tenhle film zabývá hlavně psychickým terorem pod taktovkou ujeté Mámy a ještě ujetějšího Táty + zbytku téhle pošahané rodinky. Jako ano, nějaké gore se samozřejmě najde, ale rozhodně ho není tolik, jak by se mohlo na první pohled (nebo z některých komentářů tady) zdát. Dům, ve kterém se tohle všechno odehrává, působí správně špinavě, celé to má silnou atmosféru, napínavé je to též, hlavní hrdince se dá fandit a když tohle všechno funguje, tak to jako horor nemůže dopadnout špatně. Bohužel mi některé věci připadaly nedomyšlené - Po těch zmizelých lidech policie pátrá nebo ne? Evidentně jich nebylo málo, a jelikož tahle rodinka žije poblíž letiště, vážně u nich nikdy policie nebyla? - rád bych věděl něco víc o minulosti Mamky a Ťaťky, jelikož o jejich rodičích tam není ani žádný náznak a možná to celé mohlo být i o něco silnější v atmosféře, ale jinak to podle mě bylo podařené. SPOILER A jsem rád i za happy end a za to, že se ten kluk dostal taky ven - byť ten už musí být tak traumatizovaný, že se do normálního života nevrátí. KONEC SPOILERU. Má to i několik dost dobrých scén, z nichž bych uvedl hlavně tu (mezi těmi, co viděli, možná i kultovní), ve které je ta nejzvrhlejší vánoční oslava, jaká kdy jen mohla být. Slabé 4* ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)
  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)
  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno