Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (801)

choze 

všechny recenze uživatele

Two cops. Glover carries a weapon... Gibson is one. Debutující Shane Black vystřihl solidní scénář s moc fajn postavou sebevražedného Riggse (skvělý Gibson), zkušený Donner to za mrzkých 15 mega Joela Silvera řemeslně natočil a všichni si připsali slušný hit a instantní klasiku, která ční nad ostatní osmdesátkové buddy movies. Osobně z nich mám ale radši komediálnějšího Tango a Cashe a od Blacka pak Posledního skauta. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Výborný začátek skvělé série. Jedná se o jednu z nejlepších sérií všech dob. Někteří si na tuto jedničku lehce stěžovali, že postrádala akci. Akce zde byla, nebylo ji moc, byla především na konci. O akci vůbec ale nešlo. Film byl dost humorně pojatý, bylo zde dost úsměvných scén. Jednička dobře působí i jako drama. Ve filmu perfektně funguje atmosféra, např. rodina D.Glovera. Policejní vtípky atd. Mel Gibson zde hraje opravdu šílnece a ta role je pro něj tím nejlepším. Potěší pár známých herců, třeba Gary Busey. Líbila se mi i hudba od Michaela Kamena a Erica Claptona, kde skvěle vykreslovali pocity ve filmu. Film hodnotím na 97% = ***** ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

To byly doby, kdy byl ještě Mel Gibson synonimem pro Smrtonosnou zbraň, (sebe)vzažedný stroj bez emocí (nebo naopak hodně přecitlivělý), strčený pod křídla Dannyho Glovera, který má pár týdnů do důchodu, takže je jistě velmi nadšený svým novým kolegou. Lethal Weapon je sice mnohými přiřazována ke komedii, ale myslím, že první díl má od komedie daleko. V některých scénách přímo naskakuje husí kůže. Jedna věc ovšem první zbrani chybí - Leo Getz. Ale kvůli tomu přece nebudu snižovat hodnocení tak skvělému filmu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Po letech (a poprvé v původním znění) podstatně menší legrace, než jakou si z dřívějška vybavuji. V okamžicích, kdy scénář nejnápadněji laškuje s odkazem drsné detektivní školy, jde beze vší srandy do tuhého, aniž by se Donner snažil ostré hrany obrušovat. Spíše než kriminální thriller, spíše než akční komedie je Smrtonosná zbraň žánrově neukotvený parťácký film, jehož motorem je postupně vylaďování vztahu mezi usedlým taťkou, který systému věří, a labilním solitérem, který se na systém vybodnul. Napsaní i zahraní jsou oba dva s vtipem a pochopením a považuji je za stěžejní důvody, proč se k téhle osmdesátkové zábavě jednou za čas vrátit. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, Gimp, Visáč, Cornon ()

Galerie (71)

Zajímavosti (74)

  • Podle slov producenta Joela Silvera byl první volbou pro režii Ridley Scott. Pro špatné vztahy se studiem Warner Bros se však do režisérského křesla nedostal. (ČSFD)
  • Murtaughovi je ve filmu 50 let, zatímco jeho představiteli Dannymu Gloverovi bylo v době natáčení teprve 40. (Kulmon)
  • Když se chce Murtaugh (Danny Glover) na střelnici předvést Martinovi (Mel Gibson), tak vystřelí na terč, který je trochu nakřivo. V dalším záběru ale terč visí rovně. (Duoscop)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Reklama

Reklama