Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (802)

sud 

všechny recenze uživatele

Sympatické spojení akčního thrilleru a komedie. A přitom nic není nechtěné a nesklouzne k sebeparodii. Akční scény jsou více efektní, naturalistické, dynamické a opravdové oproti jiným akčním filmům osmdesátých let. A zárukou zábavy jsou rozdílnosti povah ústřední dvojice, výbušného Martina Riggse se sebevražednými sklony a kliďase Rogera Murtaugha, který je usedlý táta od rodiny. Herecké výkony Mela Gibsona a Dannyho Glovera jsou bez chyby stejně tak jako úvodní píseň Erica Claptona a režie Richarda Donnera. A právě "Smrtonosná zbraň" je film, který se neokouká a při každém shlédnutí napne i pobaví diváky. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Kultovní? Kulový! Zábavné? Otravné! Na tyhle taškařice jsem už starej. Myslel jsem, že jen Chuck Norris dokáže dvěma střelami vystřílet smajlíka. Chápu, že Rusáci měli při Napoleonově invazi vážný důvod nabořit si vlastní domy, ale Murtaugh? A taky jsem si myslel, že už hloupější antihrdiny od dob Seagalovek neuvidím. Omyl. Gary Buseyho baví nechat se debilně masakrovat snad v každé roli, kterou hrál. Já vím, že emeričtí hoši jsou z ocele a nic je nezraní, ale už mě nebetyčně štvou scény, v nichž hrdina prolítne skleněnou tabulí, otřepe se a řekne: "Vole, sem měl namále co?" Já vím, že každej pořádnej chlap si prožene palicí olovnici po smrti svý ženy, to je přece úplně normální, ale není lepší to za každou cenu do filmu necpat? Stokrát viděné stává se po pěti opakováních klišém. Já vím, že už Petr Bezruč používal nadsázku a že horník v šachtě nežil sto roků, ale já už vůči tak hloupé nadsázce tolerantní nebudu. Soráč, Amíci. Ještěže Donner takhle nepodělal Jestřábí ženu. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Po letech (a poprvé v původním znění) podstatně menší legrace, než jakou si z dřívějška vybavuji. V okamžicích, kdy scénář nejnápadněji laškuje s odkazem drsné detektivní školy, jde beze vší srandy do tuhého, aniž by se Donner snažil ostré hrany obrušovat. Spíše než kriminální thriller, spíše než akční komedie je Smrtonosná zbraň žánrově neukotvený parťácký film, jehož motorem je postupně vylaďování vztahu mezi usedlým taťkou, který systému věří, a labilním solitérem, který se na systém vybodnul. Napsaní i zahraní jsou oba dva s vtipem a pochopením a považuji je za stěžejní důvody, proč se k téhle osmdesátkové zábavě jednou za čas vrátit. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, Gimp, Visáč, Cornon ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Donner vytvořil nejlepší duo policistů, které se ukázalo na velkém filmovém plátně. Gibson (pro mě jeho životní role), hrající si na totální psycho je opravdu vynikající a Danny jak je z něho uplně v prdeli, to je mocné, tento díl mě vždy sestřelí do kolen. Výborný mix akce a humoru, okořeněné ještě prvky krimi. Brilantní počin. Od úvodního strhujícího pádu, přes tunu chytlavých,vtipných a chytrých dialogů až po zběsilou akci a parádní výslech. Geniální blues hudba dotváří tento výtvor k totální dokonalosti. "Im Too Old For This Shit" ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Jeden psychopatický sebevrah v policejní hlídce stačí. To si patrně řekli nadřízení a přiřadili šíleného bojovného detektiva Riggse k detektivovi Murtaughovi, který chce jenom poklidu přežít do penze. Těžko lze nalézt více protikladů než má v sobě tato dvojice vyšetřovatelů - černý x bílý, starý x mladý, pacifista x action man, taťka x sirotek. Sžít se není jednoduché a občasný skok z mrakodrapu s připoutaným sebevrahem také pouto nevytvoří. Oproti tomu Riggsovo přijetí do Murtaughovi rodiny už z nich skutečné parťáky udělá a nyní již nezbývá nic jiného, než vyrazit společně nabančit do čenichu nějakým gangsterům. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (74)

  • Michael Hunsaker (Tom Atkins) se zmíní Rogeru Murtaughovi (Danny Glover) o projektu Air America a o tom, jak byla drogami z Laosu financována vietnamská válka. O této činnosti mimo jiné pojednává film Air America (1990), kde hlavní roli ztvárnil Mel Gibson. (Illuminare)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Reklama

Reklama