Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zážitky továrního řidiče n. p. Tatra při náročných zatěžkávacích zkouškách nákladních automobilů typu Tatra 148 v extrémně tvrdých klimatických podmínkách při stavbě ropovodu v oblasti Nižněvartovska. Schematický příběh, jehož obdoby se na přelomu 70. a 80. let objevovaly ve všech kinematografiích spřátelených v RVHP. Roli Karlovy matky (Jarmila Smejkalová) začala hrát herečka Slávka Budínová, ale odstoupila od ní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Parta soudruhů z ČSSR v čele s Kanyzou se vydá přesvědčit soudruhy ze SSSR, že Tatra 148 je minimálně stejně dobrej stroj jako KrAZ 256. Kdyby se o tom natočil dokument, ve kterym by se divák dozvěděl třeba nějaký technický informace, určitě bych se na to podíval. Jenže tady sledujete akorát Kanyzu, jak balí nějakou místní doktorku a jejímu bejvalýmu se to vůbec nelíbí a na pozadí toho sem tam pár záběrů na náklaďáky v akci. Pro toho, kdo by se chtěl pokochat akorát pohledem na tu starou techniku, by se z toho dal udělat sestřih tak na 15-20 minut. Zbytek je naprosto o ničem. Jinak si vzpomínám, že Jandák v nějakym pořadu vyprávěl veselý historky z natáčení tohoto filmu a řikal, že tam akorát v jednom kuse chlastali a že tam nějak rozbil záchod nebo co. To mohli rovnou natočit vožralýho Jandáka a byla by to asi větší zábava. Takhle dávám 2 hvězdičky - jedna za Tatru 148 a druhá za KrAZ 256. P.S. Většina herců, co je tady uvedenejch, ve filmu vůbec nehraje. Pouze nadabovali ruský herce... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

To, ze uvidim legendarniho Solonicyna s kralem Miroslavem (Raz) vasnive debatovat nad kvalitou Tatry 148, to by me nenapadlo ani v nejdivocejsim snu. Jinak jde o takovy mix mezi Ice Road Truckers a Hell Drivers, ktery me osobne neurazi, a pri vybuchu sanitky jsem dokonce zaznamenal urcitou emoci. Myslim, ze kdyby to cely natocili rusove, bylo by to lepsi, nez toto natocene s pomoci ceskych soudruhu...neni to zas tak spatne, ze by to muselo mit 26%...postsynchrony jsou katastrofalni, to uznavam. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Tenhle film asi vznikl kvůli snaze posílit odkaz Svazu Československo - Sovětského přátelství, protože takovou zhůvěřilost nemohl nikdo myslet vážně. Jediné co je alespoň trochu zajímavé je námět. Bohužel z atraktivních lokací Západní Sibiře jsou vidět leda zasněžené cesty, občas nějaký panelák a sem tam ubytovací buňky. Chápu že se naši řidiči nepřijeli kochat, ale překračovat plán, ale ukázat pár čarokrásných záběrů zimní přírody by neuškodilo. Kdyby se Kanyza neutrhl ze řetězu a nestřihl si machra z něhož by měli mindrák i Belmondo s Bondem, tak by se nebylo vůbec na co dívat. Druhou hvězdičku přidávám za nádherné Tatrovky 148. ()

Svata 

všechny recenze uživatele

Přesná soudružská agitka. Tatra nezná bratra a nemá sestru.  Sibiřanka je jedinečný dopravní  projekt a soudruh Kanyza to dává na jedna s hvězdou, možná tam " Kde už nie imperisalistou " v té ledové ploše se tenkrát  rozhodl ke spolupráci s STB. Pan Jandák svou trapností opět nezklamal. Hlas pana Moravce v dabingu to trochu vylepšuje, ale jinak nuda, nuda, nuda. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Úžasný blábol. Ještě teď nevěřícně zírám. Pak hned vstanu a jdu si koupit Tatru. Joo, on ten podnik už neexistuje. Tak aspoň modýlek. Tohle je totiž hodinu a půl trvající reklama na Tatru. Včetně P,R,kovského pochlubení se stařičkou Tatrovkou (kampak asi zmizela, co? scenáristi) a jízd do vrchu, s kopce, na vlnitém plechu a tak. A zvládnou nakonec i drsné sibiřské podmínky! Netočit většinu ruský štáb, je to možná i zábavné. Kanyza a Jandák mají dělat komickou dvojku, ale evidentně sami celou dobu nevěří, čemu se to upsali. Ale jinak diialogy jak by je krávě z pr.dele vytáhl, někdy má člověk pocit, že se pár stran scénáře zatoulalo v sibiřském vichru, a tak co, no? Švenky kamerou, střihy, to je amatérismus nejhrubšího zrna. Div, že tenhle film vůbec došel až do závěrečné fáze výroby, že se neztratily kotouče s filmy nebo je nepocintali soudruzi vodkou. Hvězdička za naše herce, kteří pochopili, že hrají v idiotštině, a tak přehrávají, jak jen to jde, aby bylo jasné, že jsou v tom nevinně. Jinak jako vhled na tehdejší postavení člověka je to ale geniální - žádné city, žádné emoce. Plán se prostě musí splnit, a smrt nesmrt, nakonec si soudružsky podáme ruce. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Jan Kanyza si ve filmu zahrál se svou ženou Žofií Veselou. (M.B)

Reklama

Reklama