Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (447)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nesouhlasím s těmi, kteří film odsuzují pro domnělé adorování únosců. Z původního únosce a jeho klienta se stávají parťáci, kteří mohou kdykoliv ze společné cesty odejít a nespoléhat se jeden na druhého. Rozhodně nejde o americkou sentimentální prašivinu, kterou by z původního námětu vykřesala většina amerických režisérů. Drama o volnosti, svobodě a přátelství může takhle dokonale natočit jen Eastwood. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto paradni kriminalni drama, kde Clint vzal ohrany tema sblizovani se dospelyho s ditetem, zaobalil to do pribehu o uteku vezne a jeho chytani a to vse natocil bez nejakyho tahani slz z divaka a prehnany sentimentality a vzniklo naprosto perfektni drama, u kteryho je jedinej problem lehce prepalena stopaz a protahovanej zaver. Navic tu jsou jak spis vtipny sceny, tak sceny docela drsny, jako treba navsteva u cernosky rodinky. Navic tu neni nic cernobily. Kevin umi bejt peknej parchant, ale jindy zase stoprocentni sympatak, s kterym byste hned sli na pivo. Clint taky neni klasickej prototyp serifa a vicemene mu na tom dopadeni nijak nezalezi. Jinak Clint hraje perfektne, i kdyz je jeho postava dost v pozadi, Laura Dern spatne nehraje, ale celou dobu se desne kreni, Kevin byl v dobe natoceni filmu jeste v maximalni forme a malej kluk je fajn, coz me mile prekvapilo. Celkove lepsi 4*. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Eastwood místama dokazuje smysl pro absurdní humor, režijně je velice jistý a Costner s pivní cejchou jako sympatický zločinec mu to rozhodně nekazí. Vykreslení Costnera jako v podstatě přecitlivého psychouše je velice působivé, ale hlavně z Costnerovy strany brilantně zahrané. Buďme rádi za každý originální thriller, jako je tento. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem Dokonalý svět viděl poprvé, tak jsem byl docela nadšenej a dal jsem mu tady 5 hvězdiček. Při druhym zhlédnutí mi film připadal chvílema trochu zdlouhavej (moh bejt klidně tak o 30 min kratší a divák by nebyl o nic ochuzen) a našlo by se v něm i pár nelogičností, takže snižuju hodnocení na 4, což taky neni zrovna málo. Solidní práce Eastwooda a jeden z těch lepších okamžiků Kevina Kostěje. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Dokonalý svět je dokonale jednoduchým a téměř dokonale fungujícím filmem. Nikterak extra sofistikované vyprávění je vykompenzováno poutavostí prvků road movie a prvoplánovost je vykoupena jemným budováním emocí eskalujícím ve skoro až srdceryvný závěr. Dokonalý svět však není jen pesimistická studie otcovských komplexů, je v průbehu naopak velice zábavný a svěží. Kevin Costner stylově a věrohodně ztvárňuje jednu ze svých nejlepších rolí a z antihrdiny se tak účelně stává sympatickým hrdinou... Pěkný film. 8/10 ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • Richard Schickel ve své biografii Clinta Eastwooda správně poznamenal, že postava Reda Garnetta je ze všech představitelů zákona v provedení Eastwooda první, která nemá nad nebezpečnou situací kontrolu. (ClintEastwood)
  • Na poličce, o kterou se Robert (Kevin Costner) opírá, když je postřelen, je jeden z prvních výtisků časopisu National Geographic. (PATTXA)

Reklama

Reklama