Reklama

Reklama

Vyměřený čas

Trailer 1

Ve světě, kde se neplatí penězi, ale časem, můžete buď žít věčně, nebo záhy zemřít. Justin Timberlake a Amanda Seyfried září v hlavních rolích akcí nabitého závodu s časem o muži křivě obviněném z vraždy a jeho pokusu svrhnout zkorumpovaný systém, ve kterém musí bojovat o vlastní život, protože každá vteřina se počítá. (Magic Box)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (2 100)

Matty 

všechny recenze uživatele

Niccol značně updatoval faustovský motiv a přihodil jánošikovského hrdinu, jenž kdovíkde získal schopnosti (fyzická zdatnost, hraní pokeru na úrovni Jamese Bonda, suverénní střelba ze zbraní a řízení aut, za jejichž volantem pravděpodobně sedí poprvé v životě), s nimiž nyní kdovíproč bojuje za beztřídní společnost. Jeho motivace je vinou odbytého vykreslení postav a podmínek, v nichž žijí, velice nepřesvědčivá. Prostě tak jedná, protože nám skrze něj režisér/scenárista/producent potřebuje sdělit pár tezí. Podnět k diskuzi to není špatný, ale k témuž postačí přečtení synopse filmu, případně zhlédnutí traileru. Zklamává-li Vyměřený čas jako „film s myšlenkou“, o moc lépe nefunguje ani coby akční thriller. Niccol nedokázal svá sdělení hladce zapracovat do žánrových schémat, pročež postavy, jimž neustále utíká čas, co chvíli vedou umrtvující „sit and deliver“ dialogy. Willův cíl zůstává dlouho nejasný, jeho jednání postrádá logiku, což lze bohužel vztáhnout na celý film (až příliš snadno napadnutelný je již samotné přečerpávání času, nad nímž například spící člověk nemá žádnou kontrolu). Také ostatní postavy dělají rozhodnutí, jež se od nich vzhledem k pravidlům žánru očekávají, nikoli rozhodnutí, jež by v kontextu děje dávala smysl. Nakonec mne na tahle ambiciózní americká žánrovka více než nesevřeným vyprávěním bavila tím, co častěji oceňuji u filmů evropských – kamerou (Roger Deakins), jež odlišnou kombinací světla a barev odděluje jednotlivé třídy a strohou výtvarnou stránkou (Alex McDowell), kdy například „policejní“ auta představují milý návrat k dystopickým sci-fi někdy ze 70. let. Celkově ale... škoda času. Apendix: Ne, že by se mi to nelíbilo, nicméně nechápu, proč je Amanda Seyfried po celý film oděná do šatů na soaré (když běhat, pak, samozřejmě, v lodičkách s vysokými podpatky). 50% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že když už scénáristu konečně napadne poměrně neotřelá myšlenka s několika opravdu vychytanými detaily, místo aby jí dotáhl k dokonalosti, splácá stereotypní honičku o tom, jak si metrosexuální Džastýn snaží dobít digitálky. A tak jediné, co člověku utkví je, co dokáže s už tak hnusnou Amandou Seyfried udělat rezavé mikádo! Asi budu mít nějaký pokřivený vkus, protože když se tady jeden trochu začte, aby si pomalu vytíral z očí čerstvý ejakulát zdejších pubescentů! ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Typické Niccolove sci-fi, ktoré strhne a pobaví i bez futuristickej výpravy, digitálnych robotov či čohokoľvek efektne lietajúceho. Stačí mu k tomu jednoduchá ale skvelá myšlienka a jej inteligentné vsadenie do akčného príbehu, obhajujúceho humanistické hodnoty. Justin Timberlake OK, Cillian Murphy tradične super, a Amandu Seyfried iba vyzliecť, poliať čokoládou a stráviť s ňou poslednú hodinu života. Takto dôstojne chceli vyzerať Mostowovi Surrogates. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Výborný námět, který mohl z In Time udělat letošní sci-fi roku.. žel se tak nestalo. Lidé tu fungují v zónách a po dovršení pětadvacátého roku života dostanou pouze jediný rok. Přestanou sice stárnout, ale musejí se sakra ohánět (vydělávají ho, utrácí, věnují, kradou a hlavně s ním šetří), aby jim nedošel. Andrew Niccol možná nemusel až tak moc sólovat, měl přibrat někoho do scénáristické party a výslednou podobu nechat na jiném režisérovi. Když se totiž dopíše scénář, zdaleka není vyhráno. Není ničím objevným fakt, že během natáčení, a poté u střihačova pultu, se píše vlastně znova – látka dostává nový tvar, jednotlivé scény nový význam. V detailech je In Time totiž docela suverénní, v celku už spíš nejistý. Místy funkční přesah a kroužení kolem zásadních otázek mohl být výrazněji vyždímán (třeba se vůbec nedozvíme podrobnosti okolo hrdinova mrtvého otce), bohužel In Time selhává i jako akční film, hlavní hrdina sice suverénně (chápej nečekaně) získá poměrně slušné schopnosti (pere se, střílí, luxusně řídí), ale akce je trestuhodně málo a když přijde, tak vůbec nepohltí. Jiné je to s postavami, na které Niccol hodně sází. Někde mohl na jejich charakteru a rozvoji ještě víc zapracovat (Murphyo strážce času), i tak se ale obklopil velmi dobrými mladými herci (právě Cillian Murphy, Vincent Kartheiser, rozhodně Timberlake a Amanda Seyfried, která aspiruje na nejvíc sexy postavu roku. Navíc díky bohu za funkční, neurážející romantickou linku mezi nimi). Všichni hrají skvěle, jednají už hůř. Neustále plánují, utíkají, shání čas, ale leckdy to vypadá, že je to jen proto, aby film netrval nějakých pětačtyřicet minut. Jednání hlavního hrdiny je pak poměrně nejasné, místy nelogické. Příběh moderního Robina Hooda tak nadhodí nějakou sympatickou myšlenku, která by si zasloužila hlubší rozvětvení, ale divák se ničeho nedočká. A ve finále tím pádem řada scén vyzní nijak, prázdně, jednoduše, NEDOTAŽENĚ.. škoda, velká škoda!! Přesto nemůžu dát jen 3*.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý sci-fi thriller. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch budúcnosti, kedy sa ako univerzálne platidlo používa čas do konca života, vďaka čomu síce ľudia nestarnú a mohli by si udržať večnú mladosť, lenže zároveň je ho potrebné neustále doplňovať, čo je náročné a spoločnosť je tradične rozdelená na vyvolených, ktorí ho majú množstvo a bežných, ktorí doslova prežívajú zo dňa na deň. Mladík si na tento štýl života plne zvykol, lenže keď sa dozvie skutočnú pravdu o tomto svete a navyše jeho matka umrie zbytočnou smrťou, rozhodne sa všetko zmeniť. Spracovanie je celkom slušné, ale dalo sa to podať aj lepšie. Určite musím pochváliť tento originálny nápad s časom ako peniazmi budúcnosti, kvôli čomu je tu dobre vykreslené rozdelenie spoločnosti a správanie ľudí, čo filmu ako celku dosť pridáva, inak je to opäť ten typ filmu, kde sa nezbavím rozporuplných pocitov. Na jednej strane to celé pôsobí až príliš naivne, povrchne a miestami aj dosť hlúpo, takže to mohlo byť rozhodne aj o dosť lepšie, ale keď sa cez to prenesiem, stále je to dostatočne zábavný a dynamický film, pri ktorom som sa nenudil ani na okamih. Len ma mrzí minimum výnimočných scén, ako celok ma to bavilo, ale iba dve scény sa mi skutočne páčili, beh matky oproti synovi a definitívne vyriešenie problému so skupinou neustálych prenasledovateľov. Akcie je tu priemerné množstvo a nie je zlá, ale ani ničím výnimočná. Klasickej akcie je tu až prekvapivo málo, padne tu len pár úderov, prípadne výstrelov, dokonca aj zabitých je tu úplné minimum, prednosť tu majú hlavne rôzne naháňačky, či už automobilové alebo pešie a tie sú pomerne obstojné, len mohli byť napínavejšie. Herecké obsadenie nie je zlé, Justin Timberlake mi neprišiel ako práve najlepšia voľba, ale zvládol to až prekvapivo dobre, k tomu charizmatický Cillian Murphy, sympatická Amanda Seyfried, len záporáci mohli byť výraznejší, týmto chýba rešpekt a Olivia Wilde mohla mať viac priestoru. Réžia a technická stránka sú celkom slušné, Andrew Niccol má rozhodne naviac, čo už aj viackrát predviedol, ale v rámci filmu to aj celkom stačí. K slušnému zážitku nepotrebuje bohatú výpravu budúcnosti a ani preakčnelé scény, len ma mrzí, že sa tu o hlavné postavy ani nedá až tak moc obávať, toto sa dalo podať aj omnoho lepšie. Takže potenciál bol omnoho väčší, pri inteligentnejšom prevedení by to možno bol aj nový žánrový kult, ale bavil som sa, určite sa to pozrieť oplatí. 68% ()

Galerie (91)

Zajímavosti (29)

  • Názov New Greenwich odkazuje na skutočné časové pásmo používané na Zemi. (Greenpeacak)
  • Natáčalo sa v Los Angeles (scény z Daytonu) a v Malibu (scény z Greenwichu). (Greenpeacak)

Související novinky

Dámské posily...

Dámské posily...

04.10.2010

...pro tři napjatě očekávané projekty. Především je tady Emma Stone (foto), jejíž hvězda prudce stoupá už od Zombielandu a nedávno si připsala na konto nečekaný hit Easy A. Teď se z ní stane učiněná… (více)

Reklama

Reklama