Reklama

Reklama

Sherlock - Série 4 (2017) (série)


Poslední případ (S04E03)

(epizoda)
  • Česko Poslední problém (více)

Obsahy(1)

Temné rodinné tajemství vrátí Sherlockovi dávno zapomenuté potlačené vzpomínky. Následuje smrtící závěrečný střet – a setkání se vzkříšeným nepřítelem. (Netflix)

Recenze (120)

kiddo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Být to zasazeno do lepšího kontextu, který by k tomuhle dílu jednoznačně směřoval a z nějž by doslova nestříkalo, že Moffat s Gatissem měli inspiraci pouze na tuhle jedinou epizodu, mohl se The Final Problem vyrovnat přinejmenším His Last Vow. Coby snad definitivně závěrečný díl celého seriálu si nicméně Poslední případ zvládá zachovat ještě aspoň minimální míru důstojnosti. Plus moje milovaná loď má vítr v plachtách víc než kdy předtím a sektářky z The Johnlock Conspiracy hromadně páchají sebevraždu, vřeštíce cosi o homofobii, takže se zase nedá říct, že by to byl úplně zabitej večer. ()

IvoB 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedený závěrečný díl, který v rychlosti zvládá tak nějak uzavřít překombinovaný příběh, posunout postavy o kapku dál, a připravit čistou půdu na další pokračování. A to není úplně málo. Jedná se dle mého o vrchol čtvrté řady. I když tedy přišel hodně pozdě. Celá recenze zde. ()

Reklama

crozet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak jsem si hlavní postavy tohoto seriálu a frenetickou dynamiku celého vyprávění včetně jeho vizuální a hudební stránky (což vše odkazuje na tvůrčí a velmi nadšený a výkonný autorský i realizační tým) oblíbil, toto finále už je opravdu posledním stádiem... V této fázi se chování starého člověka vrací zpět do dětství, ochrnutý mimický sval Sylvestera Stalloneho zabraňuje artikulaci kompletně a Clintův ostrý výzor proměňuje se v pohled kapra. Kdybych neznal předchozí díly a série, sledování tohoto parodického "finále" bych jednoznačně ani nedokončil. No dobře.. Když ale při hodnocení necháme setrvačně zapůsobit dojem z celého seriálového díla, dojdeme k nemalé kompenzaci těchto partikulárních rozpaků. A takový přístup oproti nějakému uvolňování proudů znechucení považuju za spravedlivější. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jak jsem byl z první dvou dílů čtvrté řady na rozpacích, tak mě to třetí díl vrací ve své nejčistší podobě. Jestli tohle byl moment, ke kterému to celé směřovalo, tak klobouk dolů. Rozhodně by se k tomu šlo dopracovat lepší a srozumitelnější cestou, ale na druhou stranu, mě to chytlo jako málo co. A fakt jsem byl zvědaví, jak to nakonec dopadne a oproti předchozím dílům čtvrté, a i třetí řady to bylo napínavé a byla tam cítit ta osudovost. Moje pocity vycházejí z toho, že jsem přistoupil na hru tvůrců a zbytečně jsem nerozebíral logický aspekt toho co vidím, jelikož si nedovedu představit, jak by tohle celé mohlo jít zorganizovat. Budiž, to je asi největší nedostatek celé epizody. V tomto dílu bylo všechno co mám na Sherlockovi rád a navíc tam bylo tolik emocí, které dokáží dojmout, což jsem fakt nečekal. Jsem spokojený a pokud by tohle byl poslední díl seriálu, tak s ním dokáži v klidu žít. 9/10 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl sám o sobě je skvělý, byť pro mnohé vrcholně neoriginální a opakující to, co už v Sherlockovi viděno bylo - ale je to chyba? Není, jelikož se jedná, dost pravděpodobně, o završení celé téhle série, je zcela logické, že tvůrci využijí všech možných motivů použitých v dílech minulých. Tempo je tu zas vražedné (tak, že důležité vedlejší postavy jako Gregg Lestrade a Molly jsou trestuhodně upozaděné) a přestože dobrá polovina "odhalení" co v druhé polovině přichází, se dají bez nejmenšího problému odhalit vzápětí po té, co jsou naznačeny, jsou natočeny řemeslně zcela perfektně. A hlavně - neskutečně, ale fakt neskutečně dobře tu fungují emoce a to bez patosu. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Pevnost na šírém moři, kde se odehrává tato epizoda, je ve skutečnosti na ostrově Svaté Kateřiny ve Walesu u města Tenby, která je v době odlivu přístupná přes pláž suchou nohou. (kowalski)

Reklama

Reklama