Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (331)

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Další Francouzská kriminálka, tentokráte zasazena do Jížní Afriky. Ideální tempo, zajímavé vztahy a dialogy ušité na míru. Potěší solidní akce, pár krvavých přestřelek, surová situace na pláži, kdy jsem měl otevřenou hubu, Orlando vytasí pár slušných chvatů, fajn hudba i vizuál a dobrej příběh. Akorát konec mi přišel strašně umělej a několik scén jsem chtěl vidět jinak. 8/10 ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Keby to bolu trochu viac atmosférickejšie a podarilo sa lepšie predať motívy Apartheidu, mohlo to byť úplne úžasné.Ale aj tak hustá kriminálka. Temná, nekompromisná, brutálna, navyše s výborne napísanými a zahranými postavami (hlavne u Orlanda to bol mierny šok). Záverečná "naháňačka" originálna. 8/10 ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Jižní Afrika (sic ve francouzské produkci) je druhá skandinávie, alespoň co se týče syrovosti detektivek. Podmanivé, silné a překvapivě herecky zdařilé (Bloom v roli téměř noirovského detektiva). Samotná detektivka je navíc ozvláštněna pro nás exotickým prostředím a historií, která čerpá pozůstatků apartheidu. Hodně slušné 4*. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Drsné přírodopisné (a)sociálně-kriminální drama z exotické Black & White země. Dříve vášněmi zmítané, dnes z moci úřední usmířené a prý již nerasistické země. Cha... Proč drama přírodopisné? Navštivte Cape Town a uvidíte sami. Oceán, krásné pláže, úchvatné písečné duny a k tomu ta džungle. Hustá a nebezpečná džungle velkoměsta. Plná drogových (a zdrogovaných) dealerů, co jsou opravdu hnusná zvířata (omlouvám se africké zvěři), neumí dokonce ani číst, ale umí to dobře se samopalem, mačetou či s nožem. Po celý film nechutně mírumilovnému a (kromě toho finále v dunách) doslova vykastrovanému policejnímu kapitánovi Sokhelovi (hraje ho Zulu Whitaker) vyřešili dilema, ve kterém uchu teď bude nosit náušnici a jeho parťákovi Fletcherovi vyjasnili (pozor, SPOILER!), kterou rukou bude za chvíli klepat na nebeskou bránu. Zaujal i ten jihoafrický Mengele, coby vládou placený Mandelobijec a jeho vývoj „etnické bomby“. Potěšil mě rozvedený alkoholik Legolas :-), v roli promiskuitního policajta Briana Epkeena. Často klátil, hodně chlastal, dobře střílel. Carpe diem! ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Zajímavé krimi, které zavře pusu všem nepříznivcům Orlanda. Je vidmo, že to není žádné herecké prkno, jen mu role hodných slaďoušů nedaly příležitost se pořádně předvést - avšak v roli zarostlého, potetovaného detektiva s vnitřními démony opravdu zabodoval a já jen litovala, že nedostal ještě víc prostoru. Klidně bych se obešla bez jeho kolegy "zulu" Whitakera, který se v podstatě jen tvářil, jakoby mu uletěly včely. Opravdu velice špatný výběr herce. Kromě toho to trochu kazí zmatenost a necelistvost příběhu a především zběsilý střih. Jinak je film opravdu originální a kdyby se mě někdo zeptal na něco podobného, pak mě opravdu nic nenapadá. Mimochodem Kapské město určitě nikdy nenavštívím, ale místy je vážně nádherné. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes 2013 a tento festival uzavíral. (Terva)
  • Výraz ZULU predstavuje Bantu ,etnickú skupinu v južnej časti Afriky. Zároveň sa jedná o najväčšiu etnickú skupinu v Juhoafrickej republike s počtom príslušníkov 10 – 11 miliónov, z ktorých väčšina žije prevažne v provincii KwaZulu-Natal. Menšie skupiny žijú aj v okolitých štátoch, ako Tanzánia, Mozambik, Zambia či Zimbabwe. Bantu etnické skupiny je všeobecné označenie pre 300 – 600 etnických skupín žijúcich v Afrike, ktorých spoločným znakom je, že používajú niektorý z jazykov, patriacich do jazykovej skupiny Bantu (Niger-Kongo jazyky). Provincia KwaZulu (Kwa v preklade znamená "miesto pre") bola pre Zulu-ov vytvorená v roku 1970 počas apertheidu, kedy boli stovky tisíc Zulu-ov, žijúcich vo vlastných príbytkoch v Juhoafrickej republike, týchto majetkov zbavení a násilne presunutí do "bantustanov", území vyhradených pre obyvateľov čiernej pleti, v KwaZulu. (Bobek15)

Reklama

Reklama