Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 3

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (Cinemart)

(více)

Videa (32)

Trailer 3

Recenze (1 848)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Ano, několikrát v první polovině filmu z plátna zavanula taková nostalgie a oldschool dobrodružství, že jsem měl silnou chuť se přihlásit hned v ty momenty na csfd a hodit tam pětku. Práce s Williamsem, tričko, starý park, prostě krásné. Navíc to mělo podobně silné a sympatické protagonisty jako jednička, v některých ohledech možná i zajímavější a okouzlující zrzka Bryce znovu neudělala svému taťkovi ostudu. Christ Pratt dál buduje své image nového hrdiny bez bázně a Hana (a Indiana) bych mu hodil teď už bez váhání. Celý film je navíc jak jsem napsal, oldschool, což se projevuje i v tom, že se nebojí docela drastického zacházení s důležitými postavami a pořádnou ukázkou dinosauřího řádění. Co se týče dětského faktoru, zábavné bylo, že starší kluk byl o dost otravnější než ten mladší, jakého ze scénáristů napadlo, aby tomu staršímu dali jedinou charakteristiku očumování všeho v sukni takovým tím až nepříjemným způsobem, to fakt netuším. Bylo by možná zajímavé, kdyby tam místo toho dali klasickou variaci na kluk si najde novou lásku, i když je to otřepané. Ale dodalo by to novou dynamiku. Hlavní antagonista je naprosto dokonalý. Jak jsem měl po těch prvních děsivých zprávách o naklonovaných inteligentních dinosaurech strach, Indominus Rex byl nakonec inteligentní jen tím děsivým, ale zcela uvěřitelným způsobem. A lehce jeden z nejlepších záporáků tohoto roku. V některých scénách s ním jsem měl skoro až strach o postavy a cítil jsem se na chvíli přesně na tom místě potravinového řetězce, kde bych nechtěl být. A i ti raptoři, kterých jsem se bál snad ještě víc, byli až do 3/4 filmu použití snesitelně (jakkoliv ten důraz na ně už trochu otravuje, jo, jsou inteligentní, jo, jsou cool, popojedem?), ale v té poslední 1/4 došlo k tomu, čeho jsem se obával a to finále jsem už jen nervózně poposedával a čekal, zda se odněkud nevynoří ještě i ten King Kong nebo rovnou Godzilla. Použití dalšího ikonického dinosaura bylo samozřejmě logické, ale použití všech dohromady už ne. To mi přišlo dokonce až směšné, o tom slow-motion záběru ani nemluvě. A úplně mě to vytrhlo ze skvělého zážitku, takže proto jen 4. Jinak ale parádní, modernizované, vysoce zábavné podání dinosaurů pro novou generaci, další díl chci. PS: Kéž by, kéž by takto působilo nové Star Wars. Jako perfektně funkční směs nostalgie a nového. Jenže Disney jsou banda kreténů. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No jo no, to je tak když kluci a děvčata nepěstujou zvířata, protože jsou chlupatá, ale protože jsou zubatá. Film poměrně svižne utíká, nejsou tam žádný akční přepálenosti, vše je postavenu na tempu, kdy člověk je poměrně záhy v těžké defenzivě a zubáček si s nima hraje známou hru, na koho se ještěr koukne, toho ještěr kousne.ˇVe filmu mě však chyblo vyložený napětí, gradace byla jen z hlediska zajímavě udělanýho fightu i když jsem si říkal, že jedinej predátor, kterej se v závěrečný bitce neukázal byl Putin. O hlavní hrdiny jsem se během celýho filmu absloutně nebál, ale líbilo se mě jak se na svým vyvinutým hrudníku hlavní hrdinka potila i když u ostatních nebylo po potu ani vidu ani slechu. Celkově taková ničím vyjimečná, ale ani ničím uražející blbinka, kde větší zvířatka dělají ham ham na ty menší. ()

Reklama

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Jurassic World rozhodně není špatný popcorn. Je to naprosto ideální popcorn, jelikož jakmile dojde k prvnímu průseru, tak se tu pořád něco děje. Problém je v tom, že je to až moc barevné, totálně na sílu "kids friendly", postrádá to napětí (o hlavní protagonisty nemáte ani na chvíli strach, jelikož prostě víte, že to přežijí .... prostě to víte) a (což je největší problém) všichni dinosauři v poměru k lidem vypadají, jako kdyby si odskočili z renderovaného intra hry z devadesátých let. Ano, ILM opět ukazuje svou donebevolající neschopnost udělat CGI triky tak, aby nevypadaly strašně moc CGI. Člověku se chce až brečet, že digitální dinosauři z prvního Jurského parku vypadají o dost více realističtěji, než ti z toho současného. Navíc, jak jsem již zmiňoval, zdejší JP je tak odporně barevný a umělý, až se z toho naprosto svírá žaludek. Jako šablonovitý rodinný popcorn to obstojí na jedničku s hvězdičkou, jako pokračování v sérii už bohužel ne. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg si v roli producenta všechno pohlídal, Colin Trevorrow se ukázal jako velmi učenlivý a snaživý žák, a tak je Jurský svět stále jednou z nejlepších franšíz. Rodinný, v tom nejlepším smyslu slova akční, dobře udělaný blockbuster, jehož největší devizou je Spielbergovské přesvědčení nechat (dětského / klučičího) diváka prožít to pravé klukovské dobrodružství, tolik podobné zážitkům z filmů Karla Zemena...což v rozhovoru přiznal sám Spielberg, pro něhož je jedním z inspiračních zdrojů právě Zemanovská Cesta do pravěku. A mimochodem, je to vtipná představa, ochočit a domestikovat si raptory... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dvojka s trojkou zkoušely svého času nejít po bezpečné jedničkou vyšlapané cestičce, ovšem jejich svébytný přístup se jim přes veškerou sympatičnost takového počínání hrubě nevyplatil (přijetím a bohužel i kvalitami). Třetí pokračování se naopak drží ve šlépějích jedničky "co to jde" a vyplácí se jí to měrou vrchovatou (přijetím a naštěstí i kvalitami). Není to však pouhé slepé následování, ale hravé a sebeuvědoměle pomrkávající. Těžko to sice dnes vzbudí takový (respektive jakýkoli) úžas jako svého času první díl, ale i bez této nadstavby zůstává dostatečně kvalitní základ v podobě zábavného a výtečně gradujícího letního hollywoodského řemesla v tom nejlepším slova smyslu, jehož největší chybou je prostý fakt, že už to tu vše (ne)jednou bylo. Každopádně nemalé body k dobru za "godžira" finále a Pratta, jehož nálepka "nového Forda/Indyho" je sice již klišé z vůbec nejotravnějších, chtě nechtě ovšem sedí jako snad žádné jiné z ranku "ten či onen je nový tamten" za poslední dekády. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (75)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 150 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Cameo Jimmyho Fallona je odkazom na podobné videá, ktoré robí pre vláčikové prehliadky filmového štúdia Universal Studios. Taktiež tam informuje návštevníkov o bezpečnostných pokynoch a používa pri tom svoj špecifický štýl humoru. (KoRner)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama