Reklama

Reklama

Pinocchio Guillerma del Tora

  • USA Guillermo del Toro's Pinocchio (více)
Trailer 1

VOD (1)

Nádherný hudební film, ve kterém oscarový filmař Guillermo del Toro pomocí fázové animace znovu vypráví příběh slavné dřevěné postavičky. (Netflix)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (217)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Úchvatná animace, poctivá atmosféra fašistické Itálie, krásné písničky a samotný příběh je starý dobrý doják. Je vidět, že tenhle film je del Torův srdcový projekt, protože to srdce v něm opravdu cítit a vidět je. Jeden z nejlepších letošních filmových zážitků, který je sice kouzelný, zábavný a veselý a tak všechno, ale je o zatraceně vážných tématech - smrt, fašismus, smutek, náboženská víra... ale pracuje s tím vším opravdu nádherně a emoce fungují přesně tak, jak mají. Prostě nádherná filmařina, na kterou dlouho nezapomenete. 85 %. ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro pojal po Pinocchia po svém a z původní pohádky, jež spíše načrtla několik vážnějších témat, udělal v podstatě animované drama o významu života, které se stíhá věnovat například i fašismu. Hlavním lákadlem byla jednoznačně animace, která je prostě nádherná. Trošku jsem se obával, jak mi sedne, ale člověk nemá problém se během pár minut do světa absolutně ponořit. I kdyby tohle byla jediná změna a zbytek byl 1 ku 1 originál, svůj vznik by si film obhájil. Del Toro naštěstí přichází i s dalšími změnami, což z jeho verze dělá v mnoha ohledech komplexnější dílo. Už to není pouze skoro až náhodný sled událostí jako v originále, ale sledujeme postupně plynoucí příběh, který hlouběji představuje důležité postavy a vede až k finále, které je temnější a mnohem více na mě zapůsobilo. Nemůžu se však ubránit pocitu, že k úplné dokonalosti něco chybí. Snímek je natolik přeplněný, že dost událostí a témat musí hodně rychle odbít, takže často není tak emotivní, jak by mohl být. Jakási nejistota je patrná i z muzikálových čísel, která jsou asi tři hned v úvodní třetině a následně tento prvek zmizí stejně nenadále, jako se objevil. Každopádně kdybych měl někdy chuť si zopakovat nějakého Pinocchia, pravděpodobně sáhnu po této adaptaci. 8/10 ()

Reklama

slord 

všechny recenze uživatele

Pinocchio + del Toro + stop motion animácia, kombinácia z ktorej muselo vzniknúť niečo skvelé, a tak sa aj stalo. Nie je to len obyčajná a zbytočná prerábka tohto známeho príbehu, ale je to podmanivá a vizuálne krásna vízia jedného zručného tvorcu, ktorý do toho dal kus seba. Postavy na čele s dreveným chlapcom ma veľmi bavili, nie všetky sú síce viacrozmerné, ale tie najdôležitejšie z nich si prejdú potrebným vývojom. Del Toro sa nebojí ani vziať na mušku silné témy, či už sa jedná o smrť, vojnu, fašizmus atď., avšak niektoré z nich len načne, ale ďalej ich nerozvíja, čo na jednej strane chápem, ale je to škoda. To však nemení nič na tom, že je to nádherný a oku lahodiaci animák so srdiečkom, ktorý si ma získal. 8,5/10 ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Vysněný projekt mistra osobitého řemesla konečně ožívá v čarokrásném svěžím pojetí jednoho z nejklasičtějších pohádkových příběhů a já jásám, jak geniálně del Torro látku pojal a jak procíteně nám ji dokázal naservírovat. Takhle se dělá animák pro celou rodinu. Dětsky hravý, pro ostřílenějšího diváka v jistých momentech i slušně temný. A tam, kde je to patřičné, hluboce dojímavý. Bude těžké sestavovat letošní top trojku, protože jsem už příliš nepočítal se situací, kdy těsně před koncem přiletí tak precizní dílko. [viděno na Netflixu 19.12.2022] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která má v sobě řadu "dospěláckých" témat z nichž nejlepší se mě zdálo to o životě a umírání. GdT je skvělý vypravěč a ještě lepší vizuální mistr, takže film je zajímavý od začátku do konce. Trošku jsem se bál toho slova "muzikál" naštěstí se tam snad 3x zazapívá a to je všechno, takže i tohle bylo OK. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Režisér prežil mätúce detstvo. Stretával sa s brutalitou a neľudskosťou, ktorú nemohol nevidieť. Všetci mu vštepovali, aby dodržiaval pravidlá, ktoré oni sami porušovali. Časť z toho pretavil aj do postavy Pinocchia, ktorý na vlastnú päsť objavuje povahu sveta a formuje si charakter a to až do takej miery, že je v závere schopný urobiť veľké gesto, ktoré je potvrdením jeho bezhraničnej lásky ku Gepettovi. (Biopler)
  • Film začíná i končí pádem šišky ze stromu. (Claw)
  • Guillermo Del Toro sám vidí paralely najmä s Faunov labyrint (2006), keď hovorí o motíve neposlušnosti ako cnosti. To je vlastne v protiklade s tradičným príbehom Pinocchia, kde ide o to, že ak budeš poslúchať, staneš sa skutočným dieťaťom. (Biopler)

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

19.02.2023

V neděli 19. února se v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre uskutečnil 76. ročník slavnostního předávání prestižních cen Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA), na němž… (více)

Reklama

Reklama