Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před sto lety byly ďáblovy oddíly, které chtěly zničit svět, donuceny k ústupu do záhrobí. Dnes opět přišel jejich čas. Chtějí zaplavit svět svou temnou silou. Neočekávaně jsou však zastaveny. Komu se to podařilo? Záhrobnímu komandu! Komandu amerických dětí, které se spojí a dětskou bezelstností neohroženě bojují proti teroru krutých monster. Dobrodružný film pro děti a mládež je nejen napínavý, ale také veselý. Setkáte se tu s řadou legendárních filmových příšer, například Draculou, Frankensteinem, Vlkodlakem, Mumií, Netvorem z Černé laguny a dalšími. O kvalitě speciálních efektů není třeba se příliš rozepisovat. Stačí připomenout jména dvou mužů, kteří se na nich podíleli: Richard Edlund a Stan Winston. Tím je řečeno vše. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

tron 

všechny recenze uživatele

„A vy jse kdo?“ – „My jsme záhrobní komando.“ Keď Shane Black začal natáčať Predátora: Evolúciu, na spoluprácu si prizval kamaráta, zriedkavého režiséra a občasného scenáristu Franka Dekkera, s ktorým v roku 1987 spáchal Záhrobné komando z produkčnej dielne Roba Cohena a Petra Hyamsa. Predátor: Evolúcia bol nakoniec nielen prepadák, ale hlavne strašný film. Napriek tomu mi meno Frank Dekker behalo po rozume a v roku 2020 som sa rozhodol si Záhrobné komando pozrieť. Čo ma pozitívne prekvapilo, to sú jednak sympatickí herci (aj keď nechápem, čo najstaršieho z nich viedlo k tomu, aby sa sčuchol s bandou deciek, bolo mi to podozrivé) a jednak príjemná atmosféra amerických osemdesiatok. Záhrobné komando radíme do rangu podobných titulov Goonies, Bádatelia Joea Danteho, Night of the Creeps (tiež od Dekkera), Watchers, To, Gremlins alebo Strieborná guľka. Teda plnokrvná atmosféra odvážne, ale väčšinou funkčne kombinujúca rodinné dobrodružstvo s hororom (v ktorom občas drsne umierajú vedľajšie postavy), dej umiestnený na (zdanlivo) zaspaté predmestie, kde ulice na bicykloch a skejtoch brázdia skupiny detí a puberťákov, dospelí sú skôr anonymné postavy, ktoré sú večne v robote, a policajti nikdy ničomu neveria (a nakoniec aj tak vždy prídu neskoro). V tomto smere je Záhrobné komando skvelé a nemám voči nemu žiadne námietky. Bohužiaľ, Dekker ako zlo použil čosi tak strašne hlúpe, ako je tímovka slávnych príšer. Čiže nechýba nechcene smiešny Dracula, solídny vlkolak alebo trápna múmia. Ruka v ruke s týmto divným scenáristickým krokom kráčajú efekty, kostýmy a latexové masky, ktoré sú značne béčkarské. To ma zaskočilo, keďže na filme sa podieľal legendárny Stan Winston (predpokladám, že bol len jedným z viacerých a na výsledok nemal zásadný vplyv, inak by to vyzeralo inak). Palec hore za „pannu“ a za vytetované číslo z koncentračného tábora. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Shane Black měl rok 1987 velmi pestrý. Zahrál si v Predátorovi a realizovaly se jeho scénáře Smrtonosné pasti a Záhrobního komanda. Na šestadvacetiletého cápka dobrý. Zvlášť když zvážíme, že se dva z těch projektů staly úspěšnými značkami. Potíž Záhrobního komanda je v tom, že to není horor s dětskými postavami, ale horůrek pro děti. Takže žádný praděda Stranger Things se nekoná, ba ani strejda To. Absence hororu a dětské hlavní postavy by nutně nemusely vadit, pokud by byl aspoň trochu nápaditý příběh, nebo kdyby lépe fungoval humor. Nějaké náznaky Blackovského špičkování se objevily, ale bylo jich málo. Takže jediné co se dá pochválit jsou masky, triky a umírněná stopáž. I když...ono to sice vypadá jako filmový pravěk, ale v druhé půlce osmdesátek už nebyly dobré triky výsadou jen pro vysokorozpočtové filmy a kvalitní masky byly k vidění čím dál častěji (Predátor, Vetřelci, Moucha nebo Hellraiser). Takže pokud bych bral vizuál Záhrobka jako skorosamozřejmost, nezbylo by mi těch pozitiv moc. Podruhé si tento film jistě nepustím - jako dospělý nejsem main target group. Velmi slabé tři. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

"Co je, Evžene?" - "Něco mi ukradlo čokoládu." :))) Pro mnohé z nás je Monster Squad kultovní béčko osmdesátek. Drákula, vlkodlak, Frankensteinovo monstrum, mumie nebo Netvor z Černé laguny jasně odkazují na horory studia Universal, kterými nás hojně hostilo v 50. a 60. letech. Ke všemu se na něm podepsala doba, kdy se horory nebraly vůbec vážně. Film je tudíž plný hlášek (a to především díky scénáři Shanea Blacka, jenž stojí i za Posledním skautem) a děcek, co kopou vlkodlaky do koulí. K tomu si připočtěte slušné dětské herce a opravdu parádní masky (Stan Winston) a vyjde vám kvalitní mix hororu a komedie, který ani po dvaceti letech neztratil šťávu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

To boli zlate casy, ked sa pre deti tocili drsnejsie filmy ako bezzube Expendables 3. Zapletka je taka hororovejsia variacia Goonies, takze parta deti sa tu potýka s klasickymi priserami od Draculy, vlkodlaka, po mumiu a par dalsich. Ma to tu skvelu osemdesiatkovu atmosferu. Detski herci su dobre obsadeni a aj ustredny napad je super. Lenze uvod, ktory by mal trvat maximalne 20 minut tu je natiahnuty na polovicu filmu a vzhladom na kratku stopaz uz scenaristi nestihli tuto skvelu zapletku poriadne rozvinut a tak sa v druhej polovici toho vela nestane. Par dobre natocenych akcnych scen a je koniec. Co je velka skoda. Ale co cakat od preceneneho rutinera Blacka? No nic. Nastastie ma film skvelu technicku stranku a aj dnes mi jednotlive masky a triky pripadali pôsobive. Uz len kvôli nim stoji za to film vidiet. Vysledkom je roztomila a miestami aj dost drsna jednohubka, ktora mala ovela väcsi potencial. 6/10. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna v temné kobce je velmi působivá a slibná. Doprovází ji krásně zlověstná hudba, která už sama o sobě nevěstí nic dobrého. Nezůstalo pouze u planých slibů. Potom se totiž rozjela osmdesátková mňamka určená spíše dětským divákům. Z toho tedy vyplývá, že já jsem stále duší dítětem, protože jsem se příjemně bavila. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Film je propleten odkazy na spoustu hororových klasik. Napříkald hlavní postava Sean (Andre Gower) v první polovině filmu nosí tričko s nápisem "Stephen King rules". V druhé polovině pak nosí svetr, jenž svými červeno zelenými pruhy nápadně připomíná svetr Freddyho Kruegera z Noční můry Elm Street. (Alfréda)

Reklama

Reklama