Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (121)

upson 

všechny recenze uživatele

Absolutně přehlížené, avšak výborné, soudní drama. Tommy Lee Jones v roli průměrného právníka v nadprůměrné formě při obhajobě svého nejlepšího přítele naprosto bravurní. Při sledování procesu jsem si okamžitě vzpomněl na film Pár správných chlapů s Tomem Cruisem. Tady byl však právní konflikt daleko zajímavější, vyostřenější a rovněž příběhově napínavější. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Friedkin sa (ako inak!) neserie a politická korektnosť je tu na veľmi tenkom ľade. Páčila sa mi plynulá vyváženosť medzi bojom a súdnou sieňou, pretože jedno bez druhého by nemohlo existovať. Herci boli fantastickí a boli ozdobou filmu. Po rokoch vyhrabaný Vietnamský generál bol naopak trápny (totálne umelo pôsobiaca scéna!), rovnako ako typická americká heroickosť, ale na to sa pozerám ako človek "z poza oceána". Každopádne v dnešných "bojových" časoch je tento film stále aktuálny. Kto určí rozdiel medzi vraždou a sebaobranou, kto prvý hodil kameňom? (napr. Izrael vs. Palestína,... atď atď). 3,5*/5 ()

Reklama

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Aj napriek vynikajúcemu obsadeniu je Krvavá voľba len ďalším ľahko nadpriemerným filmom, ktorý síce nie je bez myšlienky, ale na to aby si zaslúžil štyri hviezdičky by asi potreboval kvalitnejšieho režiséra. Friedkin síce nebol úplne zlý, ale kvalita réžie dosť kĺzala a film často pôsobil nudným dojmom. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spousta herců má pro sebe typický styl vyjádření náhlé změny emočního stavu. Harrison Ford třese bradičkou, DiCapriovi zesklovatí oči jak alergikovi pod rozkvetlou břízou, Gere ještě více přivře oční škvírky a škubne mimickými svaly, McConaughey nechá naběhnout žilku pod pravým okem. A pak je tu S.L.Jackson, který vyvalí dvě bulvy běsu o velikosti golfových míčků a vy si říkáte, že těch 83 mrtvých jemenských demonstrantů vzhledem k jeho zjevu není zas až tak moc.. Jsou tu dvě herecké stálice, kterým v pozici obžalovaného a obhájce nedělá problém rozbít si držky den před procesem či Pearceův striktní žalobce, který by dostal za mříže i desátníka Desmonda Dosse z Hacksaw Ridge, že spotřeboval příliš obvazového materiálu, ale u soudního dramatu si dokážu představit více nápaditosti než jen nasvícení jeho účastníků přes okenní žaluzie. Naturalismus, který mám na Friedkinovi rád, tu však rozhodně nechybí.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc a dost mě to sklamalo. William Friedkin natočil na začátku své kariéry bohužel pouze dva velké filmy, z čehož jeho ostatní díla jsou daleko pod nimi. "Krvavá volba" sice začíná slibně, avšak v zápětí se z toho stane nudný film, kde se skoro celý film přešlapuje na jednom místě. A ani slušní herci to moc nezachání. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Akcent hercov, ktorí stvárňujú obyvateľov Jemenu, má charakteristický marocký nádych. (Arsenal83)
  • Kim Delaney mala podstatnú úlohu v tomto filme, ale bola nakoniec vystrihnutá z konečného strihu, no stále ju možno jasne vidieť na Hodgesovej (Tommy Lee Jones) párty odchodu do dôchodku. (Arsenal83)
  • Herci a komparzisti prešli rozsiahlym vojenským výcvikom pod velením bývalého kapitána námornej pechoty Dale Dyea. (Arsenal83)

Reklama

Reklama