Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zákon není jeho nejlepší přítel. Federální agent Richard Chance občas neváhá porušit zákon, aby dostal členy podsvětí za mříže. Bez výčitek svědomí zneužívá donašečku Ruth, která je zároveň jeho milenkou. Nepolapitelný padělatel peněz Eric Masters jednoho dne zabije Richardova parťáka, který šel po jeho stopě. Richard je od té chvíle posedlý myšlenkou na pomstu. Proto svého nového kolegu Johna Vukoviche přiměje také porušovat zákon. Jejich nejnebezpečnější akcí je nelegální přepadení údajného zločince, od kterého chtějí získat peníze na fingovanou transakci s Mastersem. Zatímco oni riskují stále víc, Masters jim pořád uniká… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Foma 

všechny recenze uživatele

Udělat takovejhle film, kde ani jeden charakter není nijak zvlášť sympatickej (snad kromě policajtovy milenky a informátorky), na to musí mít člověk žaludek. Nevím, jestli bych se chtěl setkat s Friedkinovo démony, soudě podle toho, jak autenticky zachycuje démony svých hrdinů :-). Ale rozhodně umí, existenciálně, religiózně, filosoficky to vždy dává dost námětů k přemejšlení, jenom v tomhle kousku jsou samozřejmě příšerný prvky z 80. let, syntezátorová muzika je jejich nejkřiklavějším příkladem, ale třeba automobilová honička je opět originální a skvělá. A některý scény jsou artefakty samy o sobě (např. pálení obrazu). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak tohle si mě hodně získalo už od samotného začátku a do konce vlastně nepustilo. Plný počet nedám, ne vše funguje tak dokonale jak by mohlo, ale nadchlo mě to určitě. Skvěle natočené, s hromadou působivých a nezapomenutelných scén, s dokonalými hereckými výkony (a to nejen u Petersena, který mě zde dost oslovil podobně jako u Červeného draka, ale taky samozřejmě u Dafoa, který zde působí neskutečně slizce, nesympaticky a prostě jako pořádný záporák, takže se mi opět potvrdilo, jak talentovaný herec on je) a zajímavě a překvapivě gradujícím dějem, u kterého jsem některé zvraty skutečně nečekal a to jsem předem tušil, že mě taková překvápka mají čekat. Naprosto mě to uhranulo a po menším zklamání z Na lovu bych skutečně neřekl, že by mě Friedkin mohl takhle oslovit. Holt se tak ale stalo a jestli i jeho úspěšnější díla mají tak působivou a osobitou atmosféru jako tohle, už teď se na ně těším. Silné 4* ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Friedkinův nemilosrdný (k divákovi i k postavám), testosteronem a elektropopem nabitý, nahotou ani násilím nešetřící neo-noir (velkoměsto, nevyzpytatelné ženy, cynický detektiv jednající na vlastní pěst) lze chápat jako hořký dovětek k Francouzské spojce. Největší ohrožení pořádku v Americe patřící yuppies nepředstavují drogy, ale padělané peníze; životní styl a metody hodných a zlých jsou srovnatelné a osmdesátkoví poldové mají sice stejně buldočí povahu jako Pepek Doyle, ale padouchy nestíhají primárně kvůli spravedlnosti, ale adrenalinu. Přemíra slastí, jež konzumní společnost nabízí, u nich způsobila otupělost, která je nutí hledat podněty extrémnějšího rázu. Riskantní hry se zločineckými esy jsou pro ně stejným adrenalinovým sportem jako bungee-jumping. Sledováni více dějových linií, preference odosobněných celků a fetišistický zájem o dobově příznačné fenomény (hudba, výtvarné umění, móda) svědčí o snaze nabídnout spíše portrét Zeitgeistu než jednotlivých postav, jejichž hledisko kamera přejímá pouze pro zesílení viscerálního efektu (honička, pohled oběti, na kterou míří zbraň). Kromě toho, že je tenhle dobrý-zlý film žánrově a vypravěčsky nekonvenční, ideové podloží americké společnosti 80. let z něj pochopíte líp než z libovolné učebnice dějepisu. 85% ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Film je jízda od začátku až dokonce a to díky hudbě. Jednoduché bassy a synťáky. Příběh syrový a neutěšený - nemáte pocit bezpečí ani jistoty. Připadalo mi to jako Miami Vice spojené s filmem Thief od Michaela Manna. Herci autentičtí, prostředí špinavé. Honička na konci zpocená až na řiti občana L. A. Rád bych viděl pokračování. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Aláh buď pochválen!!!........ Zajímavě řešené úvodní titulky. Červená se zelenou a povedený hudební doprovod, to vše evokuje pocit nebezpečí a zároveň klidu. CITÁT - Jsi na špatném místě a ve špatnou dobu.......... Akční kriminální příběh s několika dobrými hláškami a trochou krve. CITÁT - Vesmírný bláboly nesnáším............ Město, které je od sklepa až po půdu prohnilé jako spadaná rajská jablka. Základem příběhu je padělání peněz a snaha dopadnout jejich "výrobce". CITÁT - Ukradnem pravý prachy a koupíme za ně falešný?.............. Automobilová honička okolo 75 minuty je povedená a napínavá. CITÁT - Hvězdy jsou prý oči Bohů.......... Nadprůměrný snímek u kterého jsem se rozhodně nenudil. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (56)

  • Scéna, v ktorej Rick (Willem Dafoe) zjednáva cenu za objednávku s Jeffom (Steve James), sa podľa filmu odohráva vo Watts a tam sa v skutočnosti aj natáčala. Ulica, ktorou kráčajú, je vzdialená zhruba kilometer od slávnych Watts Towers. O pár scén neskôr sa Jeff vracia domov. Tento istý dom bol o 20 rokov neskôr použitý v televíznom seriáli O.C. California (2003–2007) ako párty dom v Long Beach. (Real Tom Hardy)
  • Friedkin chcel spolupracovať najmä s ľuďmi, ktorí pracujú veľmi rýchlo, celý štáb si vybral prakticky on sám "ručne" a najmä tých, ktorí neboli členmi vo filmových odboroch a zväzoch. Všetko sa točilo na mieste a Friedkin chcel mať čo najviac scén na prvý pokus, aby im dodal pocit bezprostrednosti. Nemal rád nacvičovanie scén, niekedy vytváral situácie, kedy si herci mysleli, že si scénu len nacvičujú, no Friedkin ich normálne natáčal. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama