Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (305)

bloom 

všechny recenze uživatele

Začnu někde jinde. V roce 1973 Louis de Funés a Gérard Oury natočili nejúspěšnější film svých kariér - Dobrodružství rabína Jákoba, kde zobrazili problém vztahů mezi Židy a Araby. Po ohromném úspěchu se rozhodli jít ještě dál. Chtěli natočit jakéhosi nového Diktátora, film s názvem Krokodýl. Pro Louise de Funése to měl být dost fyzicky náročný výkon: měl řídit tank, potápět se do mrazivé řeky, přežít několik atentátů, prostě role svým způsobem spíš "belmondovská". Proto odložil natáčení nového Četníka, po dlouhých letech skončil vystupování ve hře Oskar, odřekl vystupování v Moliérově Zdravém nemocném a odmítl film Claudea Zidiho Merci Patron, ve kterém se měl setkat s autory stejnojmenné písně, populárními Les Charlots. Jenže pak Louise potkal infarkt a s náročným Krokodýlem se musel rozloučit. Claude Zidi mu nabídl další scénář, Křidýlko nebo stehýnko, a to už souhlasil i kvůli tomu, že jeho mladším partnerem měl být Pierre Richard, kterého Louis obdivoval. Richard ovšem točil Hračku a tak nemohl. Louis si tedy náhradu vybral sám - Coluche, milovníka recese (chtěl například kandidovat na prezidenta Francie), který tehdy ještě neměl moc filmových zkušeností. Vzniklo však mezi nimi velké přátelství a Funés si začal dělat legraci i ze svého infarktu. Výsledkem všeho je poslední film Louise de Funése s plným nárokem na 5*. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku tomu Louis de Funés nevěřil, ale když se poprvé s Coluchem potkali na place padli si ihned do oka a natočili spolu jednu z nejlepších komedií jedné velké éry. Samotný Funés již v té době prodělal infarkt, po kterém lékaři nevěřili, že ještě bude moci točit filmy a nakonec se zadařilo a jeho první film po infarktu se stal velice úspěšným i přesto, že on sám hrál naprosto jinak a přesto tak zábavně jako v jeho předešlých filmech. --- Tvařte se jako kdybych Vám chtěl zvýšit gáži. - Óóó děkuji pane řediteli - Jakoby se stalo ()

Reklama

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Bohužel většina ne Funésovských ale řekněme francouzských komedií té doby notně zestárla. Nebo možná jsme jen zestárli my. Těžko říct. Možná jako puberťáci jsme byli shovívavější no a taky moc nebyla konkurence. Dneska už je a velká a staré francouzské komedie už neobstojí. Hodnoceno dnešníma očima, jen pár Funésovských komedií je ještě koukatelných. Tahle k nim ale nepatří. Funés není moc vtipný a všichni kolem jsou tak trochu pitomci (ostatně jako ve většině jeho komedií) a celé je to vlastně hrozná nezábavná hovadina. Odpad nedám jen z úcty k Funésovi. Nebo spíš Filipovskému? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $9,200,000Kino Návštevnosť: 5,837,000 (Francúzsko), 93,220 (Švédsko), 3,200,000 (Východné Nemecko) ║ Nie je to tak bláznivo zábavné a uletené ako u Funesa býva zvykom ale aj tak niekoľko vydarených vtípkov sa tu nájde, príbeho a technicky zvládnuté opäť brilantne. /70%/ ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Špatných funesovek je pomálu. Tohle však rozhodně není ani jedna z nich - jde o jednu z jeho nejlepších komedií s příjemnou cosmovskou hudbou, nádhernou mladou Mariettou, odporným kfc trikatelem - scéna s opilým sommeliérem, američanem či babičkou v restauraci nebo "prohlídka" továrny jsou bezchybné :) ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Hoci ich postavy majú vo filme k sebe istú príťažlivosť, Ann Zacharias (Marguerite) nebola s Coluchem (Duchemin) veľmi spokojná a kritizovala ho za to, že hrá len na seba bez toho, aby sa príliš delil o svoje herecké skúsenosti. Na druhej strane, Zacharias si úžasne rozumela s Raymondom Bussièresom (Henri, vodič Duchemina). (Arsenal83)
  • Když přijde Duchemin (Louis de Funès) na kontrolu, coby Mr. Young, a sedne si ke stolu, je na stěně vypreparovaná ryba. V některých následujících záběrech se kolem ryby střídavě objevuje a mizí listí, které tam původně nebylo. (pjotri)

Reklama

Reklama