Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (305)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Claude Zidi je blázen-génius! Něco takového vymyslet, sepsat, dát do kupy takové množství gagů všeho druhu a ještě navrch podtrhnout hlubokým společenským odkazem, zrežírovat a natočit... to chce kus umění, nápadů, ale vskutku i toho bláznovství. Od pana režiséra je to pro mne po čase již třetí kousek, a zatímco o dekádu mladší Prohnilí byli spíše jen úsměvně hořkou legrací a Mistři gagu takovou malou bombou, tahleta (nejen gastronomická) smršť ze 70. let se místy blížila k atomovce. :-))) Výborně to od dokumentárního vstupu gradovalo přes nabitou komedii až k poměrně děsivému "sci-fi" k závěru v továrně. Tahle doba skvělým a originálním komediím rozhodně přála a jejich přetrvávající popularitě se ve většině případů ani nedivím. Příjemné bylo pro mne mj. shledání Raymonda Bussièrese (baron-šofér Henry), kterého jakožto československý fanjšmekr pamatuju z hlavní role filmu "Dědeček automobil". ;) 80% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Když to člověk vidí po letech, nejen, že se mu líbí ty vtipné scénky, ale vidí za tím i to - řekněme - poselství, které v poslední době nabývá neskutečně reálných rozměrů: my už totiž taky žereme jídla z plastu, protože jsou levná, mají na ně slevové akce, a je nám to jedno. (Viz např. tento článek http://www.kritik.estranky.cz/clanky/kvalita-potravin.html). ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja jednoznačne krídelko, ale musí byť dobre prepečené. Jedna z tých legendárnych funesoviek, ktoré proste fakt môžem, pretože jeho mimika ma pobaví aj v blbých ženských šatách, ktoré na seba sem tam navliekol, ale hlavne dnes po skoro polstoročí príde tento film ešte aktuálnejší, než vtedy. Dnes všetko ovládajú fast foody a presne to, čo vidíme v tomto filme, tak takéto sajrajty reálne konzumujeme a ešte sa pri tom usmievame stojac v rade, lebo sa chystá meníčko z mekáča. Pri pohľade na tento film, kde sa hranolky, rybie prsty či párky vyrábajú a maximálneho kentusu možno len povedať, že autori boli vizionári. Len ten kentus dnes oslavujeme. V roku 1976 prišla nejaká umelá výroba potravín ako absurdné zveličovanie reality, dnes tú realitu žijeme. Alternatívou sú ale sójové rezne alebo vyprážané červy, pretože kravy príliš prdia. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Legendární francouzská komedie vaří nepoživatelnou krmi, ze které nesmrtelný Louis de Funés udělá delikatesu. Jeho perfektní cit pro groteskní komiku se výborně pojí se skvělou režií Clauda Zidiho v jeden celistvý celek. Film sice nemá přímo úchvatnou zápletku, ale dokáže čerpat z možností, které jsou k dispozici. Spousta originálních gagů v neodolatelně originálním provedení mistra francouzské komedie. V gastronomickém světě je tahle komedie tím nejlepším v tom případě, že vám jídlo z restaurací zrovna nechutná. De Funés na to dohlédne osobně, aby vám zase chutnalo. 80% ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Film s tisícem a jedním odkazem. Film, který vnese poselství do jakékoliv doby. Film u kterého se probudím, uvolním a u kterého dokážu i vypnout - dokonce i usnout. Nesmrtelná komedie, která mi tolikrát pomohla. Vidím v něm víc, než jen obsah. Nahlížím pod povrch, zkoumám ho ze všech stran, znám ho nazpaměť…Nikdy se mi neomrzí. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Když se Gérard Duchemin (Coluche) poprvé ukáže v cirkuse, schytá zásah sklenice s hořčicí. Když následně vstoupí do maringotky, má flek na jiném místě než po zásahu. (Ozzy88)
  • Film sa natáčal v Paríži, Courbevoie, Nemours, Dampierre-en-Yvelines, Ormoy-Villers, Billancourt, Puteaux, Rungis a Senlis (Francúzsko). Obdobie natáčania trvalo od 24. mája do augusta 1976. (Arsenal83)

Reklama

Reklama