Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Ak by som šiel do toho s tým, že si idem pozrieť záznam z divadelnej hry, možno by som dal lepšie hodnotenie, ale je to film s Funesom, kde hrá celá plejáda hercov zo Žandárov. Ako som sa dozvedel z bonusov na DVD, Funes pristupoval k Molierovmu Lakomcovi s až posvätnou úctou a nechcel robiť nejaké vážnejšie zásahy do textu. Možno to bol ten problém. Nechať to na niekom, kto by to upravil tak, aby to nebolo až také rozťahané a rozvláčne. Lebo to bol ten problém. Nie že by Funes nehral ako o dušu a jeho lakomec nebol výborný, ale práve tá uťahanosť a až divadelná rýpavosť v dialógoch z toho spravilo jemne povedané tak trochu utrpenie. Keď som to videl prvýkrát, bol som decko, už vtedy mi to pripadalo ako divné a nudné, nechytilo ma to, vlastne som si z toho pamätal prd, teraz som si na to sadol a pozrel. Nedostalo sa mi to pod kožu. A ten Krampolov dabing som po čase vypol. Snažil sa, ale radšej som prešiel k originálu s titulkami. Toto som pri iných DVD urobil iba zo zvedavosti, ale tak čo už. Filipovského nikto nenahradí. ()

Carbo 

všechny recenze uživatele

Problémem tohoto filmu je převzetí stylu komedie z Molierova pera. Rozhovory vedené pomocí dlouhých monologů které jsou často hnány do extrému není nic moc zábavného pro běžného diváka. Nemůžu ovšem popřít, že se mi některé scény líbily(výběr peněz při mši, trhání vlasů). Kdyby se ponechal námět a nechala se volná forma mohlo to být lepší. Pokud srovnávám způsob adaptace Funesova Lakomce s jinou adaptací divadelní hry například s Cyranem z Bergeracu zahraným Depardiem, tak je pro mne příjemnější a zábavnější druhý způsob. ()

Reklama

Johannka 

všechny recenze uživatele

Pf-pf. Byla jsem donucena se na tenhle film podívat (protože Moliéra zrovna nehltám a číst se mi to nechtělo :D) a tahle verze mi náhodou padla do rukou....bohužel. Funése mi bylo chvílemi až líto, kam se to dostal. Zezačátku jsem myslela že vyklidili jeviště, dali na něj jako pozadí desky s nápisem ,,Moliére" a okno s květinou...doprostřd posadili sličnou slečnu a jejího bratra...a kameru. (Až když bratr seběhl za schodů, prošel kuchyní a vyšel na zahradě mi došlo, že to asi divadlo nebude, nicméně dojem zůstal stejný i když byl Funés v kláštěře....btw ta scéna s chrastící jeptiškou byla dobrá :)) Žádný extrémní dojem to ve mně nezanechalo, krom hlavní moliérovy vize mi zbytekový smysl tak nějak uniká a znovu už na to koukat asi nebudu. :) 2** P.S. jaká by byla vaše reakce dámy, kdyby se vám někdo dvořil stejným způsobem jako funés v tomhle filmu? :D ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

S Molièrovym Lakomcem se setkávám nepravidelně už víc než 10 let. Poprvé to bylo ještě na gymnaziu, kdy jsme s celou školou cestovali na divadelní představení do Zvolena a Lakomec pro mě byl zážitkem, jaký mi později různé viděné TV záznamy téhle hry určitě nedokázaly vynahradit. Byl jsem ale zvědav na francouzský film podle tamnější národní klasiky, ač vypadla z toho jenom další (navzdory původnímu účelu natočení pro kino) studiová inscenace. Ovšem s několika osobitými režijními nápady. Dochází na ně i během notoricky známého monologu, kdy Harpagon duševně na dně po zmizení své milované truhličky se přepadá do skutečného vykopaného hrobu, zatímco onedlouho se ocitá na divadelním jevišti; oceňuji i následní domácí vyšetřování zaranžované jako soudní proces. Je-li třeba tou sekvencí z jeviště zdůrazněn záměr tvůrců setrvat u divadelního pojetí i v adaptaci pro filmové plátno a visí-li všude v soudní místnosti propagační plakáty k Molièrově komedii, odpouštím (coby hravý odkaz směrem ke klasickému divadlu :)) i tu scénu s koňmi v podobě namalovaných kulis. :o) Nakonec proč ne, Lakomce, ač klasickou hru, je určitě nutno brát i s jistou nadsázkou, a tvůrcům se jí sdělovat daří velice úspěšně. Hezký Molièrův nápad s postavou kočího a kuchaře v jedné osobě, který se dle své aktuální potřeby převlíká, zde získává vtip navíc, když si zdejší kuchař omylem na sobě nechává i červenou kočího věstu. Louis de Funès je představitelem Harpagona velice ikonickým a vede si v komické roli "trochu jinak" znamenitě, Galabru i Gensacová mu skvěle sekundují, slabinou pro mne zůstávají někteří ti mladí herci. 75% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, moc mě to nechytlo. Nevím, jestli to víc bylo přetaženou stopáží nebo tím divadelním pojetím (které mi samo o sobě ale tolik nevadilo, přeci jen to je podle divadelní hry), ale místy jsem se do atmosféry toho filmu nedokázal moc naladit. Naštěstí to pro mě zachraňuje nemalý počet vtipných scén, pár zajímavých režijních nápadů a taky zdařilé herecké výkony. Něco do sebe to naštěstí mělo, ale nijak zvlášť mě to nezaujalo. Slabé 3* ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Gabinova dcera pracovala na filmu jako skriptka. (M.B)
  • Poslední scéna se točila v Tunisu v Neftě, místo si vybral sám Louis de Funès. (M.B)
  • V úvodu filmu je možné během rozhovoru Elišky (Claire Dupray) s Valerem (Hervé Bellon) spatřit v pozadí malbu na zdi, která odkazuje na Moliérovu knižní předlohu "L' Avare". (LaserJet)

Reklama

Reklama