Reklama

Reklama

Eso es

  • Francie L'As des as (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Jo Cavalier je trenérem francouzského boxerského týmu, který cestuje na olympiádu do Berlína v době, kdy se nad Evropou stahují křídla fašistické orlice, v roce 1936. Za první světové války byl Jo jedním z nejúspěšnějších válečných pilotů a nyní se nehodlá bát ani nacistů ani samotného Hitlera. Hned první den v Berlíně se dostane do smrtelného konfliktu se strážci nového režimu... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (218)

Grafito 

všechny recenze uživatele

Míň známý Belmondův film, nicméně jeden z mých nejoblíbenějších.. škoda, že tu asi jen málokdo měl šanci vidět ho v původním znění, protože českej dabing se bohužel naprosto nepovedl.. a nevynikne tak třeba úžasně lámaná francoužština Belmondova německýho kamaráda - generála Luftwaffe, kterej už ale opravdu, ale opravdu nechce mít s tou židovskou rodinou Rosenblumových, nic společnýho.. a abych nezapoměl .. krásná hudba Vladimira Cosmy.. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Čistokrvný francúzsky protagonista: Georges "Jo" Cavalier, musel byť rozhodne odvážny »kavalier«, keď povedzme, že zrovna uprednostnil záchranu nemeckej židovskej rodiny na čele s 10-ročným Simonom Rosenblumom, namiesto toho, aby sa priamo zúčastnil ako tréner francúzskeho boxerského tímu na letných olympijských hrách v roku 1936 v Berlíne, kde samozrejme nesmel chýbať ani sám Führer ako ústredný predstaviteľ Nemeckej ríše. A mimochodom; Bébel v spolupráci s režisérom G. Ouryom, sa o tom rozhodli vytvoriť i akýsi komediálne, a k tomu i s dobovým podtextom ladený titul s miestami až dramatickejšou líniou udalostí, v ktorom by v podstate hlavný prim predstavovalo predovšetkým to, že by s vysokou účinnosťou zosmiešnili nielen samého Adolfa [S]hitlera, ale zároveň aj nacistické obdobie ako celok, čo občasne vytváralo trochu drsnejší charakter «čierneho humoru»; skrátka, vtedy divákovi sprístupnili tak s-a-t-i-r-i-c-k-y nadštandardne skomponovanú vec, nad ktorou by doslova jasali odporcovia tohto odporného systému, ale nad čím som už tak mimoriadne nejasal - bol najmä scenáristický kredit, ktorému častokrát prechádzali aj také absurdnejšie podané veci, nad ktorými normálne koľkokrát ostával rozum stáť, alebo ako som už medzičasom tiež spomínal, tak z priameho uhla pohľadu J-P Belmonda, ako ústredného predstaviteľa, ktorému najviac išlo azda iba o to, ako sa vlastne tomuto režimu majstrovsky vysmiať rovno až do ksichtu, ale zase tam hneď nenahádzať úplne všetkých predstaviteľov do jedného vreca, viď postava v podobe Günthera von Beckmana, s ktorým hlavná postava absolvovala úvodné [letecké] zábery už počas I. svetovej vojny! Síce scenár môžem právom považovať za »nedopečený«, no ostatné [príkladne technické] zložky boli až natoľko vskutku naprosto zaujímavými, že mu to tentoraz i s veľkou radosťou prepáčim; vloženie archívnych, čiernobielych záberov z olympiády '36, s ktorými sa prekrývali tie filmové... ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hajlující zubní protéza, střelba do holubic míru či útěk před Němci s medvědem po boku - to jsou jen malé střípky bohaté a zábavné mozaiky, kterou Eso es nabízí. Výborná válečná komedie, ve které však přes všechen vtip a humor cítíte onu tíhu temného období světových dějin, tak nějak naléhavěji, něž bývá u komedií obvyklé. Prostě klasická Belmondovka, ale přesto trochu jinak. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Není snadné dělat si legraci z pronásledování Židů v hitlerovském Německu, a to dokonce ani v podání takového esa, jakým byl Belmondo. Sice ten film vytáhl o cosi výš, než by se to povedlo komukoliv jinému, ale na řadu jeho mnohem povedenějších filmů to stejně nemá. Kdyby scénář psal takový Jaroslav Hašek, to by asi byl jinačí humor. ()

Belmondicek 

všechny recenze uživatele

Bebel tentokráte jako bývalý letec z první světové války, který přijíždí v roce 1936 do Berlína jako trenér francouzského olympijského boxerského týmu, kde zachranuje rodinu židovského chlapce. Další skvělá válečná komedie Gérarda Ouryho ( Velký flám ) nabitá gagy, zejména v Hitlerově sídle. Ve vedlejší roli fešanda Marie-France Pisier ( předtím se sešli v Těle mého nepřítele ) a Frank Hoffmann ( pro mě známý jako moderátor pořadu o novinkách v kině na rakouském programu ORF 2 ). Musím vypíchnout taky hudbu Vladimira Cosmy. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení začalo na jaře 1982. Letecké scény se natáčely na letišti La Ferté-Alais ve Francii za pomoci Jeana Salise, pilota a sběratele historických letadel. Pro film byly postaveny dvě repliky letounů SE5 z produkce Royal Aircraft Factory, které byly vyrobeny z kostry letounu Stampe. (classic)
  • Většina záběrů byla natočena v Rakousku, především ve studiu Bavaria v Mnichově. Chata použitá jako Hitlerova nebyla vyrobena z kartonu a nese jistou podobnost s originálem. Nábytek, schodiště a paseka byly reprodukovány identicky. Velký arkýř v originále byl však vyšší a na rozdíl od filmu jste do něj nemohli nahlížet zvenčí, jak to dělá Jo Cavalier (Jean-Paul Belmondo). Belmondo, který se vždy velmi angažoval ve světě boxu, byl pevně rozhodnut, že většinu boxerů v olympijském týmu by měli hrát skuteční mladí boxeři. Natáčení pak skončilo v Berlíně. (classic)
  • Název filmu Eso es ve skutečnosti znamená kód, který se správně čte "SOS", vztahující se k pomoci dostat židovskou rodinu pryč z Německa. (med)

Reklama

Reklama