Reklama

Reklama

Svědek

  • Francie Garde à vue (více)
Z natáčení

Obsahy(1)

Jerome Martinaud je právníkem v malém francouzském městě. Těsně před silvestrem jsou ve městě nalezena těla dvou znásilněných a zavražděných dívek, důkazy – i když jen nepřímé – směřují k Martinaudovi. Vyšetřování vede jeho přítel, inspektor Gallien, a výslechy jsou dlouhé. Všechny indicie ukazují na Martinauda, ale jsou tu ještě svědecké výpovědi a jemné předivo vztahů, tajemství a křivd, které se stále více zaplétá... Film Svědek vychází z literární předlohy "Brainwash" od spisovatele Johna Wainwrighta, pro filmový scénář ji adaptoval režisér Claude Miller ve spolupráci s Michelem Audiardem. Příběh, odehrávající se na minimálním prostoru, je hereckým koncertem velkých osobností francouzského filmu Lina Ventury, Michela Serraulta a krásné Romy Schneiderové. Film měl ve Francii premiéru v září 1981 a v následujícím roce dominoval udílení cen francouzských Césarů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (154)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Minimalistická a velice slušně vygradovaná záležitost odehrávající se po většinu filmu v jedné kanceláři. Atmosféra houstne stejně tak jako napětí a nevraživost mezi dvěma hlavními aktéry. Zatím co doktor který si až do chvíle kdy mu dojde, že je v tom až po uši nic nepřipouští mi byl sympatický, tak policajt se projevil jako typický policajt co chce pachatele za každou cenu a pravda ho nezajímá. Škoda trochu slabšího středu filmu, ale za to luxusní finální rozuzlení si to ty čtyři hvězdy určitě zaslouží.70% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak tedy nevím, jestli jsme viděli stejný film. Já osobně viděl rozhlasovou hru, kde jedinou filmovou invencí bylo převlékání saka Lino Ventury a sem tam flashback na pláž či na maják. Postavy mají naprosto nevyprofilované charaktery, takže psychologicky to klouže až moc po povrchu, a ani účast Romy Schneider to nezachrání. Pochopit hlavní dějovou strukturu není problém, ale spousta věcí je za hranou - jak tedy třeba vysvětlit bankéřův "vztah" s Kamilou? Jako kapric manželce navzdory? A proč tedy pak litovat manželku, které její monolog můžeme, ale nemusíme věřit, jak povstala z chudého dna společnosti? Když se nad filmem zamyslím zpětně, nedává mi moc smysl, spousta věcí je chtěných, na sílu, aby byl jako jakýsi konflikt a jakési podezření, ale tady to prostě podle mne nefunguje, je mi líto. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Silný psychologický film, který se prakticky celý odehrává v jedné místnosti. Inspektor Antoine Gallien (Lino Ventura) vyšetřuje podezřelého notáře Jeroma Martinauda (Michel Serrault) ze znásilnění a vraždy dvou malých holčiček. Výpověď notáře je stále více protichůdná a s každou další výpovědí se hlouběji zaplétá do svých polopravd a lží. Nový směr vyšetřování nastává po výpovědi manželky notáře Chantal. Následně se Jerome přiznává, ale jen do okamžiku, než se objeví nový, nezvratný důkaz. Opravdu zajímavý snímek se silným příběhem a hereckým koncertem Lino Ventury a Michela Serraulta. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překrásná francouzská milenka, která Vás bude okouzlovat pokaždé, kdy ji uvidíte. Jednoduchý námět, který Francouzi zpracovali do naprosto brilantního dramatu. Lino Ventura a Michel Serrault ve filmu nehrají, oni jím přímo žijí. Na relativně krátkých 86 minutách se tak v jedné místnosti odehraje na film tolik, co v jiném těžko najdete. Vše tak spojuje nádherná filmařina představující naprosto vzorovou Francii osmdesátých let. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdepak, stará dobrá Francie, ta nezklame. Dva mistři se zkrátka posadili za stůl a stejně tak, jako kdyby usedli ke klavírům, rozehráli koncert, který bere dech. Pět bezpochybných hvězd.__P.S. Škoda "levnoknižního" DVD, které sice nabízí (starý dobrý) český dabing i původní znění, ale na české titulky už jaksi zapomnělo.__P.P.S. A teď si pustit remake s pány Genem H. a Morganem F. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (4)

  • Claude Miller vzpomíná, že se při natáčení bál dvou hereckých es, která obsadil do hlavních rolí. Jeho strach umocňovala scéna, jež byla postavena na stupínku a obehnána provazy, takže připomínala ring. (Snorlax)

Reklama

Reklama