Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Torgal 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola regulérna sračka. Oproti posledným dvom mayovkám čo som videl (Medzi supmi a Old Surehand, ktoré tiež nehýrili kvalitou) citeľný kvalitatívny pád na všetkých frontoch. Toto bola priam paródia na klasické Winnetouovky, ale s pôvodným obsadením. Stupídny dej, šialene konajúce a teleportujúce sa postavy, lacné kulisy (samozrejme v maximálnej miere recyklované spolu s hercami - Martin z Medzi supmi tu hrá Jeffa)... jednoducho hrôza. Odpad nedávam len z piety voči zvyšku série. 3-/10 ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku dávám za Lexe Barkera a druhou za Pierra Brice. Scénář se vymanil z obvyklé šablony zažehnávání hrozící války s indiány a rozjel paranoidní dobrodružství plné zrady a zvratů. Ani tohle, ikonická hudba a znovu krásné scenérie to nevytáhly alespoň na slabší průměr. Film je špatný po všech stránkách, včetně tolik proklínaného dabingu. To se mu pravda vyčítat nedá, ale papírem šustící dialogy jsou tuším dědictví původní verze. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je problém v tom, že jsem tuhle "vinetuovku" viděla poprvé až jako dospělá, tudíž k ní necítím ani nepatrnou dávku nostalgie, nebo jestli je vážně o tolik slabší. Každopádně už se pro tu hloupou, naivní až patetickou ftákovinu těžko hledá obhajoba. Tak se o to ani nebudu snažit. Poslední hrstí hlíny na celuloidové rakvi "Míšenky Apanači" je dabing: Old Shatterhand promlouvá třaslavým a trapně přeskakujícím hlasem pětasedmdesátníka a Samu Hawkinsovi divák rovněž přeje pod paruku kulku z milosti, aby tohoto špatně nakecaného kašpara nebylo nutné dál poslouchat. Špatné, no... ta druhá hvězdička asi přece jen bude z nostalgie k idolům mých kuřecích let. 33% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Všechny mayovky mají podobnou úroveň (viz IMDb), proto je celkem vtipné, že některé jejich zástupce vyhnala nostalgie při hodnocení mezi nejlepší filmy a další jsou zatracovány. Odskákala to třeba Apanači, která jede podle stejně jednoduché šablony jako ostatní snímky ze série. Mně ke štěstí stačí, že se tady objeví Barker i Brice. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Co k této mayovce dodat. Máme tu dospívající dívku, coby dceru bílého osadníka a indiánky, která od svého otce dostane k narozeninám zlatý důl. A jak už to bývá, slunce nestačí ani zapadnout a už tu máme padouchy po onom zlatu lačnící. A tak Vinnetou s Old Shatterhandem zase mají co dělat. Svým způsobem to není špatná mayovka, jen kdyby nebyla použitá známá šablona. Nejen přítomností Götze Georgeho, pro kterého se jedná o třetí hereckou účast v této filmové sérii, daná myšlenka a průběh dějství nemálo připomíná mayovku první a to 'Poklad na stříbrném jezeře' (1962). Stejných či alespoň podobných motivů je více než dost. Druhý mayovský počin režiséra Haralda Philippa se tudíž už jen veze na dávné slávě těchto filmů. Jeden nepatrný rozdíl však přeci jen je. Harald Philipp vsadil na drsnější atmosféru, která dnes zřejmě moc připadat nebude. Takže co s tím. Jedná se jen o další etudu Vinnetoua a Old Shatterhanda, která se zdá být bohužel naprosto zbytečnou. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Ve filmu si zahrál orel skalní jménem Peter. Dvaatřicetiletý dravec nasbíral bohaté zkušenosti již během natáčení filmů "Der Adler vom Velsatal" a "Tal der Adler a Der Cornet". (hippyman)
  • V Mayovkách prakticky "kolovaly" kostýmy mezi postavami. Ve filmu daruje Vinnetou půvabné míšence indiánské šaty, které však dříve nosila Ribanna. Stejnou loveckou košili s třásněmi jsme mohli spatřit v Pokladu na Stříbrném jezeře na banditovi se vzácným motýlem na rameni, v Rudém gentlemanovi ji už nosí David Luka. Pouzdro s nožem, které dříve nosila Nšo-či, později zdědil Vohkadeh. (hippyman)
  • Film byl zpřístupněn mládeži od 12 let, což bylo z finančních důvodů nevyhovující. Krátce po premiéře začala střihačka Jutta Hering pracovat na zkrácené verzi pro děti od šesti let a všechny brutální scény vystříhala. Nová verze, kratší o celých devět minut, trvající nyní pouhých 81 minut, byla předložena FSK k posouzení, která ji podle očekávání zpřístupnila dětem od 6 let. Od té doby pronajímala společnost Constantin už jenom tento zkrácený film. V TV byla naproti tomu vysílána originální verze. (hippyman)

Reklama

Reklama