Reklama

Reklama

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (1 551)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ještě půl hodiny před koncem jsem byl přesvědčen o pětihvězdičkovém hodnocení, protože tak realisticky špinavý, neučesaný válečný snímek tady dlouho chyběl. S přidanou produkční hodnotou v podobě fantastické výpravy, Pittem, který je chodícím ztělesněním charismatu a scénou „oběd u Němky a její dcery“, kterou považuji za jednu z nejlepších filmových scén minulého roku. Jenže pak přišel těžko akceptovatelný výjev, který by si co do přepálenosti a heroismu nelajsli ani svého času Sověti se svými arcidíly typu ´Osvobození´ a jim podobných. Prostě Ayer se nechal unést a celový skvělý dojem šel do kopru, nebo do bahna stopy po tankovém pásu, kterého je ve filmu plno. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Ayerovi se podařilo skloubit válečná jatka s komorním příběhem jednoho tanku a jeho posádky, kde mají všichni svoje pevné místo a bez nich by skutečně šlo jen o tupou akci, ale co si budeme nalhávat, kosení nácků je činnost, která uspokojuje diváky bez ohledu na výši jejich IQ. Jednoduchý vojenský humor v těžkých chvílích na bojišti rozhodně funguje, alespoň podle reakcí publika. Film má hned několik vrcholů a třeba první zabití nebo poslední večeře jsou čistě o mrazivých dialozích a hutné atmosféře. Akce však nemá o nic menší grády a bavila dokonce i mě. Z hlavní party je těžké někoho vyzdvihovat, ovšem Brad zase valí neskutečně a jen díky němu je závěrečné přijmutí osudu tak epické. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mačkal jsem se dvě hodiny v Shermanu, všude smrděl střelný prach a chtělo se mi čůrat, takže jsem patrně podlehl atmosféře snímku. Jenže mně se tam nelíbilo. Já se totiž nerad mačkám ve smradu, sleduji přitom neprůstřelnost amerických zachránců světa a uhýbám před výstřiky propagandistického hrdinství "těch správných". A tady nic víc nebylo, tedy kromě vynikajícího chlapáka seržanta Colliera a skvěle dezinformovaného kapitána Waggonera, který mě svými nepříliš přesnými rozkazy dost bavil. Nicméně zbytek posádky zábavnosti moc nepobral, Mašinu Normana si troufnu označit za vyloženě nudného chcípáka, skvělé radiové spojení za jakýchkoli podmínek za pitomost a střelbu při bitvách za další díl Star Wars. Prostě to bylo trošku divné, ale ono skryté chlapáctví to ve mně alespoň trošičku probudilo. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Konečně Ayere!! Ayer je jeden z mála režisérů, kterému se povedlo mě zaujmout každým filmem pouze na 3*, ovšem zde se mu povedlo prolomit ledy a rozsekat mě válečnou parádou v čele s perfektním Pittem. Fury je velmi ponurý, depresivní, neúprosný, slušně krvavý, vhodně a sprostě vyhláškovaný vojenskýma slengama a perfektně zachycuje hrůzu druhé světové války. Při sledování filmu jste svědky té nejzazší a viscerální představě zranění, jak výbušné tak střelné. Highlightem je rozhodně akce proti Tigrovi či samotné heroické finále, při kterém dozajista budete lapat po dechu. Byť je film zaměřen spíše na psychiku postav ( není to nonstop akční jízda, akce jsou pouze 4), tak si film udržuje slušné tempo a baví. Za mě nepochybně jeden z nejlepších válečných filmů a zvuky děla z kina mi znějí v uších ještě teď. 95% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Chcete příběh z války stojící na emocích? Fury je správná volba. Naturalistický, špinavý, syrový kousek od Davida Ayera. A ten člověk umí, když se chce. Film se v mediální kampani tvářil hodně realisticky, hodně lpěl na reáliích a postavách, které si musí protrpět to zlo války. Do jisté míry se to povedlo i ve filmu, v závěru samozřejmě musí přijít hollywoodské triky a příběhové kličky vhodné pro masovou část populace, stále si stojím za to, že originalita zůstala a skutečně se povedlo přinést válečný film, který nenabízí velkolepé válečné bojiště, ale na události pohlíží ze strany těch, co to musí prožít a vybojovat si jiskřičku naděje pro život. Brad Pitt si zkrátka umí stále velmi dobře své projekty vybírat...80%...[11.11.2014_ČSFD projekce_Cinestar Černý most] ()

Galerie (83)

Zajímavosti (81)

  • Kulometčíci používají tzv. stopovky - k určení směru a bodu dopadu střel. Americká armáda používala červené, německá zelené a například japonská fialové až modré. Díky různým barvám tak poznali, na koho střílí, popřípadě kdo po nich střílí - aby nedocházelo k palbě do vlastních řad. (Maulincio)
  • Mýtus, že na jeden Tiger je potřeba pět tanků, vznikl ještě za války... avšak pět tanků - tedy tanková četa - byla nejmenší taktická jednotka se kterou se při boji počítalo, ať už šlo o útok na kulometné hnízdo nebo právě o přepadení tanku Tiger. Vždy musel být výhodnější poměr sil, takže vždy útočila minimálně četa. (Maulincio)
  • Bible (Shia LaBeouf) používá jako osobní zbraň M1911. V závěrečné bitvě střílí že samopalu M1 Thompson. (Gordy34)

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (více)

Reklama

Reklama