Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tie tri hviezdičky svedčia skôr o tom, že som starý dobrák, než o tom, že Diplomová práca je nadpriemerným filmom. Do dramatického oblúka začínajúceho túžbou vidieť deleného samovraha až po kalkulovanie so zvedavosťou divákov vidieť "čo to ten snuff vlastne je" sa dal vtesnať napínavý príbeh. To by tam ale nesmela hrať herečka, ktorá okrem výzoru obete nemá čo ponúknuť, scenár by nemohol napísať niekto, kto pri písaní netuší, čo napísal na predchádzajúcich stranách a Amenábar by nesmel trpieť predstavou, že čím bude film dlhší, tým bude aj lepší. Napriek zlým vstupných predpokladom sa podarilo nakrútiť niekoľko kvalitných scén, ktoré však nezaistili vznik kvalitného celku. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Amenábarovi, ako milovníkovi "iných" filmov vyšla už táto rozcvička /rozumej debut/ na výbornú. Téma menom snuff mohla režiséra zviesť na rôzne chodníčky - a najmä sa mohol doslova schovať za atraktívnosť témy a - iba šokovať. Našťastie nás šokoval čímsi iným, šikovne vystavaným, riadne zimomravým príbehom, ktorý sa vám vypáli do pamäti ako žeravé znamenie. Ako "diplomovka" z filmárčiny excelentné! ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný španělský thriller. Film vypráví o studentce filmu, která píše diplomovou práci o násilí v médiích. Při tom se dostane ke kazetě snuffového filmu, kde je v přímém přenosu mučena a posléze zabita jedna již před dvěma roky pohřešovaná studentka. Brzy se nám vytvoří okruh podezřelých a skutečně do poslední chvíle si nemůžete být jisti, kdo je (vícenásobným, jak se později dovíme) vrahem. Dochází k mnoha zvratům, každou chvíli se někdo stává podezřelým a pak zase přestává. Herecké výkony všech jsou velmi dobré. Především samozřejmě hlavní hrdinka, ale i její mužští protihráči dovedou klamat tělem. Schválně si tipněte, kdo z nich je vrah a jsem zvědav kolikrát to pak zase odvoláte. Výbornou tajemnou hudbu má na svědomí sám pan režisér. A jako správný thriller film nabízí několik skutečně napínavých scén. Především se mi líbila scéna „beze světla s ubývajícíma sirkama“. No a závěr pochopitelně očekáváte (myslím co se stane, ne kdo to je), totiž ono: „ a teď tě zabiju.“ ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Tým najväčším šokom celého filmu je reflexia doby roku 1996, ktorá v porovnaní so súčastnosťou vyzerá ako nejaká predpotopná éra. Tá móda, technika,...všetko! No k veci... Tesis potvrdzuje, že Amenábar vie písať aj točiť, hoci je jasné, že pri Tesis ešte nebol úplne vybrúsený do diamantovej podoby súčasných zručností. Nesedela mi tam Ana Torrent, ktorá celý film pôsobila, akoby prehltla pravítko, ale nič zásadné. Pár scén je vychytávkových, pár klišoidných a viac amatérskych, dokopy však z toho vychádza poctivá práca a nadšenie, ktorú divák cíti. Tesis potešilo svojou tajomnosťou, atmosférou aj nepokojom. Môj názor je jasný - španieli sú jednotka, čo sa týka atmosférických trilerov alebo hororov. ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Oceňujem hlavne schopnosť vyvolať napätie (u mňa sa prejavovalo najmä "sedacím komplexom", t.j., že som neustále musela sedieť na jednej z nôh až pokým som do nej nedostala kŕč, a intenzívnym obhrýzaním nechtov) - ako seriózne, pri Angelinej snovej pasáži, v ktorej jej Bosco držal nôž pod krkom, sa to priam nedalo vydržať. On the other hand cca jeden a pol hviezdičky u mňa strhol trochu-viac naivný dej, ktorý sa po toľkých thrilleroch posledného desaťročia dal ľahko predvídať. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • Film Diplomová práce byl nominován na 8 cen Goya. Získal jich nakonec 7: za nejlepší film, nejlepší začátečnickou režii („Mejor dirección novel“ - Alejandro Amenábar), nejlepší herecký objev v mužské kategorii (Fele Martínez), nejlepší původní scénář (Alejandro Amenábar), nejlepší produkci (Carlos Bernases), nejlepší střih (Mª Elena Sainz de Rozas) a nejlepší zvuk. (Estrecha)
  • Když Angela pročítá seznam kupců hledaného typu kamery, v seznamu figuruje i jméno režiséra filmu Alejandro Amenábara. (Fingon)
  • Rozpočet filmu byl 116 miliónů peset (asi 696 tisíc euro). (gattaca)

Reklama

Reklama