Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

Marigold 

všechny recenze uživatele

No prosím, kdo říkal, že skvělé thrillery umí jen Američani? Tenhle je navíc podobně jako třeba 7 i takovým malým podobenstvím (byť zdaleka ne tak komplexním) – podobenstvím o vztahu moderního člověka k násilí. Jedinou slabinou filmu je trochu předvídatelná a rozvláčná úvodní část, ale jakmile se zápletka odmotá, nastane skutečný hodokvas napětí a strachu. Závěr je vůbec jeden z nejlepších, jaké znám, viděl jsem v něm celou naší společnost a její vztah k tzv. mediální etice. To, za co jiné odsuzujeme k vysokým trestům, nás niterně naprosto fascinuje. Protože je-li to nahlíženo okem kamery, přestává to být skutečností a stává se to událostí. Což bohužel přestane platit, pokud se ocitnete na špatné straně kamery. A to je vlastně základním principem filmu Diplomová práce... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Angela píše diplomovku zaoberajúcu sa témou vizuálneho násilia. Aby jej práca bolo dokonalá, hľadá najrôznejšie podklady, ako dokumenty, články či dokonca nezverejnené autentické video záznamy. Nakoľko je k dispozícii málo prostriedkov, požiada o pomoc svojho profesora. Ten sa v archíve študovne dostáva k starej páske s morbídnym pornom pochádzajúcim z Československa. Jej obsah je však odlišný ako očakával. Varovanie mladej študentke už dať nestihne. Angela ho totiž nachádza mŕtveho v študentskej videotéke. Z akého dôvodu však profesor umrel? Bolo to chorobou, alebo bolo príčinou niečo iné? Výborný thriller. Mne síce neprišiel lepší, ako jeho mladší brat, 8MM, no vzhľadom nato, že bol prvý, má môj obrovský rešpekt. Príbeh síce originálnejší, ale čo sa prevedenia týka, 8MM mi prišiel napínavejší. Napriek tomu, že film ponúka niekoľko zvratov, rozuzlenie očakávané - 70%. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tenhle film na pomezí hororu a thrilleru nesází tolik na vytváření strachu, jako spíš na práci s diváckým očekáváním. To se projevuje trochu jinak načasovanými lekačkami (nepřicházejí ve chvíli, kdy by je někdo čekal), ale zejména tím, že publikum po celou dobu neví, komu má vlastně věřit a podezřelý střídá podezřelého prakticky z minuty na minutu. Do poslední chvíle si člověk nemůže být úplně jistý, kdo v „tom“ jede a kdo ne. Atmosféra je slušná, napětí také nechybí, i když jsem čekal asi něco drsnějšího. A když pominu poněkud rychlé vzplanutí svetru a ne úplně pochopitelnou narážku na v té době již neexistující Československo (o jaký film jako mělo jít?), vidím to na slušné 4*. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Môj druhý film o snuffe po filme 8 MM, ktorý bol fakt dobrý. Tsesis sa mu síce nevyrovnal, ale je to super snímok. Excelentné herecké výkony spomínať ani nebudem. Jediný nedostatok filmu bola pre mňa stopáž, ktorá bola príliš dlhá, niektoré scény by išli skrátiť. Zase naopak scény ako cesta kotolňou, alebo scéna odhalenia, by sa dali predĺžiť a ešte viac vygradovať. Film ma samozrejme nešokoval svojou brutalitou a surovosťou, ale perfektným, prepracovaným dejom, ktorý sa len tak nevidí. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tento typ filmů je přesně moje krevní skupina, proto si nejsem jistá, proč zrovna Thesis se u mě celkem minula účinkem. Možná proto, že zub času se na filmu celkem podepsal a pak - ty nesympatické postavy! Všichni do jednoho, hrůza. Hlavní hrdinka, ten brejloun, ten slizkej hezounek... Co se tomu ale upřít nedá je napětí a také smekám, že ač je film téměř prost vyobrazování násilí, kolem kterého se ale celý točí, tak dokáže vzbuzovat pěkně nepříjemné pocity i bez toho. A to už se dnes jen tak nikomu nepodaří. Přesto mi z toho svým jasným tahem na bránu vychází jako vítěz 8mm. Pro mě Amenábar dosáhnul hororové špičky až v Ti Druzí, ale už tady měl našlápnuto velmi dobře. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Rozpočet filmu byl 116 miliónů peset (asi 696 tisíc euro). (gattaca)
  • Film Diplomová práce byl nominován na 8 cen Goya. Získal jich nakonec 7: za nejlepší film, nejlepší začátečnickou režii („Mejor dirección novel“ - Alejandro Amenábar), nejlepší herecký objev v mužské kategorii (Fele Martínez), nejlepší původní scénář (Alejandro Amenábar), nejlepší produkci (Carlos Bernases), nejlepší střih (Mª Elena Sainz de Rozas) a nejlepší zvuk. (Estrecha)

Reklama

Reklama