Reklama

Reklama

Detektiv Kenner vyšetřuje případ zneužívání mladé dívky. Přiznal se k tomu její otec, který si ale nic nepamatuje. Detektiv spolu s psychoanalytikem pomalu odkrývají důkazy o činnosti satanistického kultu, který má na svědomí mnohem více trestných činů... (TV Prima)

Videa (3)

Trailer

Recenze (180)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Je to chytrej film, blbej film nebo jakej je to vlastně film? Úplně si Amenábara představuju, jak se při psaní scénáře místama za břicho musel popadat, když si představoval diváky. Škoda, že průběh není moc zábavný a nějaká pořádná katarze taky neproběhne, tudíž to přehodnocovací finále nemá takovou sílu. Ale jednou za čas je potřeba podobný trik zkusit a trochu respektu si za tu odvahu tenhle Španěl určitě zaslouží. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

S odstupem času si říkám, že mi Regression nedalo vlastně vůbec nic. Akorát se plýtvalo potenciálem a vcelku vděčným námětem, který byl ale zpracován nadmíru špatně, nudně a prázdně. Strašné hraní a kyselé ksichty Emmy Watson mi vadily asi ze všeho nejvíc. Na stopáž dlouhou hodinu a třičtvrtě se toho stalo opravdu málo a vlastně ani nemám chuť k tomu něco dalšího psát. ()

Reklama

stration 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film na hranici thrilleru a lehčího hororu. Výborní herci, výborný režisér, pěkná kamera, hudba a výprava se marně snaží zamaskovat slabý scénář. Ten příběh totiž těžko utáhne takovou stopáž. Prostřední část (no skoro hodina) je sice akční, pořád se něco děje, ale vy máte chuť posunout film o půl hodinku dopředu, protože je to nuda. Hlavní vyšetřovatel jezdí z místa na místo, pořád prší a děj se nehýbe. Konec je fajn, ale málo úderný. Prostě pointa podaná hrozně vlažně a odtažitě. Nebyl to špatný film a asi si ho budu ještě nějakou dobu pamatovat. Otázkou je, jestli v dobrém, nebo ve zlém. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Chytře sepsané, působivě zahrané a osobitě zrežírované. Od Amenábara jsem už viděl dva jeho snímky (Ti druzí, Agora), ale je to již dlouho, co jsem je viděl. Z toho, co si pamatuju vím, že to pro mě byly spíše průměrné snímky. Regression je na tom trochu jinak. Má výbornou atmosféru, která diváka chytne a nepustí, charismatické herce (pro Hawka mám slabost, stejně jako pro Emmu a Thewlise) a v neposlední řadě chytře vymyšlený děj zaobalený do satanského hávu. Fakt toho, že v druhé polovině minulého století se satanismus rozšiřoval, jak mor je nepopiratelný a Amenábar ho tu využil dost na to, aby z něj vytáhl jeho temnotu a zvrácenost v relativně zvládnutelné míře (za mě bylo nejhorší dění ve stodole, kdy jí detektiv prochází s magnetofonem a představuje si běh událostí). Snímek má svou váhu, a jsou v něm určitě myšlenky, které mají svůj smysl, jen závěr mě trochu zklamal. Amenábar si totiž se satanismem během filmu výborně naběhl, ale konec nezvládl úplně ideálně ukočírovat. V momentu gradace děje se všechno propadlo o několik stupínků níž. Nemám nic proti Amenábarovovu vysvětlení, ba naopak líbí se mi ta logika. Jde jen o rychlý úpadek kvality děje v závěru. O jisté předvídatelnosti tu taky není pochyb. P.S. Z režisérovi filmografie jde usoudit, že rád vyvrací náboženské myšlenky logickým postupem. Problém satanismu a působení Ďábla se řeší už Bůh ví jak dlouho, ale aby se mohlo s pravdou tvrdit, že jde vážně o působení nadpřirozených sil, je nutno nejdřív prosadit lékařské postupy, které poukážou na případnou psychickou poruchu. A pokud se žádná neprokáže.. Ďábel existuje, jen ho nikdo nebere vážně. P.P.S. Čtvrtá hvězdička do plusu... Po delší době film, u kterého se dá opět trochu teologicky zapřemýšlet v jistém úhlu pohledu. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Regre(T)ssion. Amenábara mám medzi mojimi najobľúbenejšími režisérmi a preto mi je skutočne záhadou čo ho viedlo k natočeniu takéhoto zameniteľného, absolútne nevýrazného satanistického krimi Béčka. Tobôž, keď si ho sám napísal, zrežíroval, aj produkoval?! Tvorca tak výrazných thrillerov / hororov ako Thesis alebo The Others, prípadne vynikajúcej kontroverznej historickej drámy Agora, tentoraz ponúka iba nezáživný príspevok do satanistického subžánru, zameniteľný s ľubovoľnou kriminálkou z direct-to-video/VOD, prípadne až televíznej produkcie. Pritom predpoklady na slušný film tu boli viac ako dobré. Vynikajúci režisér, slušné obsadenie, aj dostačujúca technická stránka filmu. Tu však všetka chvála aj končí. Inak je Regression iba nudnou kriminálkou s jednou/dvomi slušnejšími scénami (tie v stodole), no vôbec sa nedarí budovať žiadnu atmosféru, nebodaj napäté scény a po prvej pol hodine to už iba nudí svojou monotónnosťou. Slabučká story totiž nedokáže utiahnuť takúto stopáž a tak sa tu od polovice pátranie točí v kruhu, dej sa nehýbe vpred, no a keď príde to záverečné kvázi šokujúce odhalenie, ktoré by chcelo prekvapovať snáď tak ako kedysi prekvapoval koniec Šiestemu zmyslu, tak to je podané tak nezvrušivo, že som mal pocit akoby Amenábar tento film natočil akoby na zakázku pre niektoré hollywoodske štúdio, bez akéhokoľvek jeho ďalšieho záujmu o film. Čo evidentne nenatočil, keďže to nie je hollywoodska produkcie a sám to produkoval a napísal. V takom prípade o to väčšia nechápačka čo ho k natočeniu/napísaniu Regression vlastne viedlo a prečo z toho nakoniec vzišiel taký film, ktorý nemá s jeho predošlou tvorbou a režijným rukopisom nič spoločné, aký vzišiel. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Galerie (172)

Zajímavosti (8)

  • Natáčať sa začalo presne na 24. narodeniny Emmy Watson na University of Toronto Mississauga, ktorá v ten deň na sociálnej sieti napísala: "Dnes je prvý deň natáčania Regression - veľmi cool darček k narodeninám xx." (Arsenal83)
  • Zatímco film do značné míry čerpá z nesčetných případů satanské paniky z 80. a 90. let, samotný děj ve filmu není ve skutečnosti založen na konkrétním skutečném příběhu. (NumeranS)
  • Když Bruce (Ethan Hawke) usne na svém lehátku těsně před sekvencí noční můry, kdy se odehrává černá mše, je u krbu pohrabáč, ale když se probudí, pohrabáč je pryč. To naznačuje, že ve skutečnosti nešlo o sen, ale že se mše skutečně odehrála. Nicméně celá pointa filmu spočívá v tom, že to tak muselo být. (Johnny.ARN)

Související novinky

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama