Reklama

Reklama

Doktor Martin

(seriál)
  • Slovensko Doktor Martin
Trailer
Komedie / Rodinný / Drama
Česko / Slovensko, (2015–2016), 27 h 41 min (Minutáž: 51–53 min)

Režie:

Petr Zahrádka

Kamera:

Miloslav Holman

Hrají:

Miroslav Donutil, Jitka Čvančarová, Gabriela Marcinková, Jana Štěpánková, Norbert Lichý, Václav Kopta, Tomáš Měcháček, Tomáš Jeřábek, Emília Vášáryová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Do malé vesničky pod Beskydy přijíždí nový obvodní lékař. Jmenuje se Martin Elinger. Až do té doby pracoval jako špičkový chirurg na specializovaném pracovišti v Praze. Teď jej čeká praxe obvoďáka a venkov se všemi svými charakteristickými znaky. Mezi ně patří i to, že všichni se všemi komunikují většinou na hodně blízkou vzdálenost. A to je hlavní kámen úrazu. Arogantní a ironický doktor sice profesně zvládá i ty nejsložitější případy, v běžné komunikaci s lidmi je ale jako slon v porceláně. Mezi své nové spoluobčany nezapadne a často si svým přičiněním komplikuje i ty nejjednodušší životní situace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (239)

Rockerman

všechny recenze uživatele

Není to žádný zázrak a scénář je průhledný, jak sklo, ale pro mne je to příjemné překvapení a když to srovnám s hrůzostrašným "Přístavem" na Primě, tak mi vychází stárnoucí doktor Martin, jako jednoznačný vítěz. Na rozdíl od "primáckého" seriálu jsem se několikrát od srdce zasmál. Vtipy a humorné scény jsou povětšinou založeny na trapasech a nedorozuměních a i špetka humoru černého se objevila. Určitě se nebudu dívat na každý díl, ale občas, když se budu chtít nenáročně a neurážlivě pobavit, tak si Míru Donutila pustím. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zatím je to slabé, takové utahané. Ale hlavně, jak to kopíruje britský seriál, a ne všechny reálie se dají nakopírovat na beskydskou kotlinu, vypadá to divně. Lidé z Beskyd jsou pojati jako nefachčenkové, lemplové, neumětelové, ale hlavně že mají to srdíčko na pravém místě. Nehledě na to, že skutečných Moraváků aby v seriálu jeden pohledal - kromě Donutila a Čvančarové je to právě samý Pražák nebo Slováci. Naštěstí tenhle seriál dělali profíci, takže kompozice záběrů, časování scén, a občas i mimika herců jsou na úrovni, jenže pak jsou zde zase zbytečně natahované scény a některé ne moc věrohodné scény, a někdy i vtip vyšumí do ztracena (pár scén na čarodějnicích). Po pravdě řečeno, občas byly věci poněkud přetažené - holka, co dělá chyby, jež mohou skutečně někoho stát život, si asi moc nezaslouží takovou podporu, a ten vyhazov se dal pochopit. No, zatím je to začátek, uvidíme. Po pravdě ale jsem nebyl ani moc nadšený z britské verze, přišla mi podobně utahaná a jen sem tam fór, a pouze krajina nemůže ty díry ve scénáři pořád zachraňovat. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak se objeví nějaký nový seriál, mísí se ve mě touha sledovat současnou českou tvorbu s mírnými obavami. Zde ještě násobená přenesením původní předlohy z anglického venkova někam do Beskyd. Leč s potěšením musím konstatovat, že výsledek působí velice příjemným dojem. Původní scénář Dominica Minghella nedostal na frak, Donutil je zhruba stejný morous jako Martin Clunes, Jana Štěpánková coby tetička kouzelná. Kvalita jednotlivých dílů kolísavá. Českému scénáři vyčítám, že nanapsali dialogy horalům do huby. Na to nemusí být nikdo ligvista, aby poznal, že takto lidé z Velkých Karlovic nemluví. Inspirace původním námětem mohla fungovat, ale chtělo to víc originality. ()

cyright 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Tím budiž řečeno, že to překvapivě není úplný odpad. Naopak dokonce pozitivní momenty překvapivě převažují nad negativními. Mezi ty negativní patří zejména příliš primitivní a na pilu tlačící vyobrazení svérázných vesničanů, což místy skřípe hnusněji než nehty na tabuli. Antagonismus vztahu Pražák versus vesničané je tak zbytečně přepínán zejména v doktorův neprospěch. Martin je vlastně neustále v defenzívě a musí něco dokazovat a někomu se podřizovat až ponižovat, zatímco v reálném životě by si doktora na malé vsi všichni předcházeli a líbali mu ruce i kdyby to byl sebevětší parchant. Ačkoliv chápu, jaký byl účel, přesto tato seriálová poloha působí neobvykle trapně. Pozitiva: některé nápadité příběhy, mnohé povedené komické situace, výborná chemie Donutil - Čvančarová. Seriál si určitě nezaslouží odsouzení po prvním díle a předpokládám, že až mnozí zdejší odborníci, kteří bez okolků častují pěti hvězdami každý trapný hollywoodský výměšek, vytáhnou hlavu ze zadku opět na chvíli na denní světlo, tak tento seriál si ještě minimálně o 10-15% polepší ze stávajících 50. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Děj seriálu by relativně ušel, ovšem já osobně mám nepřekonatelný problém s Donutilem. Za prvé škoda, že není alespoň průměrným hercem, pak by nemusel neustále dokola opakovat jedinou polohu, kterou zvládne, protože ji nehraje - načuřený zamračený, všem odsekávající týpek, který by vysál veškerou životní energii i z takového Menšíka, natož z jedince jako jsem já, co v 95% bdělého stavu přemýšlí o bezútěšnosti světa. Jednu výhodu to má, dokud máme Donutila, nemusíme se rozhodně obávat nějaké noci oživlých mrtvol č. II, protože on dokonale umrtví nejen živé, ale určitě i mrtvé. Křesťani tak mají velké štěstí, že se Donutil nenarodil před 2000 lety, páč to by k žádnému vzkříšení Ježíše prostě nemohlo dojít. A za druhé, jaká škoda, že se Donutil narodil u nás, a né v zahraničí... Za á by se v naší televizi tolik neobjevoval a za bé, kdyby se náhodou objevil, běžely by pod ním jakožto pod cize mluvícím české titulky, a člověk by tak konečně slyšel, co vlastně říká. Neboť já normálně z jeho dýchavičného mumlání horko těžko chytám každé třetí slovo. ()

Galerie (383)

Zajímavosti (6)

  • Pri nakrúcaní v Beskydách zažili všetky ročné obdobia. Pre Miroslava Donutila bolo najťažšie zmieriť sa s tým, že doktor Martin sa stále pohybuje v obleku, či je vonku 35 stupňov alebo mínus 15. (krasomama)

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Reklama

Reklama