Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (132)

dee-key 

všechny recenze uživatele

Pokud přetrpíte to odporné holandské chrochtání a pokud máte taky pocit, že slušných historických filmů je na trhu méně a méně, asi mám pro vás dobrou zprávu. Plná palba pro tenhle dvouhodinový projekt o plachtění a restaurování monarchie je možná až až, ale když to zasadím do kontextu s ostatními pseudo historizujícími filmy, vůbec bych se toho nebál. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Takže aj Holanďania si natočili svoj historický veľkofilm ako delo. Bol to doják a za to, že to natočili sami, bez koprodukcie, trikrát hurá filmovému štábu! Rovněž smekám pred pánom režisérom, od ktorého by som vzhľadom na jeho B-čkovú filmografiu, takýto konzistentný počin nečakal. Detailné zábery boli výborné, scenár nadupaný, dialógy vtiahli do deja. Len tá stopáž bola přespříliš a ani námorné bitky nie sú môj šialok. Ale inak super. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Moji muži potřebují někoho, jako jsi ty. Někoho, kdo se drží svého vlastního kursu. Ty to zvládneš, Michieli!“ Po krátkém úvodu je divák vhozen rovnou do víru námořní bitvy, která stojí za to, a člověk se cítí být až pohlcen. Takových námořních bitev si tu užijete hned několik a svým zpracováním mohou směle konkurovat i Hollywoodu. Druhou rovinu tvoří politikaření. I člověk, který se o historii úplně nezajímá, se v politické situaci postupně zorientuje, a pochopí, s čím se musela tehdejší Republika spojených nizozemských provincií potýkat (z pasáží pak vládne ta s nočním lynčem). Dílu se dá vytknout jeho přílišná „epičnost“, megalomanské pojetí, prvky patosu, historické zkratky či nizozemský patriotismus, ale myslím, že zrovna zde je to k věci, a mně osobně otravovaly spíš scény s rodinou (samotný hlavní hrdina pak působí velmi civilně, navíc žádný sošný fešák, spíš obtloustlý sympaťák od vedle). Za mě to budou slušné 4*. „Královský Karel. Prý je nepotopitelný!“ - „Všechny lodě jsou nepotopitelné, Jane…dokud se nepotopí.“ ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Na evropskou (a ještě navíc nizozemskou) produkci neuvěřitelné překvapení. Admirál je naprosto jednoznačně nejlepší námořní film vůbec (taktéž historický), a budeme-li ho brát jako záležitost dobrodružnou, také by jistě opanoval nejvyšší příčky. Jednak je v něm skvělý příběh (navíc podle skutečné události), výtečné mezinárodní obsazení (Charles Dance! - kterého není nikdy dost) a naprosto luxusní, strhující a nejlépe natočené námořní bitvy ve filmových dějinách (M&C jsem viděl). Obrovský film s velkolepou a monumentální výpravou, která byla využita na absolutní maximum. Epický blockbuster, který diváka vtáhne do příběhu jako nic a naprosto ohromeného ho vyplivne až na samotném konci. Tohle byla čistá filmová radost. Film, který kromě koulí má taky úplně všechno ostatní, co by podobný film měl mít a snad ještě mnohem víc. 85%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mazec!!! Přiznávám, znám spíše anglické kapitány a admirály a o Ruyterovi jsem nikdá neslyšel...Ba co víc, neslyšel jsem ani o tom, že byl o něm natočen tento film. Naštěstí shodou náhod jsem se o něm dozvěděl a i když to není mé velmi oblíbené období admirála Nelsona (cca o 100 let dále), zíral jsem na film s pusou dokořán. Něco takového jsem už dlouho neviděl a to na filmy koukám zhusta a rád. Nizozemci asi rozbili nejedno prasátko a natočili dechberoucí historický film, jehož polovina se odehrává na souši a polovina na mořích. Z námořních bitev všech těch fregat vám půjde hlava kolem. Díky vymoženostem počítačových animací nám tu tvůrci předvedli učiněná kouzla, hlavně u panoramatických záběrů na taktické formace a bitvy samotné. Těch je ve filmu opravdu hodně a divák na vlastní oči uvidí co udělala dělová kule vypálená z dvaceti metrů, která prolétla trupem mezi nepřátelskou osádku... Doba Ruytera byla dobou válek s Anglií, kdy Angličané blokovaly obchodní trasy Nizozemců. Anglického krále Karla I. Stuarta si perfektně a s gustem střihl Charles Dance a bylo příjemné, že Angličané hovořili anglicky zatímco Nizozemci svým hrdelním jazykem :-). Malou ale opravdu malou výtku bych měl k těm zásahům na lodích kdy každý zásah následoval chuchvalec jakýchsi snad papírových ,,pilin''. Samozřejmě kule rvaly vše co jim přišlo do cesty a tak vzduchem létaly celé kusy zábradlí, prken, trupu atd... Nikde jsem neviděl užití kartáčových střel atd... Ale jak říkám, to už je vážně jen detail a nijak nehodlám snižovat na hodnocení. Víte k tomuto filmu říkám, že je skutečně důstojnou poctou. Poctou admirálovi. Ve srovnání s tímto náš nedávno dávaný TV film o Karlu IV. králi a císaři vypadá jak hodně chudý příbuzný. Jistě rozpočty asi byly jiné, ale co chybělo našim zainvestovat více, když je to výročí 700 let? Tady vše sedělo dokonalo. Interiéry, exteriéry, kostýmy... nejeden záběr by mohl být obrazem holandského mistra. Zejména lidé sledující z pláží bitvu loďstev na obzoru... Dokonalé - geniální hudbu Trevora Morrise nevyjímaje! Za poslední skladbu The End of Age bych dal Oskara jen za hudbu! Tleskám! Nutno vidět! 5 vlajkových signálů ! * * * * * ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Světová premiéra se konala 26. ledna 2015 v Národním námořním muzeu (Het Scheepvaartmuseum) v Amsterodamu za přítomnosti potomka admirála Michiela Adriaenszoona de Ruytera v 12. generaci Fritse de Ruytera de Wildta, který byl v době premiéry záložním důstojníkem nizozemského královského námořnictva. (Ampi)
  • Natáčanie trvalo 46 dní. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama