Reklama

Reklama

V novém filmu Pátá vlna nalézáme většinu Země zničenou čtyřmi vlnami stále se stupňujících smrtících útoků. Cassie (Chloe Grace Moretz) prchá světem, prostoupeným strachem a nedůvěrou, a zoufale se snaží zachránit svého mladšího bratra. A zatímco se připravuje na nevyhnutelnou vražednou pátou vlnu, spojí své síly s mladíkem, který by mohl představovat její poslední naději - jen kdyby mu dokázala důvěřovat. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (485)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film začal vcelku slušně, takže ve mně zpočátku vzbudil určité naděje, aby je krátce nato zašlapal v prach. Snímek mi zpočátku připomínal mix Dne nezávislosti a Války světů s velmi silně osekaným rozpočtem, později jsem si kvůli vývoji děje vzpoměl i na Twilight a pochopil jsem, že je definitivně zle. Ve chvíli, kdy tvůrci přidali do podivně natáčeného filmu i romanci, šlo všechno ke dnu mnohem rychlejším způsobem. Přitom i bez toho tady bylo tolik děr v logice... Svítící helmy nočního úderného týmu byly skvělým nápadem, toho by se mohli chytit i u skutečných armád, střelba by pak byla mnohem přesnější a došlo by k nezanedbatelným úsporám munice. No jo, no, hrozná kravina to zas jednou byla. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Mhm. Jaká úleva, že očividně jsem na to v Česku do kina jít ještě nemohl. Protože mrzely by mě vyhozený prachy za tyhle tři hvězdy? Asi jo. Protože tak nějak to vlastně na tři hvězdy není, tu třetí přidávám za něco, co mohlo být. To něco mohlo být všechno ve stylu první zhruba třetiny - prvního aktu. Kolem scény s padajícím letadlem jsem si uvědomil, že ten film začíná vlastně cool, a sledovat jsem chtěl dál. A pak někde kolem půlhodiny se prostě film zlomí, a mě přesně napadá, že někdo ve studiu měl nápad: "Hele, máme relativně cool zápletku a scénář dělá relativně cool první akt, poďme to zmrvit klasickým Hunger Games / Divergent motivem hlavní hrdinky totálně na zcestí a v milostným trojúhelníku (Twilight) a doplnit to ještě Maze Runnerem, protože "vy děcka, vy jste naděje na naše spasení". A mě to strašně sere. Nejen proto, že a) pro CGM mám očividně slabost, a b) první akt byl fakt pro mě dost překvapující; ale i proto, že celej storytelling je úplně na hovno a ten, kdo napsal ten scénář, by si měl jít dát před zrcadlo pár facek pokud možno štětkou od záchodu, protože přesně k tomu se dá způsob vyprávění v tomhle filmu přirovnat. Veškerá narace a expozice je vedená skrze a) Lieva Schreibera, b) samotnou Chloë. V podstatě platí, že před kameru se postaví plukovník Vosch a řekne: "Máme intel, že bla bla bla bla bla," a to celé slouží jako vykreslení globální situace. A potom přijde Cassie se svým deníkem a řekne: "Jiní udělali tohle a tohle." Super! Protože první vlnu jsme mohli kurva vidět a byla cool (padající letadlo!) a co na tom, že efekty byly občas nic moc (padající letadlo), kdežto v podstatě třetí a čtvrtou vlnu v podstatě odvypráví jeden z těch dvou. Mno nic, prostě třetí hvězdu dávám navíc za Chloë a ten první akt, a jdu si zamluvit knižní předlohu ve zdejší knihovně, abych se přesvědčil, že to prostě posrali scénáristi společně s režisérem, protože tak dementně natočenou hlavní a vševysvětlující scénu s tím super vysvaleným nesympošem jsem ještě neviděl. Možná to bude tím, že jsem ji v podstatě ani vidět nemohl, perfektní noční nasvícení, fakt že jo! Neudělal ten první akt náhodou někdo úplně jinej než celej zbytek filmu? Jo a už jsem zmínil koupací scénu? Totální vrchol. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná o film pro mládež, je příběh temný místy skoro až dospěle. Hned úvodní scéna (odprásknutí chlápka s krucifixem) mě příjemně překvapila, a zároveň i navnadila. A doufal jsem, že v podobném duchu bude příběh pokračovat až do konce. A ještě dlouho poté tomu tak i bylo a já si připravoval spokojené čyři. Ale v poslední půlhodině scénář zesenilní a atmoška jde nenávratně do kopru. Nejdřív se mimozemšťan Evan v mozkorvoucím proslovu přizná, že láska k husičce Cassie z něj udělala člověka, a vzápětí jsme svědky absurdní klauniády při likvidaci vojenské základny jedním mužem a osvobozování malého brášky z rukou nelidské armády. Takže výsledný dojem je hodně hodně vlažný a nebýt dobré výpravy, hudby a skvělé role pro Marii Bello, váhal bych i se třetí hvězdou. Jsem rozpačitě zvědavý na další díl (nebo možná na seriál?). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení jsem čekal poněkud větší hrůzu. Kromě předvídatelnosti je největší problém, že autoři nemají jasno, co vlastně točí. Katastrofický film? Sci-fi? Young Adult? Chytré míchání žánrů přináší zajímavé plody, dort pejska a kočičky je průšvih. Filmu by snad prospěl jen sestřih na hodinovou délku, vyhození červené knihovny a temnější konec. Nevyrovnané triky jsou z levnější přihrádky...jo, voda a oheň patří podle specialistů mezi nejtěžší digitální efekty, a tak nejen lidi prchající po schodišti vzhůru pronásledují jednoduché pixely. Brýle odhalující mimozemšťany ukradli Carpenterovi, zbytek je jak cvičný materiál od Emmericha. Jelikož mi ale snímek vcelku utekl, hodnotím 3*. Za další zhlédnutí ovšem nestojí. ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Kick asska s prostřeleným stehnem si to dává jako G.I.Jane a bez problémů si klestí cestu lesejkem bez jedinýho zvířete, ale zato plným emzáckých snajprů, kteří vlastně nejsou emzáci, ale....kurva to je složitý i vysvětlit. Seru na to. 30% P.s.: Ray Donovan byl snad jedinej, kterýmu jsem to věřil, zbytek kástu, včetně té bloncky s kolagenovýma rtama ,stál za kravskou... ()

Galerie (61)

Zajímavosti (10)

  • V knižní předloze je seržant Reznik muž, ve filmu je to žena (Maria Bello). Poundcake (kterého ve filmu hraje Nadji Jeter) je v knižní předloze obézní sedmiletý chlapec. V knize má Ringer (ve filmu představovaná Maikou Monroe)  černé vlasy a je asijské národnosti. Podle knižní předlohy se příběh se odehrává v Daytonu v Ohio. (willy1)
  • Natáčení filmu probíhalo ve městě Macon, přesněji v ulicích Bavlna Avenue a Cotton Avenue. Při natáčení poškodila exploze autobusu několik obchodů podél ulice Cotton Avenue. (willy1)

Související novinky

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Reklama

Reklama