Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 2

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (107)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vynikne jedine na veľkom plátne. Ale tam sa tiež prejaví, že jeho spektakulárnosť je celá založená iba na prírodných scenériách. Bojové scény sú akosi chudobnejšie a prekvapivo aj málo krvavé, i keď tu všetci mužne vrieskajú a hrdo zapichávajú meče do hrudí nepriateľov. Trochu mi to pripomenulo prvú polovicu Mannovho Pádu Ríma, len bez toho veľkého komparzu. Okrem toho, že tu ide o ochranu jednoho batoľaťa, som príliš nechápal súvislosti a scenár sa ani nijako zvlášť nesnažil ísť divákovi v ústrety. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Slibuju, Ylvo. Už žádné další cestování s Birkebeinery. Budu tady s tebou a Eirikem. Slibuju.“ Jenže člověk by neměl slibovat něco, o čem si nemůže být jist, že může splnit…V některých ohledech mi film připomínal Gaupovu Vzpouru v Kautokeinu. Poslední král je oproti Vzpouře podstatně výpravnější, epičtější a celkově více na efekt. Má také více akce a zejména scény na lyžích jsou solidně natočené. Akční scény naopak vyvažují na můj vkus až příliš poklidné a dlouhé (rozuměj nudné) scény s dětmi či ty s nádechem patosu. A přesto, že jsou Torstein a Skjervald sympaťáci (navíc proti nim stojí zákeřní záporáci v podání Hagena a Kaase), nepůsobí zrovna dvakrát uvěřitelně, když jim na rozdíl od ostatních příliš nepřekáží zabodnuté nepřátelské šípy ať už při boji či zběsilém lyžování. Díky tomu snímek získává směrem k závěru až lehce hollywoodský nádech (nikoliv však v dobrém slova smyslu) a spolu s načasováním pak působí malinko úsměvně. Celkově tak s hodnocením končím na lepších 3*. „Všichni zemřeme…ale náš odkaz bude žít dál.“ ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Když rtuť za oknem šplhá ke třiceti stupňům, je dobré dát si něco z mrazivého Norska. Poetická kamera snímá norskou přírodu, uprostřed níž se odehrává klasický příběh - boj o královský trůn. A navíc k tomu i téma ,,Má je pomsta!". Nebudu spekulovat, jaké filmy jsem si připomněl (dobře, kromě Stopaře i Barbara Conana), jelikož se mi film jako celek líbil. Bondovská jízda na lyžích neměla chybu, snad jen ty výbuchy chyběly. I závěrečná honička měla šmrnc a dynamická kamera byla snad na několika místech současně. Jistě, boje mohly být krvavější, i když fackovaná v české hospodě to rozhodně nebyla. A snad by snímku slušela i větší ponurost...ale což - pěkná oddechovka se šťastným koncem (i když jak pro koho). ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Fascinovalo mě jejich mistrovské sjíždění kopců spojené s honbou na koních. Neměli to herci v žádném případě jednoduché, protože ta zima tam skutečně taková byla. Tudíž chválím jejich herecké nasazení, které je mně osobně neznámé. Nechybí tam nic, co k takovým žánrům nahoře vypsaných patří a tudíž nemám důvod nedat vyšší ohodnocení. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dvě nejznámější norské chůvy pokládají v botách z břízové kůry základy pro současné cross-country závody v běhu na lyžích. Já tam viděl i sjezd, skoky, prvky biatlonu a koňský skijöring, což vysvětluje ten genofond, ze kterého vzešli Northug, Bjørndalen a Kjetil André Aamodt! Když dáme zimní olympiádu stranou, zůstane nám trocha intrik, poutavé exteriéry, sympaticky staromódně pojatá akce a pohádkové rozdělení na svatouše Birkebeinery a tfuj tfuj zlé Baglery. Když už bylo předem jasné, že do cíle nedoběhne, mohl dánský dacan Kaas dostat větší prostor.. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (4)

  • Rovanko ako dej filmu tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Nórsku, predovšetkým v Lillehammeri a Songdali. (MikaelSVK)
  • Plakát filmu kopíruje stejnojmenný obraz "Birkebeinerne" (anglický název: "Skiing Birchlegs Crossing the Mountain with the Royal Child") malíře Knuda Larsena Bergsliena z roku 1869. Samotný název Birkebeinerne vychází z názvu politické strany "birkebeiner" (březonohí) v norské občanské válce. (Jirka_Šč)
  • V 13. storočí sa zemiaky vo vtedajšom Nórsku ešte nevyskytovali. Prvá zmienka o nich pochádza až z roku 1750. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama