Reklama

Reklama

Star Trek: Discovery

(seriál)
  • USA Star Trek: Discovery
Trailer
USA, (2017–2024), 55 h 27 min (Minutáž: 38–85 min)

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Sonequa Martin-Green, Anthony Rapp, Doug Jones, Mary Wiseman, Wilson Cruz, David Ajala, Blu del Barrio, Shazad Latif, Michelle Yeoh, Tig Notaro, Jason Isaacs (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Obsahy(1)

Star Trek je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších sérií po celém světě. Po padesáti letech od premiéry legendárního původního seriálu se vrátil na televizní obrazovky díky novému seriálu Star Trek: Discovery. Noví hrdinové, nová vesmírná loď a nové mise přilétají na vlně stejných vznešených idejí a naděje v lepší budoucnost, které už inspirovaly celou generaci snílků a vizionářů. Seriál Star Trek: Discovery zachycuje výpravy Hvězdné flotily během jejich misí za objevováním nových světů a nových forem života. Hlavní hrdinkou je důstojnice Hvězdné flotily Michael Burnhamová (Sonequa Martin-Greenová), která musí přijít na to, že aby skutečně pochopila cokoli „mimozemského”, musí nejdříve porozumět sama sobě. Michael je lidského původu, a přesto se stala sestrou jednoho z nejslavnějších hrdinů ve „vesmíru” Star Treku. Vykonala něco strašného, a přesto má šlechetné srdce. A i když není neohroženou kapitánkou vesmírné lodi, i když o tom ještě neví, na tom, co udělá a jak se rozhodne, závisí osud celé galaxie. (TV Prima)

(více)

Diskuze

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Eodeon

S těmi hejty ohledně akčnosti Discovery se mi nemůže nevybavit mnohokrát diskutovaná skutečnost, kdy jsou v rámci ST filmů nejoblínější právě ty akční a nejvíce blockbusterové (TWoK, First Contact), zatímco ty "nejtrekovější" té obliby tolik nemají (TMP, Insurection). Blockbusterovost zřejmě někdy vyhovuje, a v případě novějších počinů je zase na obtíž. Jako že nic nového pod sluncem, ale stejně se tomu nelze nepodivit.. ;)

na příspěvěk reagoval Shakaar, Shakaar, Shakaar

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Vždyť na to už 2x v rámci tří dílů narazili. Takže to očividně normální není a důvod se dozvíme.

na příspěvěk reagoval Eodeon

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Mě hlavně něco takového vůbec nenapadlo, aspoň tedy do doby, než jsi to zmínil :) Ono vůbec mívám tendence tyhle zcela minoritní věci ignorovat a sledovat spíše to, o co jde především, ale je zase dobře, když se najdou lidi co si snáze všimnou detailů.. ;)

Příspěvek byl smazán administrátorem.

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Context is for kings je možná hezká věta, ale ten díl byl naprostá pí*ovina... Když se pak na scéně objevila příšera jak z Dooma, tak už jsem se fakt musel smát;) Celý je to naprostý béčko, ať už příběhově, dialogy nebo hereckými "výkony". Když to srovnám s TNG, tak si říkám, že 90. léta snad byly osvíceneckou dobou:D Představte si to, vy 4 a 5 hvězdičkoví fanoušci Discovery, spousty epizod kde nevystřelí ani jedno fotonový torpédo, nepostřílí levačkou deset klingonů během volného výstupu do vesmíru a jen třeba celou epizodu melou pantem, zatímco plešatý kapitán jen tak sedí za stolem, srká čaj a čte si nějakou knížku!! Kdepak, ještě že je tu STD, snad v příštím díle Klingoni provedou brutální genocidu na nějaký planetě Federace, kapitán psychopat je pak vlastnoručně dekapituje a vystaví si jejich hlavy v zavařovacích sklenicích ve svým Ready Roomu a někdy během toho celého zničí studenou fúzí (nebo tak něčím co zní dostatečně sci-fi) hvězdu napájející nějaký doomsday device Klingonů v přilehlém sektoru... STD je nejlepší Star Trek!!!

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

já ti teda nevím, jak její jméno souvisí s tématem seriálových pilotů, ale když už se ptáš, ať se jmenuje klidně Esmeralda... neměl by spíš konečně někdo z těch, co jim to vadí, doložit, v čem přesně je to tak závadné? :)

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Jakkob

i já si myslím, že tohle patří mezi nejlepší piloty Star Treku. takové zatím byly ve většině případech velmi slabé, občas strašné (Farpoint), ale Discovery osobně řadím mezi ty nejlepší, tedy někam vedle "Klece" a "Kam se dosud nikdo nevydal".

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Shakaar

Že by měla Discovery pomalý či špatný start mi teda nepřijde, pro mě to byla docela slušná jízda, kterou jsem si od začátku do konce maximálně užíval :) A představení postav mi přišlo nenásilné a nijak vnucující, ale naopak přirozené, kdy to jací jsou prostě a přirozeně vyplývalo z jednotlivých situací. Tohle podle mě má Discovery na jedničku.

na příspěvěk reagoval Eodeon

Shakaar

Shakaar (hodnocení, recenze)

SeTTi

Discovery zatím trpí klasickým syndromem pomalého špatného startu, který zahrnuje představení postav a prakticky u každého ST seriálu se to vyskytovalo v první řadě. Třeba TNG má hodně špatnou první řadu, postavy se tam chovaly podivně, Picard, který je pamatován jako diplomat v pozdějších řadách tam neváhal hned střílet, mučit cizí formu života, či ji dokonce zabít. Worf tam skutečně působil jak to Q nazval jako "mikromozek", Deanna tam byla jako detektor lži, u které to bohužel pokračovalo napříč serií a až v 6. a 7. řadě se u ní člověk dočkal citelného zlepšení. Ostatní jako LaForge, Tasha, nebo i Beverly tam prostě jen povětšinou byli. Podobně na tom je DS9, lépe trochu Voyager, Enterprise asi tak jako TNG a nejlépe snad TOS, která neřešila nějaké představení lodě a posádky či první deníky, prostě do toho skočili naplno.

 

Osobně Discovery dám ještě šanci, slibují že nakonec se dočkáme napojení na původní linii. Což je zatím těžko uvěřitelné, ale budu jim muset věřit. Stejně si stále myslím, že to divadlo s primární linií nemuselo být. Klidně mohli to resetovat. Byla by to škoda, ale aspoń by část fandů neskřípala zuby nad moderním designem lodi, včetně interieru a uniforem, která je podle registráku ještě starší jak Enterprise. BSG bylo taky rebootováno, Starbuck dali prsa, změnili design, část fandů taky měla výhrady, ale tímto jednoznačním prohlášením že je to reboot si to ošetřili a scénaristé měli volnou ruku. Tady nopak pokud si budou chtít část diváků udobřit, musí prostě najít k TOS prostředí cestu. Příjde mi to naprosto zbytečné a komplikované. Stejně si vykopali hrob i tvůrci Enterprise, kteří museli v závěru serie vysvětlit proč dali Klingonům hrby (ikdyž ty epizody byly dobré, sice trochu recyklovali Star Trek II:, ale dobré epizody).

na příspěvěk reagoval Jakkob

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Eodeon

Ne, to jsem uváděl spíš jako příklon k militaristickému pojetí ST. Už nebádáme, ale bojujeme.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

SeTTi

to zní skoro jako kdyby celý seriál byl tvořený epizodami jako "In the Pale Moonlight", ale není.

 

a myslím, že velikost bitev nemá nic společného s "realismem" seriálu.

na příspěvěk reagoval SeTTi

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Eodeon

DS9 není už tak naivní jako předchůdci. Postavy jsou vykreslované jako lidé, kteří občas v zájmu dobra (z jejich úhlu pohledu) udělají špatnou věc. Navíc v jejím průběhu probíhá největší konflikt.(Finální útok a zničení borgů a zdevastování poloviny kvadrantu do toho nebudu počítat, protože to nebylo zfilmované) Do té doby byla největší bitvou jen první útok borgů. No, neviděl jsem TOS, ale dost pochybuju, že tam někdy na obrazovce bojovalo víc jak 5 lodí. Podle mě prostě chtěli natočit něco víc než klasický ST a určitě se u toho inspirovali i tvůrci BSG.

Tady, ale zatím vůbec netuším co s Discovery tvůrci zamýšlí. Opět cestování z jednoho místa galaxie na druhou v mžiku sekundy jako v té tragédii od Abramse. Tady nám za tři díly dokázali pořádně načtnout jedinou postavu a Michael to není.

Ta herečka mi v té roli nesedí, kadetka je ještě horší, takže jediné dvě zajmavé postavy mi tu zatím vychází jako kapitán a první důstojník.

na příspěvěk reagoval Eodeon, Shakaar

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

vidím, že přibyly názvy dalších dvou epizod. skvěle. ani jsem nestačil nikde jinde zaznamenat, že už jsou známé.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Shakaar

já tedy za nejtěžší "underground" fandomu považuji lidi, kteří na první místo v pomyslném žebříčku řadí TOS, protože těch bude nejméně. ale fanoušků DS9 nejspíš nebude o moc více, takže v tomto musím souhlasit. co se tvých názorů na realismus ve Star Treku týče, v paměti to vůbec nemám. klidně to připomeň. čím je třeba DS9 realističtější oproti jiným Trekům? myslíš to tak, že nelíčí svět Star Treku tak černobíle? že má mezi hlavními hrdiny nejen samé čestné dobrodince, ale i Garaky a Quarky? pokud ano, pak bych souhlasil, ale jen hádám a domýšlím, jak to asi myslíš.

na příspěvěk reagoval SeTTi

Shakaar

Shakaar (hodnocení, recenze)

Obecně ST fanoušci vždy měly protipóly, ikdyž je jich třeba menšina nebo to jedno procento (počítám že jsou to často fanoušci DS9). Stejně tak budou protipóly i u Discovery nebo nových filmů. Obě strany mají pádné argumenty a netřeba říkat kdo je ten špatný, protože to ve výsledku každý bude tvrdit svoje. Eodeon má třeba dobře v paměti moje názory jak by měl vypadat Star trek, přiznám se patřím víc k zastáncům DS9, který z pohledu realičnosti patří například spolu se svým zrcadlem Babylonem 5 tím nejlepším z pohledu charakteru postav, rozvinuté dějové linie dobrým protivníkem moderním seriálům. Podobně se snažila experimentovat Enterprise, nyní Discovery, která naplno hlásá že taková bude. Ze zkušenosti s Stargate Universe nebo vezmu odněkud jinam Lostu, nebo nové řadě Twin Peaks se nemusí zcela povést a Discovery první epizody způsobuje spíš rozpaky. Ano může to způsobovat pomalý rozjezd jako u dřívějších Treků, ale čekal jsem že tento hendikep má ST zasebou, že se nějak poučili scénaristé z minulých řad, že si to i přes uzavřený děj neměli moc dovolit - tedy pokud to nemají dopředu vymyšlené jako Straczynski Babylon 5, kde i přes absenci triků a efektů to je cíleně provázaný děj všech 5 řad, což je spíše rarita a spíše scénaristé to skládají zapochodu. Tím ale nechci říci, že nemají obecnou představu jak to bude vypadat.

na příspěvěk reagoval Eodeon

Helo

Helo (hodnocení, recenze)

Eodeon

No jako úplně v pohodě ne, ale přece tady nebudu všem opravovat hrubky :D To bych musel i tebe upozornit na malá písmena na začátku vět :D

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Helo

a splinutí myslí je ještě v pohodě? dobře, proč ne :) tak já mám práh bolesti trochu nižší, ale pořád určitý stupeň tolerance tu je, protože po sobě nečtu své příspěvky (není čas, jsou moc dlouhé), takže se v každém najdou překlepy i hrubky. a sám musím být tolerantní, když očekávám toleranci od ostatních. ale odtud potud :)

na příspěvěk reagoval Helo

Helo

Helo (hodnocení, recenze)

Eodeon

Inu, každýmu občas to i/y ujede, i já jsem toho důkazem, ačkoli se považuju za light grammar nazi (přestože píšu, jak mi huba narostla) :D Pokud to fakt není nějaká brutální prasárna typu příspěkvů Prometheuse69 (pokud si ho teď nepletu s někým jiným), tak to jsem schopnej přehlídnout :D

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Jakkob

ve fanoušky Star Treku já mám třeba velikou důvěru. mám zato, že jsou to báječní, rozumní, přátelští a inteligentní lidé. takových 99 ze 100 určitě. jenže pak je tu ten jeden stý fanoušek a to je takový bezpáteřní červ, že svým vystupováním zcela zastíní těch 99 ostatních (teď rozhodně nemluvím o Shakaarovi, to vůbec, ten je ještě v klidu). každopádně ten ilustrační stý fanoušek je důvodem, proč se neúčastním skoro žádných akcí nebo setkání. ten jeden každý stý fanoušek totiž bohatě stačí, aby otrávil celý fandom. a protože ostatní jsou sami bezelstní, ani je nenapadne prohlédnout jeho přetvářku a uvědomit si, co za zmiji si hřejí na klíně. já ale takové lidi vůbec nesnesu ve své blízkosti. i ten internetový styk mi přijde vyloženě toxický. a pokud tuším, že i v českém fandomu jsou takoví lidé, jakkoliv vzácní, pokládám to zatím za dobrý důvod držet si určitý odstup.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Helo

nj, když ty máš ten zdravý přístup, co spoustě lidem chybí. o něco se spolu přeme, ale stejně to nakonec skončí u toho, že jsou to jen názory, nejde o život, popojedem. jenže pak jsou tu lidé, kteří tvůj názor na film považují za neslučitelný se svou existencí a udělají cokoliv, aby ti ho rozmluvili. líbí se ti film, který se nelíbí jim? tak to se doma raději zamykej :) jo, jasně, hodně jsem to nadsadil, ale míra fanatismu občas skutečně překračuje moje chápání.

 

pro mě to není o názorech. ničí názory mě nepobuřují, ani hloupé, ani některé skutečně radikální. je to spíš o jejich prezentaci. o způsobu vystupování. je jedno, jestli se podle mě mýlíš, když se mýlíš ve vší slušnosti a uctivosti, a je jedno, jestli máš pravdu, když manipuluješ lidmi, abys jim jí vnutil. čili jestli mě na některých lidech něco irituje, nepleťte si to s jejich názory, je to jejich vystupování, ať už vulgární, nebo arogantní, nebo povýšené, nebo hulvátské, nebo zkrátka otravné tím způsobem, kterým dokáží být otravní trollové, kteří všechna myslitelná fóra zamořují svým názorem. pravda, tohohle trolla ses na názor přímo zeptal. to mi trochu bere vítr z plachet, že :) ale tak, taky ses mohl dotazovat někoho, kdo alespoň zvládá shodu podmětu s přísudkem! vlastně za to můžeš ty! :D

na příspěvěk reagoval Helo

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Helo

Helo (hodnocení, recenze)

Jakkob

Však k nějaké té roztržce samozřejmě může dojít, ale důležité je se s tím vyrovnat a diskutovat dál v klidu a ne na sebe pak jen při vizuálním kontaktu dštít síru :( Dobře, taky tady mám pár takových, u kterých pěním, sotva něco napíšou, ale to jsou dementní trollové, kteří se ani nesnaží o něčem diskutovat a jen chtějí lidi nasrat. Eodeon i Shakaar mi dokázali odpovědět na dotazy a podiskutovat se mnou normálně, takže věřím, že smír je zde možný :)

Helo

Helo (hodnocení, recenze)

Eodeon

Tak tu historii vaší neznám, jen jsem to chtěl uvést na pravou míru, co se týká konkrétně tohoto příkladu. A jak říkám, zrovna my dva jsme důkazem, že se dá rozumně diskutovat i přes nějaké ty občasné rozmíšky, protože i přes ně jsem schopen uznávat tvůj vhled do ST a SW a vždycky si rád přečtu tvoje doplňující komentáře :)

Související novinky

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

19.04.2023

Tak se fanoušci Star Treku přece jen dočkají nového filmu. Místo návratu party okolo Chrise Pinea (Dungeons & Dragons: Čest zlodějů) ale nakonec jako první dorazí snímek s názvem Star Trek:… (více)

Dvojice z Hannibala opět spolu

Dvojice z Hannibala opět spolu

02.11.2022

Celovečerní režijní debut Bryana Fullera je konečně na spadnutí. Tvůrce Hannibala nebo Amerických bohů si za svůj projekt zvolil snímek Dust Bunny, a jako hlavní hvězdu do něj pak obsadil svého… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

Star Trek dostane další seriál

Star Trek dostane další seriál

18.05.2020

Trvalo to roky, ale značku Star Trek se nakonec přece jen podařilo oživit. A paradoxně to nebyly filmy (byť pomohly), ale televize, kde se postavám spojeným se slavnou lodí Enterprise začalo dařit.… (více)

Reklama

Reklama