Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (570)

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol skutocny filmovy zazitok, ktory len tak lahko medzi starsimi filmami nevidim. Hitchcockovi sa podaril natocit perfektny dobrodruzny film plny prekvapeni, perfektne prepracovaneho scenaru, ktory dokazal byt rovnako napinavy, ako aj humorny. Scena pri uteku z aukcnej sieni nemala chybu, taktiez aj ta scena s lietadlom a mnohe dalsie. Tento film mi zostane dlho v pamäti a tesi ma, ze pan Hitchcock dokazal natocit aj iny zaner, ako thriller alebo horor... 18.09.2009 _____ Cary Grant - (Roger O. Thornhill) +++ Eva Marie Saint - (Eve Kendall) +++ James Mason - (Phillip Vandamm) +++ Martin Landau - (Leonard) +++ Jessie Royce Landis - (Clara Thornhill) +++ Josephine Hutchinson - (Mrs. Townsend) +++ Leo G. Carroll - (Profesor) +++ Philip Ober - (Lester Townsend) +++ Hudba: Bernard Herrmann +++ Produkcia: Alfred Hitchcock, Herbert Coleman +++ ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzábavnějších Hitchcockových thrillerů. Jeho oblíbená témata - agenti, záměny osob, falešná obvinění či špionáže, jsou v tomto filmu výborně poskládaná do sebe a tvoří originální a nápaditý snímek. Některé scény jsou opravdu nezapomenutelné, jako například útěk před letadlem v kukuřičné planině či závěrečná napínavá scéna na Mt. Rushmore. Cary Grant je elegán, který do role Thornhilla výborně pasuje a v některých scénách je i velice vtipný. Skvěle mu sekunduje krásná a šarmantní Eva Marie Saint. Mistr Hitchcock nám na začátku filmu pěkně zamotá hlavu a naše mozkové závity nechává spolehlivě pracovat prakticky po celou dobu. Během příběhu se ale veškeré věci vysvětlí a divák musí být spokojen. Výborné herecké výkony, skvělá režie, parádní hudba (podle mého osobního názoru jeden z nejlepších hudebních motivů v Hitchcockových filmech vůbec) a zábava a napětí od začátku do konce. Uprchlík 50. let. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já vím, že jsem tady kdysi napsal, že s filmy Alfred Hitchcocka jsem skončil, protože dívat se najeho dílka s následním čtením zdejších adorujích komentů na mě psůobilo stejně, jako kdyby mě někdo tvrdil, že E.T. mimozemšťan se ožral na Žižkově. Nicméně když se sejdeš s claudelem a pomem a slovo dá slovo, zadrinkuješ si a pak z toho vyleze i konverzace o Alfrédovi a ani nevíš jak a už držíš v ruce disk s filmem Na sever Severozápadní linkou a slyšíš pomův průvodní doslov "jestli se ti nebude líbit ani tohle..." . Ovšem nutno říct, že konečně i u mě Alfred Hitchcock dostál slovu mistr hrůzy, protože když jsem se ráno ve 12hodin vzbudil, vyděsil jsem se že jsem disk nechal v taxiku a budu tak prvním člověkem, který pomovi rozjebal jeho ultimátní sbírku filmů, takže mě čeká smrt. Naštěstí se ukázalo, že disk v klidu vegetí u přehrávače, takže šup do něj ať mám to utrpení co nejdřív za sebou. Ale pozor nastalo velké překvapení, film se mě líbil. Především díky opravdu skvělému scénaři, velmi kvalitní obrazové složce, mimořádně dobře napsané hlavní ženské postavě, dokonce možná jedna z nejlpších ženských hrdinek vůbec a to už vůbec nemluvím o tom, že Eva Marie je super kočka. Oceňuji, že Alfréd měl konečně i jasno v tom jaký žánr chce natočit, zkrátka si to ve všech filmařských složkách sedlo a já dostal opravdu kvalitní napínavej biják a nebýt posraný finálovky, bůh ví jak by to s mým hodnocením bylo, ale i tak uznávám, že film je mírně nadprůměrná podívaná, která za ten čas stála. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Hitchcockovi nemožno upierať jeho režisérske kvality a týmto filmovým skvostom v unikátnom hereckom i obsahovom balení si vydobil cestu na môj osobný piedestál, z ktorého ho nedokážem zvrhnúť. Bláznivé kriminálne dobrodružstvo podmaľované jemnými romantickými či napínavými variáciami dodávajúcimi osobitný šmrnc a chvíľami príchuť ľahkej americkej zábavy. Scenár je dokonalý a celkovo sa v tej spleti intríg a podlostí nedá nájsť jedno hluché miesto. Cary Grant je pohľadný gentleman s charizmatickou tváričkou a Eva Marie podmanivá klamárka a........ a musím to vidieť ešte raz, pretože na jeden raz sa to všetko proste vstrebať nedalo :) 90% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"THAT'S FUNNY, THAT PLANE'S DUSTIN' CROPS WHERE THERE AIN'T NO CROPS." ------------ S majstrom Alfredom som zatiaľ veľa skúseností nemal, to sa však bude meniť a už teraz viem, že to budú veľkolepé a intenzívne filmové pôžitky. A možno som len trafil ten správny film. Môj obľúbenec James Mason spolu s legendou Grantom, ktorého výkon bol famózny, lahodné dialógy, jedna neveriaca matka a prvá polhodina tak vtipná, až som si myslel, že sledujem komédiu? Dozaista som trafil! Hitchockova technika nakrúcania je ohromná. Len málo scén vyzerá aj po polstoročí obstarožne a pri niektorých mám dokonca pocit, akoby sa jednalo o nedávno vydaný film. Nesmiem zabudnúť ani na ikonickú scénu s lietadlom. Delikatesa. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (70)

  • Roger (Cary Grant) píše odkaz na zápalky, ktoré sú poloprázdne. Keď však odkaz číta Eve (Eva Marie Saint), sú plné a navyše je text inak usporiadaný. (magu)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama