Reklama

Reklama

Potíže s Harrym

  • USA The Trouble with Harry (více)
Trailer

Jakéže jsou Potíže s Harrym? Faktem je, že Harry je mrtev, ale přestože tato skutečnost nikomu příliš nevadí, všichni se cítí být vinni. Poté, co je s typickým Hitchcockovským humorem tělo několikrát vykopáno a milostné vztahy mezi hlavními postavami se rozhoří, pravá příčina smrti je odhalena a s Harrym už potíže nikdo nemá. Film nabízí příjemnou zábavu a mnohé překvapí svou odlišností od děl, na která jsme od tohoto mistra napětí zvyklí. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Až neuvěřitelná komediální bláznivina se správně poťouchlou hudbou a vtipným scénářem. V životě by mě nenapadlo, že Harryho natočil tvůrce spousty napínavých thrillerů a dvou hororů (Psycho, Ptáci) - Alfred Hitchcock. Velice zajímavý a zábavný příspěvek a bílá vrána v jeho nabité filmografii. P.S. Pány určitě zaujme i tehdy mladičká Shirley MacLaine. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Uf, tak toto nie Maestro! Takéto naivné, hlúpučké a trápne veci nechcem spájať s mojim obľúbeným režisérom...Čo z tých pár podarených dialógov a občasného trefného čierneho humoru, keď ako celok je to dielo nehodné mena svojho autora. A tak najlepšou časťou filmu sú zábery na jesenné prostredie hýriace farbami a výnimočne "pozitivistická" Herrmanova hudba... jeden z troch najslabších filmov od Hitcha (a to som doteraz videl 26 filmov)... ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Úplně vidím, jak tuhle konverzační frašku nastudovávají naši místní ochotníci, až tak divadelně se tváří: jen několik málo scén (s moc krásně zbarveným podzimním listím), pár herců, dlouhé, břitké, vypointované dialogy, černohumorná absurdita většiny situací… V jejich repertoáru by se Potíže s Harrym určitě vyjímaly svěže a netradičně, ostatně stejně jako u Hitche, ale copak mohou tihle jít poměřovat? ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Mrtvola. V lese se nachází mrtvola a nikoho to ani v nejmenším nerozruší. Všichni to přijímají jako fakt, jako šišku pod borovicí. Mistr Hitchcock si vzpomněl na své začátky, kdy točil romantické komedie a spojil to dohromady s vraždou, tím, co ho nejvíce proslavilo. Humor tohoto filmu je veskrze černý. Obávám se, že však časem začne mírně nudit. Celkově vzato se nejedná o žádný propadák, ale přece jen jsme všichni od Hitche zvyklí na jiný standard. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Komedii od Hitchcocka jsem ještě neviděl (i když teď už jo), kupodivu to nedopadlo špatně - za břicho se popadat u toho nebudete, ale úsměvné to je, občas jsem se zasmál i nahlas, ten příběh je takový krásně absurdní, včetně samotného závěru, ale jo, líbilo se mi to, bylo to dobré. Hodně se mi tam líbilo i to prostředí, kde to je. Ale vytknout tomu něco přece jenom musím - občas se to docela zbytečně táhne. Tohle fakt potřebovalo zkrácen jak sůl. Pak bych se u toho místy nenudil. Ale jinak je to dobré. 4* ()

Galerie (69)

Zajímavosti (24)

  • V jednom interview z roku 1955 se Alfred Hitchcock nechal slyšet, že filmem chtěl ověřit svou tezi, že americké publikum dokáže vnímat i humor méně explicitní než ten, jenž je mu obvykle nabízen. Byl přesvědčen, že divákům nedělá problém příjmout zcela nové ideje, pokud jim jsou podávány skrze srozumitelné postavy. Kromě zkoušky diváků na nekonveční humor byl Harry experimentem také v tom, že představoval film, který se netočil kolem nějáké hvězdy. Hitchcock cítil, že se známou osobností by film vůbec nemohl fungovat. (Epistemolog)
  • První problémy, které s filmem byly, se objevily na podzim 1954 v Nové Anglii. Tehdy jel natáčecí štáb do Vermontu, aby do filmu dostali padající listí a podobně, ale zrovna byl rok, kdy listy ne a ne opadat. Hodně pršelo, a tak se muselo natáčet v interiéru. Tvůrci postavili scénu v tělocvičně ve městě a pak se museli vrátit zpět do Los Angeles, kde postavili velkou scénu ve studiích Paramountu č. 12 a 14 s pozadím se stromy a listím. Scény, které se odehrávají venku, se tak natáčely ve studiu a interiéry se dělali venku. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Film patří mezi pět Hitchcockových filmů, které se ztratily a "našly" až v roce 1984. Ty další jsou: Muž, který věděl příliš mnoho (1956), Okno do dvora (1954), Provaz (1948) a Vertigo (1958). (Kulmon)

Reklama

Reklama