Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Jordan 

všechny recenze uživatele

Odvážna práca nebojácnych a vypuntičkovaných slušňáckych a fešáckych požiarnikov, nevyhasínajúci plameň priateľstva, bratská láska a vkorenená spravodlivosť v heroických jedincoch, to je to, čo drží nesmrteľnú ameriku tak skvelou a dokonalou. Vyleštené červené požiarne autá idú v ústrety zapadajúcemu slnku míňajúc domčeky s vlajúcimi americkými vlajkami za doprovodu monumentálnej muziky, zlí sú postrestaní a dobrí sú ešte lepšími. Kým je tu tím 17, môžete pokojne spať. Nik nespochybňuje technické majstrovstvo pri komponovaní ohňových napínavých hyperakčných scén, ktorým pán Howard oplýva, ale patetický, patriotický a prehnane klišéovitý film, ktorého scenár bolo nutné na viacerých miestach hasiť, povrchné scény plné podivne nesúmerných charakterov a iné pre mňa neodpustiteľné chyby úplne prerobiť tých zopár žiarivých výbuchov nezachráni. Práve naopak. Prečo sa dalo na takýto kompost nahovoriť pomerne veľa pomerne dobrých hercov, ostáva pre mňa veľkou záhadou. Tie dve hviezdičky dávam len z pietnej úcty k nim (a zčasti aj k ostatnému dile pána režiséra, ktorý je tiež len človek a aj on občas stúpi vedľa) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako to robíš, že vždy všetko tak perfektne poserieš?“ Na troch technických Oscarov nominovaný OHEŇ som mal odjakživa rád: strhujúca kriminálna zápletka plná prekvapení, atraktívne „chlapčenské“ kulisy (namakaná požiarna stanica, cool červené cisterny, zapálené obrovské domy), realisticky stvárnený vzťah dvoch bratov „ktorí sa nemajú veľmi radi“ (William Baldwin a predovšetkým výborný Kurt Russell, ktorému by som dal za jeho výkon Oscara), vynikajúce herecké obsadenie podporných roličiek (excelentné roličky majú Robert De Niro ako požiarny policajt i Donald Sutherland vo svojej diabolskej variácii na ohňového Hannibala Lectera) a výborná réžia Rona Howarda, ktorá vie, čo chce. Vie to veľmi dobre. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příznám se, že kdysi v kině to mělo větši efekt. Ty hero zpomal scény mě tam až tolik nesedly, na druhou stranu jestli si někdo zaslouží lžičku hrdinského patosu, tak to jsou právě hasiči. Velká škoda, že Robert hrál scénaristicky bezkrevnou postavu a prostor pro svůj talent dostal prakticky jen v divadelní scéně. Kurt svou část filmu dokáže utáhnout alespoň na svým charismatu, ale William se filmem jen proexistuje, bohužel. Škoda, že nedostal větší prostor Donald, protože jeho postava, byla taková správně démonická a tajemná. Ve filmu máme i zajímavý nápad, šukačku na hasičkým voze, úplně si představuju novou verzi známé lidové písničky "Co ste hasiči, co ste dělali, že ste nám na autě Rebeku jebat nechali." ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Mohl to být skvělý film o hasičích. Bohužel je film jedním z mála příkladů toho, jak moc dokáže filmu podrazit nohy nevhodně zvolená hudba. Ta je totiž úplně mimo. V některých pasážích například, je neúměrně dramtická ději. Jindy je zas příliš nechutně romantická.Vrcholem je pak úplně blbá sekvence záběrů, která má v pár záběrech jakoby popisovat všední život hasičů. Po pár sentimentálních tónech se dokonce rozezpívá jakýsi chraplavý drsný mužský hlas, nejspíše notující o tom jak drsný je život hasičů. Takovýhle patos mě dokáže vytočit a hlavně vráží filmu kudlu do zad. Hans Zimmer je určitě skvělý skladatel, ale zde odvedl špatnou práci. Na castingu si také mohli vybrat talentovanějšího a charismatičtějšího herce, než je William Baldwin. De Niro je zase herecky nevyužitý. Ron Howard chtěl, aby se film líbil všem a tak hraje na ty nejlacinější kýčovité struny. Nejlepší práci na filmu rozhodně zanechali pyrotechnici. Efektní záběry výbuchů a plamenů jsou efektní a vizuálně vděčné. ()

choze 

všechny recenze uživatele

V první polovině 90. let frčely pyrotechnické thrillery (EXPLOZE, NEBEZPEČNÁ RYCHLOST, ZDĚŠENÍ, SPECIALISTA, POSLEDNÍ STŘIH), hrdina mého mládí Kurt Russell byl s OHNĚM, TOMBSTONE a HVĚZDNOU BRÁNOU na vrcholu své kariéry a já prožíval v rámci puberty své pyromanské období (omezující se jen na lásku k výbuchům na plátně). OHEŇ jsem samozřejmě zbožňoval, spolu se SKLENĚNÝM PEKLEM jde podle mě o nejlepší film o ohni a hasičích vůbec. Oba filmy mají silné scénáře, jsou nabité hvězdami/kvalitními herci, efektní nepočítačovou akcí a koňskou dávkou patosu (patetická hudba a hromada záběrů na hasiče zpomaleně se vynořující z ohně nebo naopak ponořující se do něj plus hrdé hlášky typu "PODÍVEJTE, TO JE MůJ BRATR." a člověk se jimi nechá strhnout v pubertě i dospělý. Musím zmínit opravdu pekelné finále a pobavila mě i vedlejší dějová linie, v níž požárničtí detektivové navštěvují ve vězení starého pyromana (výborný Donald Sutherland), který za pomoc loudí intimní informace o vyšetřovateli - OHEŇ je totiž ze stejného roku jako MLČENÍ JEHŇÁTEK. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Ve filmu se objevilo 5 000 chicagských hasičů ve scéně, kdy smuteční průvod prochází městem. Příměstští hasiči prosili o zařazení, ale jejich uniformy se lišily. Více než 200 z nich se stejně objevilo a pochodovalo vzadu. (Trajektt)
  • Backdraft je jev, ve kterém oheň, který spotřeboval veškerý dostupný kyslík, náhle exploduje, když je k dispozici více kyslíku, obvykle proto, že byly otevřeny dveře nebo okno. (sator)
  • Většina z komparzistů ve filmu jsou skuteční chicagští hasiči. (Karlos80)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama