Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Utahaný těžkopádný film. 1)  Snímek nabízí dojákoidní klišé, kterých jsem už viděl spousty a obávám se, že pokud neoslepnu, ještě další spousty uvidím. Budiž, ale hvězdičky za to nečekejte._____ 2)  Backdraft mám v hlavě od devadesátých let, kdy jsem viděl v zábavném parku Universal Studios Hollywood v Los Angeles jednu z atrakcí, věnovanou právě tomuto filmu. Stáli jsme na kovové plošině, před námi šlehaly hrozivě vyhlížející plameny, kolem duněly výbuchy a nakonec se plošina o pár centimetrů propadla, což zavdalo podnět k hysterické reakci některých návštěvnic. Pyrotechnická extáze. Bylo to vlastně daleko zajímavější, než sám film, jak jsem právě teď zjistil._____ 3)  Půvabný 28letý William Baldwin (mladší bratr Brian), 40letý stále pěkný Kurt Russell (starší bratr Stephen) a 26letý Jason Gedrick (hasičský nováček Tim) mi nepříliš zajímavý snímek zpříjemnili. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když se ve zpomalovačkách osvěžují udatní hasiči, z hadic stříká více heroického patosu než vody a při západu slunce a jímavé hudbě vyjíždějí ze stanice naleštěné požární vozy, chybí vám jen záběr na třepotající se vlajku, abyste začali přemýšlet, jestli se už Bay nezačal realizovat pár let před Bad Boys.. Až někde od poloviny začal Howard klenout dramatický oblouk a doklenul ho způsoby, ve kterých se vyzná. Co si budeme povídat, tohle je o postavách a mě spíš než Bejk Russell, vysmívající se otravě kouřem do tváře, zaujal Sutherland ve své krátké kreaci pyromanského Hannibala Lectera. Na opačném pólu je mladej Baldwin, který se tak akorát mohl polonahý mazlit s hydrantem na kalendář pro dámy.. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pořádné horký, správně chlapácký a přiměřeně hrdinský hasičský thriller, který o sobě může hrdě hlásit, že má koule. William Baldwin ve své životní (a asi jediné snesitelné) roli spolu se svým "bráchou" Kurtem Russellem rozehrávají boj s ohněm na život a na smrt, který stojí za to. Já osobně řadím Oheň na druhou příčku co se týče hasičských filmů, ve kterém vede novější Okrsek 49. Ron Howard mi nikdy jako režisér nevadil (až na Grinche), Hanse Zimmera zbožňuji, vizuálně úchvatné scény mám taky rád.. pod čtyři jít prostě nemůžu. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Fakt je ten, že na Backdraft se čas podepsal opravdu dost. Zpomalené scény podmalované hudbou už působí hodně úsměvně a příliš neobstojí. Máme tu ale skvostné obsazení - parádní Russell, rutinní De Niro, skvělý, ale nevyužitý Sutherland a velmi dobrý Scott Glenn. No a pak bohužel William Baldwin. Ani tady své odpůrce nepřesvědčí, že by byl nějaký echt herec. Není tak hrozný, ale žádná výhra to taky není. Moc pěkné je taky ztvárnění ohně jakožto živého organismu, ke kterému musíme mít úctu. Howard to zaštiťuje poměrně jistou režijní rukou, a i když se to trochu táhne, tak nějak to baví. Možná je tu až moc motivů (detektivní zápletka, podle mě ale ne moc rozvinutá, rodinné drama, hasičská traumata), které se vzájemně bijí. Výsledek by tak zasloužil spíš tři hvězdy, ale za závěr, který je poměrně strhující, fungující a efektní, si zvýšení hodnocení o jednu hvězdu zaslouží. Druhé zhlédnutí ale není moc pravděpodobné. 70% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příznám se, že kdysi v kině to mělo větši efekt. Ty hero zpomal scény mě tam až tolik nesedly, na druhou stranu jestli si někdo zaslouží lžičku hrdinského patosu, tak to jsou právě hasiči. Velká škoda, že Robert hrál scénaristicky bezkrevnou postavu a prostor pro svůj talent dostal prakticky jen v divadelní scéně. Kurt svou část filmu dokáže utáhnout alespoň na svým charismatu, ale William se filmem jen proexistuje, bohužel. Škoda, že nedostal větší prostor Donald, protože jeho postava, byla taková správně démonická a tajemná. Ve filmu máme i zajímavý nápad, šukačku na hasičkým voze, úplně si představuju novou verzi známé lidové písničky "Co ste hasiči, co ste dělali, že ste nám na autě Rebeku jebat nechali." ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Ve filmu se objevilo 5 000 chicagských hasičů ve scéně, kdy smuteční průvod prochází městem. Příměstští hasiči prosili o zařazení, ale jejich uniformy se lišily. Více než 200 z nich se stejně objevilo a pochodovalo vzadu. (Trajektt)
  • Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách. (ash99)
  • Kurt Russell se na film připravoval tak, že jezdil s hasiči na opravdové výjezdy. (virus10)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama