Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (219)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po tomto filme a filmoch Mogadišu a Baader Meinhof Komplex mám taký dojem, že RAF si malo hrať len na vlastnom piesočku, kde vedeli, o čo ide, s kým spolupracujú a kto bojuje proti nim. A situáciu ako-tak chápu. Námet, ktorý by dnes dokázal špičkovo nakrútiť asi len Greengrass, keďže ide o jeho parketu, natočil Padilha akosi bez šťavy, ale keďže prestrihávame medzi viacerými prostrediami, stále sa niečo deje a pozeráme sa na medzinárodné hviezdy, tak väčšina divákov času stráveného pri obrazovke ľutovať nebude. A nehovoriac o tých, ktorí o tejto udalosti nepočuli a aspoň sa dozvedia niečo nové. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Daniel Brühl a Rosamund Pike jako dva levičáčtí magoři, u kterých stačilo pár minut, abych jim přál bídnou smrt. Oč zajímavější byly postavy a dění v Tel Avivu. A pak tu byly ještě pošahané umělecké prostřihy na balet. Pejsek s kočičkou by z takového filmu asi měli radost, podle mne si prostě tvůrci neujasnili, co chtějí natočit za film. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Operaci Entebbe škodí žánrová neukotvenost. Chvíli to vypadá na politiku, to především v dialozích, chvíli na socální drama, chvíli na akční thrller, většinu pozornosti strhávají unesený na letišti, ale tam se i přes dramatičnost situace de facto děj nějak dál neposunuje, daleko zajímavější je souběžné dění v Izraeli, které si přímo říkalo o strhující dialogy i scény, ale bohužel po každé to byly jen takové ochutnávky, co by divák mohl mít, kdyby tvůrci byli co k čemu. Pokud jde o herce, tak i přes hvězdy Rosamund s Danielem mně přišli nejvýraznější izraelští politici, škoda toho malýho prostoru, fakt škoda. Zajímavě byl pojatý i závěr, kdy do akční scény byla prostřihána tanečně-hudební scéna. Neodpustím si na závěr pochválit Izrael za jejich chování ke všem teroristickým šmejdům a snahu bránit své občany kdekoli na světě i za cenu použití síly a sraní na zkurveně nečiné OSN. Pořád věřím, že Evropa se probudí a nebude se zde dít to, že člověk, který postříli nebo naplánuje v pařížském hudebním klubu desítky mladých lidí má v base posilku, kabelovku, dobrou stravu a nemusí vypovídat, jestli si takhle evropští politici představují boj s terorismem, měli by buď jít na stáž do Izraele a nebo rovnou na bojiště někam do islamákova a nést následky toho na čem mají svůj velký díl. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu pozoruhodná rekonstrukce nabízející i pár pohledů do zákulisí a snažící se do značné míry o nezaujatou interpretaci myšlenek a činů všech zúčastněných, na druhou stranu s ohledem na sílu tématu prekvapivě docela emočně sterilní odvyprávění, a to včetně podání finální akce zvláštně prostříhané se scénami z uměleckého ranku. 65 % ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Herecky bez hlubšího komentáře, ale zpracováním dost netypická konstrukce historické události, která pořádně neví, co chce být, aby závěrečnou operaci izraelské armády, pro mě nepochopitelně, umělecky rozkouskovala se záběry na nějaký africký tanec v divadle. Takže co jsem to viděl? Historické drama nebo historický art? ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Akce byla tak troufalá, že únosci vůbec nepočítali s možností útoku Izraelců. (Cocacolix)
  • Zbraně použité ve filmu jsou útočná puška AK 47, kulomet PK, samopal Scorpion vz.61, UZI a granat F1. (K98)
  • Izraelci vycházeli ze staré informace, že diktátorský vůdce Ugandy Idi Amin (Nonso Anozie) používá černý Mercedes. Tak tomu skutečně bylo, ale nedlouho před akcí začal používat Mercedes bílý. Oné noci proto byli dva místní vojáci překvapeni, že se k nim blíží černé auto a chtěli ho zastavit. To vedlo k přestřelce, která stála ugandské strážné život a izraelce zase prvek překvapení. Nebýt jejich svižné reakce a rychlého útoku na budovu, mohla akce snadno skončit fiaskem. (Cocacolix)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama