Reklama

Reklama

The Florida Project

  • Česko Florida Projekt (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Nedaleko Disneylandu na Floridě stojí řada kdysi populárních pestrobarevných motelů. Okouzlující šestiletá Moonee (Brooklynn Prince) a její přátelé, kteří si naplno užívají léta, bydlí v jednom z nich. Radost ze svobody, potulování a neodolatelných kopečků zmrzliny nemá nudný a složitý svět dospělých šanci ohrozit. Co na tom, že její 22letá máma (Bria Vinaite) každý týden divoce shání peníze na činži a pozdními platbami dráždí starostlivého správce Bobbyho (Willem Dafoe). Je na čase seznámit se s novou sousedkou a naplánovat dalších pár průšvihů! Režisér Sean Baker přichází s neobyčejně silným snímkem, který se stal miláčkem kritiků i diváků ihned od svého uvedení na festivalu v Cannes. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (218)

Laxik 

všechny recenze uživatele

Potkat holky v reálu, přejdu na druhý chodník, ale koukat na ně na plátně mi bylo ctí a potěšením. Človek se zasměje, zasní, zarošťačí, zanadává na systém, ale taky se dozví něco o tom druhém světě a zamyslí se sám nad sebou. Malá Brooklyn Princeová je dokonalá, takhle přirozený dětský herecký výkon jsem neviděl ani nepamatuju - pokud vůbec. Plná remcenze tuto. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Kouzlo slunečné Floridy, candy shop barvičky a názvy motelů jako FutureLand, Magic Castle nebo The Enchanted (kousek pěšky je pohádkový Disneyland), staví Baker v kontrast se smutnou realitou sociálních případů, nezodpovědných rodičů, dětí odsouzených k nepřízni osudu, vězení a nebo životu na podpoře. Dětská perspektiva a jen velmi volný příběh, sonda dobrá, celkově však nijak šálek pro mě. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem dokázal přehlížet naprostou bezdějovost a soustředil jsem se na herce. Konkrétně pak na Brooklynn Prince, která podává bez přehánění ten nejlepší dětský herecký výkon, jaký jsem kdy viděl. Jenže po čase je těch hlučných dětí, hlučných dospělých, hlučných hádek a vyřvávaných vulgarit moc a většinu druhé poloviny jsem nenápadně trpěl. Motelový komplex navíc skoro neopustíme a divák tak tuší, že bude muset jen a pouze čekat, zda vše povede k malým radostem a větším starostem. Záchranou scénáře je postava Bobbyho, na kterém je i díky překvapivě civilnímu Dafoemu vidět, že svým nájemníkům chce pomoct, ale tuší, že u některých jde jen o házení hrachu na stěnu. Zásadním mínusem je u mě ale fakt, že jsem se většinu času nemohl zbavit myšlenek nad tím, co čeká Moonee v pokročilém věku a jak může při zázemí v podobném prostředí a u podobné mámy dopadnout. I srdce ze zlata se totiž může zkazit a i přes snahu o pozitivní chvilky mi je právě z těchto myšlenek téměř mizerně. Třetí hvězda čistě za Brooklynn, ze které se při troše štěstí může vyklubat pravý poklad. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Nevedel som skoro vôbec čo môžem od "The Florida Project" očakávať. Ale nakoľko išlo o film, ktorý sa začal objavovať medzi odhadmi na tohtoročné oskary a zlaté glóbusy, bol som zvedavý a tak som si ho pozrel. A rozhodne som ostal po zhliadnutí filmu veľmi spokojný. Nemôžem povedať, že by to bol film, ktorý bol mojou absolútnou šálkou kávy a hlavne v prvej polke som mal pocit, že je to trošku od ničoho k ničomu, no v druhej polke filmu sa to pre mňa stáva skutočne veľmi zaujímavým filmom. Tie deti sú úžasné a priateľstvo medzi Moonee, Scootym a Jancey je veľmi dobre spracované. A možno niekomu môže vadiť, že deti sú spracované veľmi ostro a nemajú problém nadávať, tak podľa mňa to práve ukazuje, aké deti v skutočnosti sú. A film sa nebráni tomu, aby deti správne zobrazil. Pretože nie všetci žijeme svoj život vo svete Disney. A život je občas veľmi smutný. A tak by som tento film skutočne ohodnotil asi najlepšie. Je veľmi smutný. Je smutné sledovať Moonee, keď všetci vieme, že by mohla mať lepší život. Je smutné vidieť ju s jej mamou, keď si človek uvedomí, že jej čoskoro veľmi ublíži. Je smutné vidieť, ako môžu niektoré veci veľmi ovplyvniť život všetkých okolo nás. A o kom si je treba ešte niečo povedať je Willem Dafoe. Podľa mňa jedna z jeho najlepších rolí, kde som ho videl a v postave, ktorá je pre mňa asi najkomplexnejšia z celého filmu. Nie je jediná vec, ktorú by som na ňom skritizoval. Je to proste správny chlap. A takých už veľa na svete nie je. A musím mu dať za to veľmi vysoký kredit. Záver filmu do mňa dostal slzy. Alebo si povedzme, scénka pred posledným útekom. Nebudem spoilovať, no v súvise so všetkým, čo sme mali možnosť vidieť to vypáli absolútne elegantne a silno. Tento film je vynikajúci. Možno by som osobne bol radšej, keby som videl jeho smer už viac v prvej polke filmu, no druhá polka je veľmi silná. A hoci nemôžem povedať, že by som ju dokázal úplne odfiltrovať, je super, že film sa dokázal posunúť z momentiek, kde som mal v hlave otáznik do momentiek, kde všetko zapadlo. Rozhodne si myslím, že je to film, ktorý si stojí za to čeknúť. Hodnotenie: B+ ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, nedaleko Disneylandu ve Floridě stál pastelově fialový hrad, který je ve skutečnosti hotelem. Obývá ho ale spodina společnosti, která zde žije své nelehké životy. A o nich tenhle film vypráví. Sice ten můj komentář zní ze začátku jako pohádka, ale na tu okamžitě zapomeňte, tohle se odehrává v realitě. Ten kontrast nedalekého Disneylandu a pastelově barevných domů ve spojení se spodinou společnosti je zde naprosto dokonalý. Popravdě mi ten film v prvních 10 minutách neskutečně lezl na nervy, protože jsem obě hlavní postavy - nezodpovědnou mladou matku, která je sprostá, vydělává si prostitucí a podomním prodejem a její osmiletou dceru, která je malý rozmazlený fakan, co taky krade a dospělým nadává do kurev - chtěl zabít, pokud možno co nejbolestivěji. Až pak mi docvaklo, že je to vlastně vztyčený prostředníček tomu free vychovávání dětí, bez trestů, vlastně i bez nějaké výchovy. A rozhodně tahle výchova nespěje k "happy endu". The Florida Project to neříká přímo, ale je to v něm skryto jakožto hlavní myšlenka. Ono to má podobný koncept jako Spring Breakers (nebo taky Gummo, ale ten se mi nelíbil (btw, Spring Breakers a Gummo jsou od stejného režiséra)) - dějově se tam nic moc neděje (ve Florida Project obzvlášť), jenom sledujeme "řádění" hlavních postav, které spěje k určitému konci, nic víc, nic míň. Jenže ono to řádění není samoúčelné, ale má zásadní myšlenku. Jinak je The Florida Project ukázkou epizod ze života nejen hlavního dua, ale taky ostatních obyvatel hotelu, především správce Bobbyho, který se obyvatelům hotelu snaží pomoct, když se dostanou do špatné situace. Jen tak mimochodem, všichni tady vyzdvihují výkon malé Brooklynn Prince (tvl to je zase jméno...), nic proti, hraje fakt uvěřitelně, ale takový Dafoe zde předvedl podle mě jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů vůbec. Vždyť celou svoji postavu dokázal zahrát jenom obličejem, včetně její psychiky! Toho bych především ocenil. Jinak ale motivace hlavních postav jsou zde řečeny dost dobře. Celý film je natočen nezaujatě a je znát, že režisér se nestaví ani na jednu stranu a nechává na divákovi, kam se přikloní. Normálně bych asi kritizoval režisérovu neujasněnost v tom, co chce říct, ale tady to bylo natočené a podané tak, že mi to vůbec nevadilo. A ke konci komentáře musím pochválit Zabého, protože jenom díky jeho kameramanského umu zapůsobí Florida Project tak, jak zapůsobit má. On pro to má neskutečný cit a je to znát v každém, každičkém záběru a dohromady to tvoří jeden velký poetický obraz. Osobně si i myslím, že nebýt jeho, nejsem z toho filmu tak nadšený. A jenom díky němu si tenhle film ode mě vyslouží slabších 5*. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (9)

  • Všechna tetování Brii Vinaite ve filmu jsou pravá, první si pořídila už ve 14 letech. (ČSFD)
  • Bria Vinaite se herečkou stala tak, že ji režisér Sean Baker oslovil na sociální síti Instagram a nabídl jí spolupráci na filmu. Halley je tak její úplně první rolí v životě. (Minimie)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama