Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 4

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (303)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ponorky a námořnictvo příliš nemusím, takže jsem šel do filmu spíše ze zvědavosti a nebylo to špatný. Výbuch v Kursku je natočen slušně a následující ponorkový Survival je natočen zábavně byť to rozhodně mohlo být drsnější i více strhující. Nenudil jsem se, ale cílovka nejsem. Pro fanoušky ponorek a filmů dle skutečných událostí však doporučuji. 60% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

V tom důležitém základu z toho sice odkapává ta kýžená frustrace, ale na mě jsou tyhle, ve velkém, fabulující příběhy podle skutečných událostí, jen velmi blbě sežvýkatelné. Rusáci to zase jednou grandiózně posrali a se svéráznou pseudohrdostí sobě vlastní nechali pomalu chcípnout bandičku soudruhů ve tmě, zimě a smradu. To je tak asi zhruba všechno co víme. Jestli si ponórkáři efektně zpívali nad flaškou vodky, nebo si strachy srali do trenek, to už můžeme jen hádat. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

No, musím říct, že jsem tomu všemu docela věřila. Po Jelcinově řádění nezůstal v Rusku kámen na kameni a prodalo či rozkradlo se všechno, co mělo jakous takous cenu. Takže i zbídačené ruské námořnictvo bylo patrně realitou. Příběh o hrstce námořníků, kterým se podařilo přežít katastrofu ponorky a čekali na záchranu z vnější strany, byl dobře natočen. Snad už je dnešní ruská armáda v lepším stavu. Včetně velitelů. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ten film je v podstatě hodně velký nepořádek a prospělo by, kdyby si líp určil nějaké těžiště a soustředil se na konkrétní aspekt události - takhle se musí přistoupit na to, že jde o celkem naivní žánrovku, která funguje spíš intuitivně než objektivně - ale jak je vidět podle hodnocení, podařilo se mi napojit se. Přestože jakékoliv rozebírání toho filmu vede k nalézání dalších a dalších nedostatků. 70 % a kam zaokrouhlím, je skoro nahodilé. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Akční za srdce beroucí melodrama o potížích ponorky a o muži, jehož rodina zůstala neštěstím navždy poznamenaná. Dobrá historická rekonstrukce události, ale klišé vztahy. Já jsem spokojen, protože jsem si procvičil ruský jazyk, který se učím. Výhodou snímku je, že se událost opravdu stala. Je to pojato konvenčně, od kresby rodinné idyly ústřední postavy přes reptání na poměry, neboť zase nepřišla výplata, po projev soudržnosti na svatbě jednoho z členů posádky. Tíseň se dostaví brzy po vyplutí. Nejpůsobivější boj se nevede v modelové izolaci na dně Barentsova moře, jehož mrazivost z plátna takřka dýchá, nýbrž na souši. Francouzská herečka působící velice autenticky zosobňuje vlastně generační předěl mezi Rusy trpnými a Rusy vzdornými, navíc předěl, který v silné závěrečné scéně přebírá pokolení dětí. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Odkaz, ktorý Michail (Matthias Schoenaerts) zanechal pre svoju manželku Tanyu (Léa Seydoux), znel: "Nikto tu nie je navždy, ale ja som chcel viac. Chcel som ti dať viac....viac detí. Miluj nášho syna a dieťa za nás oboch. Hovor im to znova a znova, že som ich miloval tak, ako som miloval teba. Nájdi si iného muža, ktorého budeš milovať, ale miluj aj mňa. Lebo hoci som ja bol pre teba len chvíľkou, ty si moja navždy." (Arsenal83)
  • Náramkové hodinky vo filme sú výmyslom scenáristu pre efekt, avšak veľmi pravdepodobným, pretože sa predpokladá, že skutočný člen posádky, kapitán-poručík Dmitri Kolesnikov, písal poznámky (nájdené po vynesení Kurska) za svetla ciferníka jeho náramkových hodiniek, pretože hoci písal, že komora bola v úplnej tme, zaznamenával úplne presné časy. (Arsenal83)

Reklama

Reklama