Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (123)

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že tenhle Viewegh může být tak dobře zfilmován a nebýt Anči Geislerové v hlavní roli, tak jsem se na to natuty nedíval - byla by to škoda. Dobře napsaný, inteligentní scénář je silnou zbraní snímku. Citáty, které se filmem míhají jsou dobře vybrané a nejsou na škodu. Ale nejmocnějším lákadlem je stoprocentně Geislerka, která je opět stoprocentní a navíc sexy jako nikdy jindy. Nebyl jsem svědkem zbytečně patetických scén a to je dobře. Romantika je snesitelná i pro muže a citlivé lidi film dojímá. Školní prostředí je rozhodně sympatické a zaručuje Vaši pozornost. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Kolega honajz2 napsal před pár dny k jinému filmu, že existují tři neustále omílané klišé prvky novodobého českého filmu: sex, blití a smrt. V duchu mu s úsměvem dávám za pravdu, onedlouho na to vidím zrovna český film a neplánovaně si potvrzuji, že tomu tak skutečně je... :o) Ale nejen díky těmto prvkům působí zde samotný děj dost předvídatelně, zvláště pak pokud jde o proměnu a osud ústřední dívčí postavy. Na druhé straně přes nepříliš pozitivní dojmy spočátku, kdy mi film ani hlavní postava spisovatele v podání nesympatického Pavelky příliš nesedli, jsem se docela zadíval a dokázala mě zaujmout i výtvarní stylizace ve vybraných scénách. Prolínání vyprávění různými citacemi od slavných osobností či různých knih je zde určitě originálním prvkem, ač využíván v tak obrovské míře, že brzy mě spíše otravoval. Hlavní devizí Výchovy dívek v Čechách pak pro mě byla Aňa Geislerová, která již v pouhých 21 letech prokázala svůj nesporný talent a dodala navíc postavě Beáty opravdu příjemné kouzlo. I díky ní mi snad z tohoto filmu i po čase zbydou nějaké pozitivní dojmy, který bych možná v rámci té české romantické komedie i dokázal vnímat jako mírný nadprůměr? [60%] ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Výchovu dívek v Čechách jsem naposled viděla, když to byl nový film v televizi a znovu až teď na remasterovaném DVD. Trochu jsem se toho zážitku bála, jestli ten tehdejší víceméně příznivý dojem nebude dehonestován a vlastně doslova zruinován, ale překvapivě je tenhle Michal Viewegh ještě naprosto skvělý, zábavný a má skvělou barevnou stylizaci. Hrátky s citáty, hrátky s odosobněným hrdinou, který je vlastně sám autorem. Půvaby let 90., které zosobňuje bonviván Lasica, nejkrásnější lolita Geislerová, emancipovaná žena v domácnosti Cibulková a nejpřekvapivější hrdina dneška Pavelka. Tohle všechno dohromady osciluje v zajímavých prostředích - kabinet základní školy, zahraniční dovolená, zámecné sídlo pana K. ... a tu a tam tohle všechno prostřihne scéna jak z 9 a 1/2 týdne. Pokochala jsem se. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Nie každý Viewegh je skvelý a ešte aj sfilmovateľný... Toto je tiež ten prípad (tak ako aj Účestníci zájezdu), aj keď sa aj v tomto filme nájde zopár dobrých nápadov a scénok, kvôli ktorým sa ho určite oplatí vidieť. Celkovo je to však len priemerná romantická komédia, kde sa vyskytuje zopár dobrých hercov, ale nikto z nich neexceluje... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jednou a dost. Po tomhle filmu jsem hluboce přemýšlel nad tím, kdy mě Viewegh bavil. A přišel jsem na to, že mě svými náměty na filmy pokaždý spíš akorát tak rozčílil. Tady s veškerým jeho snažením končím. Jeho příběhy prostě nejsou pro mě. Ale uznávám, že plno herců se s jeho postavami dokáže vyřádit, jako tady například Aňa Geislerová. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama