Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 5
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 5

Recenze (155)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Internet byl dříve tak krásné místo, dokud se polovina jeho uživatelů zničehonic rozhodla k tomu, že z nich budou militantní xenofobní čuráci kteří všechno, kde není 100% výskyt heterosexuálních bílých mužů, budou označovat nálepkou "woke".... Chtě nechtě, snaha internetovejch trollů potopit vše, kde se objeví aspoň jeden černoch anebo hlavní postavou je ženská, se setkala i s návratem do Středozemě pod tvůrčí taktovkou Amazonu. Hispánský hobiti, mytologická nepřesnost a veškerý předsudky stranou – tím, čím Jacksonova trilogie i Tolkienovská fantazijní poetika [v rámci i mimo rámec literární předlohy] vynikala, tu rozhodně nechybí. Ten gigantickej budget je fakt znát a tvůrci vložili do tohoto ambiciózního projektu [jen tak pro zajímavost nejdražší seriál v historii] nezměrný úsilí a nepředstavitelnej effort, který naprosto stírá jakoukoliv hranici mezi filmovým a seriálovým formátem. Možná jsem až moc velkej naivka, ale takhle jsem si odjakživa představoval věrohodný comeback do Středozemě, a nebudu se za to nikomu omlouvat..... JENŽE to vše je prakticky k ničemu, poněvadž příběhově jde o 'expozici expozice', kvůli čemuž celých 8 epizod působí jako jeden velkej, zdlouhavej, monotónní a úmornej teaser na druhou řadu. První dva díly jsou takový pomyslný highlight či etalon; zbytek je strmá jízda z kopce – tak snad si Rings of Power příští rok napraví reputaci a skočí do Středozemského kotle po hlavě. I tak jde v rámci i mimo rámec seriálových production values vysokej nadstandard. Šmajdalf aby vám prdel ztřískal.... 3,5 lembasů z 5 ()

montongery 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série svým pomalým tempem a nádhernou audio-vizuální stránkou tvoří skvělý úvod a představení světa, ve kterém se odehrává děj (do toho zahrnuji i bezchybný soundtrack). V tomto směru nejde absolutně nic vytknout. Velké plus je za obrovské množství detailů, které asi běžnému divákovi utečou. Např. rozdíly v mluvě jednotlivých ras, architektura Numenóru, kdy každá část reflektuje jiný umělecký sloh a jinou dobu, dialogy přesně přepsané z knih aj. A spousty drobných odkazů na jiné Tolkienovy přilběhy a události -  labutí lodička Galadriel, socha Luthien, pes Huan atd. Pátou hvězdu jsem po velkém váhání nedal, protože se mi zdálo, že občas pokulhával scénář v ději (kdy nějaké významné události byli odbyté až naivně rychle na úkor pomalejšiho tempa, či nějaké rádoby chytré dialogy byly až nadbytečné) a scénář postav se mi také tolik nelíbil, kdy je vidět, že dílo až moc reflektuje dnešní dobu (např. střih u elfů jak z barber shopu 21.století atd.) a navíc postavy nejsou vykreslené tak hluboko, jak bych si představoval a působí tak nějak ploše. Uvidíme, jak to půjde dál, tento seriál se asi bude muset hodnotit jako celek po natočení všech řad, protože mám pocit, že každá série bude mít absolutně jiné tempo a jinou vypravěčskou strukturu. Jinak porovnávat s Jacksonem a jeho trilogií asi nemá vůbec smysl, jelikož se tu adoptují pouze až akademické dodatky na pár stránkách a ne nějaký příběh, který byl vydán v klasické hutné románové podobě. Navíc formát film vs. seriál je také o něčem jiném.. Takže i přes občasné neduhy musím před tvůrci smeknout, protože úkol určitě neměli lehký. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Neštvalo ma to, „len“ ma to nudilo. Ak by každý diel mal 47 minút, bol by som nadšenejší, ale pri priemernej minutáži hodina desať som sa fakt chytal za hlavu, nechápal som a kričal som na nebesá: „Prečo, preboha prečo?!“Ale paradoxne vždy, keď som to už začal vzdávať, sa objavilo niečo, čo ma pozitívne nakoplo a zase som dostal chuť dopozerať to do konca. Čiže 3*, ale s oškretými (špicatými) ušami. Keď som pred pár desaťročiami (bože ten čas ale letí!) chodil do kina na Pána prsteňov, boli to natoľko intenzívne zážitky, že už vtedy mi bolo jasné, že sa čosi podobné v mojom živote zopakuje už len párkrát (v lepšom prípade) – a bola to pravda. Následne som si prečítal Tolkienove knihy, aj keď sa priznám, že ma až tak neuchvátili, ale inak to bolo úchvatné dielo (len skúste vytvoriť úplne nový jazyk!). Istým spôsobom sa mi páčila aj Jacksonova prequel trilógia, hoc k dokonalosti mala ďaleko. Čo sa týka seriálu Prstene moci, striedavo ma nebavil a striedavo sa „dal prežiť“. Máte pravdu, nadšením meter dvadsať fakt neskáčem, ale zas videl som aj oveľa slabšie seriály. Ale aj neporovnateľne kvalitnejšie. Ani najlepšiu epizódu nevnímam ako nadpriemernú. Bavili ma odkazy na „neskoršieho“ Pána prsteňov, ako bola návšteva Morie za čias jej najväčšej slávy, zrod Mordoru, alebo výskyt mladších verzií kultových postáv. Tu to nanešťastie padá na kastingu, ktorý žiaľ musím označiť za veľmi nešťastný. Ústredná Morfydd Clark je na jednej strane fajn v zmysle, že filmová Galadriel tiež bola odťažitá, ba až nesympatická osoba... ale strávte 8 epizód s odťažitou, ba až nesympatickou osobou! Isildura, ktorého z Jacksonovho Pána prsteňov poznáme ako démonického, bradatého magora, hrá chlapec z Prázdnin Mr. Beana. A poviem na rovinu, že mladého legendárneho pána Roklinky Elronda som si predstavoval všelijako, ale určite nie ako Roberta Aramayoa. A to sú ešte tí lepší, lebo napr. herci hrajúci elfov vyzerajú ako nábor do pornoparódie. Ešte biednejšie sú na tom scenáre. Prvej sezóne chýba drajv a jasná (resp. aspoň nejaká) zápletka. Len sa bezducho motáme od jednej postave k druhej a od tej k tretej. Tam, kde sa obidve filmové trilógie, mohli pochváliť dynamickým dejom a stále sa niečo dialo, tu sa vlastne nedeje nič a iba sa pripravuje pôda pre budúce udalosti, ktoré možno nastanú, možno nie a možno príde kúzelník. Občas sa tvorcom podarí prísť so zaujímavým nápadom, kvalitnou scénou alebo niečím iným, čo udrží našu pozornosť (kto je tajomný bradatý cudzinec?), ale inak som z tejto série veľmi zmätený. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Po šílených trailerech, které ve mně budily dojem, že Prsteny moci budou jen o „něco“ dražší Shannara, jsem po úvodních dvou dílech pocítil lehkou úlevu. Byl jsem z nich sice velice zklamán, nicméně jsem pocítil naději. Ta zemřela o týden později, to už totiž bylo jasné, že adaptace Shannary dává mnohem větší smysl a je v tom nejlepším slova smyslu zábavnější (přestože je od MTV). Už hodně dlouho jsem se žádným seriálem nepronudil tak moc, jako Prsteny moci, a to, že jsem při sledování například brouzdal po internetech, je jediný důvod, proč jsem nezemřel i já. Jediná věc, ze které jsem v souvislosti s tímto výtvorem opravdu zcela nadšen, je soundtrack, ty melodie jsou fenomenální. Stejně tak je skvostná i vizuální stránka, ze které jsou ty peníze nakonec dobře vidět. Alespoň v něčem, protože jinak za ně ten výsledek teda vůbec nestojí. A vlastně i ten vizuál je jen laciněji vypadající kopírka Jacksona. V celých těch osmi předlouhých dílech není téměř nic, co by mě zaujalo, nikdo, ke komu bych pocítil sympatie. Přemýšlel jsem nad tím, jestli by seriálu třeba nepomohlo to, kdyby epizody byly třeba padesátiminutové, ale spíš ne. Protože se tam nic neděje, to, co se děje, nedává absolutně žádný smysl, postavy jsou naprosto příšerně napsané a některé dokonce k smrti nenávidím (dementní Chluponozi), a trochu to zachraňují jen Elrond a Durin. Takzvaní scenáristé Silmarillion ani Dovětky jistě četli, ale absolutně nepochopili, s výchozím materiálem to nemá společného naprosto nic, dělají si absolutně co chtějí zcela po svém, a u těch vyblitých, neskutečně tupých dialogů, šílených nedějových linek a všemožných komických rádoby zvratů jsem fakt měl chuťkaždý týden všechno roztřískat. Líbila se mi snad jen tajemství okolo Saurona a linka s tajemným cizincem (nikoliv tím z meteoritu, haha) a jak už jsem zmiňoval výše, s Elrondem a trpaslíky, což je jediná linka, která funguje, všechno další je sice atraktivní, ale příšerně napsané. Galadriel bohužel nakonec také silně zklamala, ačkoliv Morfydd je skvělá herečka. Tohle mělo dopadnout úplně jinak a výsledek mě mrzí, nicméně vzato kolem a kolem je to krásně vypadající, ale nesnesitelně průměrná fantasy se zahozeným potenciálem, ale absolutní neznalci (nečtenáři) by mohli být někteří – možná – spokojení. Ale pořád se to může zlepšit! (Haha, jedině pod novým vedením někoho, kdo ten svět chápe). A ještě vám položím ty nejpalčivější otázky, na něž odpovědi stále visí ve vzduchu: Myslíte si, že je Celeborn mrtvý? A jak dlouho mu to vydrží? 4/10 za to, co jsem pochválil. ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Prsteny moci bychom mohli rozebírat hodiny a hodiny. Jak kvalitní je to adaptace, jak kvalitní je scénář, jak a jestli pošlapává Tolkienovo dílo nebo Jacksonovu adaptaci.. Nic z toho ale neodpoví na otázku, jestli jde o dobrý seriál. Alespoň zatím. Pro mě osobně má velká pozitiva v rámci vizuálu - vypadá opravdu skvěle a obrovský rozpočet se do něj naplno promítl, také hudba je velmi dobrá. Bohužel ale na to nenavázal příběh, kde si tvůrci opravdu ukousli trochu velké sousto. Všechny dějové linky zkrátka nejsou tak zajímavé, a jejich prolínání není moc dobře vymyšleno. Linka s Chluponohy ač je důležitá, tak je naprosto zbytečná, a dala by se shrnout do jednoho dílu. To samé ostatně i linka s trpaslíky, která je asi nejpoutavější. Tempo místy vázne, především kvůli přeskakování v ději, a ne všechny postavy působí v rámci příběhu opodstatněně, a proto nejsou ani zajímavé. Prsteny moci mají rozhodně svoje kvality, rozhodně mají i svoje nekvality, pozitivní ale je, že zde cítím spíše vzestupnou kvalitativní tendenci, než naopak. První sérii zkrátka bylo nutné kvůli představení všeho přežít, a doufejme, že ty další to potvrdí. Zatím ale střízlivé 3 hvězdy. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Název třetí epizody Adar je elfské slovo, které znamená „otec“. (spacemaster)
  • Galadriel (Morfydd Clark) se představí jako Noldor. Noldor byli nejmocnějším národem elfů, a to oni stvořili Silmarily. Jejich prvním králem byl Finwe, který měl syna Finarfina, což je otec Galadriel. (spacemaster)

Reklama

Reklama