Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 5
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 5

Recenze (155)

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 65%. Čítal som všetky príbehy zo Stredozeme, milujem Jacksonové trilógie (áno aj Hobita, ktorého po tomto seriály oceňujem ešte viac), no Prstene moci majú ďaleko od dobrého seriálu. Teda, zlý seriál to nie je, akurát je to zlý "Pán prsteňov". Zatiaľ čo knihy mi prišli zaujímavé, toto sa prvé diely dosť vlieklo a ak by som nečítal knihy, tak by som bol v tomto svete úplne stratený a vôbec by som nevedel o čo ide. Chápem niektoré zmeny oproti predlohe, veľa si toho tvorcovia museli aj vymýšľať, keďže druhý vek je popísaný iba v bodoch čo sa stalo, takže o kvalitné dialogy ako Jackson sa scenáristi oprieť nemohli. No prišlo mi, že je tam strašne veľa vecí a dejových liniek naraz a tak nejako si človek nič s toho fantasy sveta nestihol zamilovať. Linka s Hobitmi a jedným s Istari mi prišla úplná zbytočná a celú by som ju vynechal, aby to malo lepší spád. Ďalší veľký mínus je postava Galadriel, ktorá v knihách a vo filmoch pôsobila uveriteľne sympaticky, zatiaľ čo tu som jej nevedel prísť na chuť. Čo sa týka tých vymyslených odbočiek tak je tu hromada vecí, ktorá by tu nemusela byť, alebo ktorá by sa dala spraviť lepšie (tmavú pokožku pleti nekomentujem, keď to zvládol Jackson nevidím dôvod sa prispôsobovať za každú cenu dnešnej dobe, nič proti hercom, tí to zahrali dobre). Napríklad čarodejnice, či čo to bolo, ktoré prišli k hobitom, ani neviem čo vlastne boli a o čo im išlo. Stručne a jasne príbeh je pomalý, zbytočne prehustený a postavy si nedokážu získať vaše sympatie. Čo musím pochváliť, sú kostýmy, masky, vypráva alebo hudba, ktorá je asi to najlepšie čo seriál ponuka. Howard Shore tento krát zložil iba úvodnú znelku pre titulky, no Bear McCreary sa blysol ďalším dobrým soundtrackom, ktorý k seriálu zo stredozeme vynikajúco pasuje. Zopár ľudí čo pracovali na filmoch sa vrátilo aj do tohto seriálu, takže aspoň to pekne vyzerá. Zatiaľ sklamanie, najlepší diel bol asi len šiesty a ôsmy. Som zvedavý čo bude ďalej. Pomaly úvod už máme za sebou, teraz by mali prísť tie zaujímavejšie udalosti. Otázka je ako ich tvorcovia spracujú. ()

LUKICKK 

všechny recenze uživatele

Jisté nesrovnalosti s originálním lorem zde jsou, s tím dle mého všichni počítali. Avšak nejsem Lorthead abych měl nastudované úplně vše a nějak mi to vadilo, seriál je proveden velmi kvalitně po všech stránkách a zkrátka mě velmi bavil a užil jsem si ho. Bylo tu hodně překvapujících momentů, které překvapovaly fakt dobře. Černí elfové atd. nebyli až tak hrozní jak jsem čekal, co se týče černého elfa, který zde měl větší roli, tak to byl velmi v pohodě charakter a dopadlo to vcelku přijatelně. ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začíná to hodně pohádkově (nemáme slovo pro smrt), naubuřele (stovky let bojovali, tisíc let putovali…) a debilně (někdo jim zhasne strom a oni musí někam úplně do kšá, aby mu vysvětlili, že takhle ne?). Padnou tam známa slova jako Sauron a Středozem. O těch už se povídalo v LOTRovi  před 20ti lety. A tedy víme jak to s nima dopadne. Tedy už v desáté minutě první epizody bylo nutné vypnout a snažit se jen konzumovat. Seriál totiž obsahuje několik (pro někoho celkem pochopitelně těžce stravitelných) zkratek, jako třeba probuzení Balroga, které se celkem nepovedly. Obsazení je také celkem “vachrlaté” (budiž opálený Elf, Trpaslík i Hobit - kde se našel i asiat a samozřejmě), ale hlavně zcela protivná Elfí blond-pipka, která se tváří non-stop nasraně a chová se jako namyšlená pinda. Vyprávění jako takové má slabší chvilky, chvilky co mě doslova vytočilo (idiocií) a samozřejmě také ty, které nadchnuly. Mě osobně se líbí, jak vše do sebe na konci zapadne (nezůstanou žádné trapně otevřené linky). Pokud bych měl srovnat s letošním konkurentem “Draky”, vedou “Prsteny” na celé čáře (a po všech stránkách). Podrobněji u jednotlivých epizod. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jakkoliv nepatřím mezi Tolkienovské ultras, kteří řeší každý detail a nesouhlasící časový údaj, mám Tolkiena a jeho dílo moc rád a od prvních veskrze průměrných trailerů sem byl k amazoňáckému LOTRovi poměrně skeptický a moje očekávání byla prakticky nulová. Je tak vlastně celkem potěšující, že nakonec tahle Bezosova  hračka za miliardy dopadla vlastně celkem dobře. Je tu každopádně strašně moc ale, která by nejspíš prošla u standardní fantasy ale u nejdražšího seriálu všech dob, navíc s takovým názvem už to bude podstatně složitější. To platí prakticky o všech aspektech první série. Vizuálně je fajn, ale že by vyloženě válcovala jiné fantasy se říct nedá. To stejně příběh, který je také fajn a potěší známá jména, ale jsou tu lnky, které působí lehce zbytečně nebo alespoň zbytečně natahovaně. Lehce úsměvná je i ta prapodivná komornost, kdy to budí dojem, že už tvůrcům nezbylo na pořádný kompars (nebo lepší CGI) a v žádné scéně (krom prologu) není nikdy víc jak 20 lidí.Když to srovnám třeba se Hrou o trůny je to docela znát. Buď jak buď, půda pro druhou řadu je připravena slušně a nezbývá než doufat, že se tvůrci poučí a po lehčí dietě nám nabídnou plnotučný zážitek...70% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já jsem bral filmový Pány prstenů jen jako pomocný materiál k tomuto seriálu a tomuhle jsem tím nechal absolutní volnost což se mě ukázalo jako nejlepší možná cesta. Samozřejmě že občas přemýšlím v kontextu s tím co mě dal především Peter Jackson, ale naštěstí ne během seriálu. Určitě se nejedná o špatnou podívanou. Amazon tady nešteřil a dokázal že umí dělat opravdu kvalitu, pokud jde o výpravu, obraz i zvuk/hudbu. Trošku horší je to s vyprávěním, některé části jsou velmi zajímavé, napínavé či tajemné, jiné mě přišli úplně zbytečné. Ještě mě nesedí casting, tak si teprve hledám cestu k postavám, některé mě prostě nepřijdou dostatečně zapamatovatelné. Nejvíc pochopitelně bojuji s Galadriel, ale ta má velký potencionál. Poslední díl je suvereně nejlepší s tím si scénáristé hezky vyhrály, Celkově neříkám že jsem nějak mimořádně nadšen, ale že bych byl zklamán, to taky ne, spíš jsem velmi zvědav na další sérii. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Isuldurův přítel, který je společně s ním vyhozen z lodi, se jmenuje Valandil (Alex Tarrant). Toto jméno se v Tolkienových příbězích vyskytuje vícekrát, nejznámnějším případem budiž Isuldurův syn, tj. přímý předek Aragorna se takto jmenuje. (spacemaster)
  • Bronwyn (Nazanin Boniadi) řekne, že do bývalé elfské citadely se stáhli lidé ze všech vesnic až po Orodruin. Orodruin je sindarské (elfské) jméno pro horu, která je ve Třetím věku známá jako Mount Doom, kam jde Frodo vhodit prsten. Orodruin znamená něco jako „hořící hora“. (spacemaster)
  • Dva vysoké stromy, které můžeme vidět na krátký moment ve flashbacku, jsou Telperion a Laurelin. Starší Telperion dával stříbrné světlo a byl též nazýván Bílý strom, Silpion a Ninquelótë. Okamžik, kdy poprvé zazářil, je zván Hodinou otvírání a od tohoto okamžiku se ve Valinoru začal počítat čas. Druhý strom Laurelin („zlatá píseň“), který dával zlaté světlo a teplo, si vysloužil též názvy Malinalda („Zlatý strom“) a Culúrien. Svou mocí je vytvořila Valar Yavanna, aby svou září osvětlovaly Valinor. (Illuminare)

Reklama

Reklama