Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer

Recenze (155)

montongery 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série svým pomalým tempem a nádhernou audio-vizuální stránkou tvoří skvělý úvod a představení světa, ve kterém se odehrává děj (do toho zahrnuji i bezchybný soundtrack). V tomto směru nejde absolutně nic vytknout. Velké plus je za obrovské množství detailů, které asi běžnému divákovi utečou. Např. rozdíly v mluvě jednotlivých ras, architektura Numenóru, kdy každá část reflektuje jiný umělecký sloh a jinou dobu, dialogy přesně přepsané z knih aj. A spousty drobných odkazů na jiné Tolkienovy přilběhy a události -  labutí lodička Galadriel, socha Luthien, pes Huan atd. Pátou hvězdu jsem po velkém váhání nedal, protože se mi zdálo, že občas pokulhával scénář v ději (kdy nějaké významné události byli odbyté až naivně rychle na úkor pomalejšiho tempa, či nějaké rádoby chytré dialogy byly až nadbytečné) a scénář postav se mi také tolik nelíbil, kdy je vidět, že dílo až moc reflektuje dnešní dobu (např. střih u elfů jak z barber shopu 21.století atd.) a navíc postavy nejsou vykreslené tak hluboko, jak bych si představoval a působí tak nějak ploše. Uvidíme, jak to půjde dál, tento seriál se asi bude muset hodnotit jako celek po natočení všech řad, protože mám pocit, že každá série bude mít absolutně jiné tempo a jinou vypravěčskou strukturu. Jinak porovnávat s Jacksonem a jeho trilogií asi nemá vůbec smysl, jelikož se tu adoptují pouze až akademické dodatky na pár stránkách a ne nějaký příběh, který byl vydán v klasické hutné románové podobě. Navíc formát film vs. seriál je také o něčem jiném.. Takže i přes občasné neduhy musím před tvůrci smeknout, protože úkol určitě neměli lehký. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

3,5* hvězd, ale abych tu aspoň trochu vyvážil ten nesmyslný hate kolem černých elfů apod. blbostí, tak dám hvězdy 4. Seriál začal velice rozpačitě a pomale, ale dokázal si chytnout tempo a nastolit docela solidní dějovou linku, byť na úrovni pohádky, rozhodně ne žádného hardcore fantasy, ale to vlastně vnímám pozitivně, že se tvůrci nesnaží přiblížit Trůnům nebo Zaklínači. Svět je zpracován opravdu nádherně a je vidět, kam šly všechny peníze. Škoda jen těch akčních pasáží, na kterých se opravdu šetřilo a nemůžeme bohužel čekat žádné bitvy armád po vzoru Pána prstenů. Tady se vše odehrává v nižších desítkách vojáků. Jestli byly naplněny přání Tolkienových fanoušků opravdu nevím, protože mezi ně nepatřím, ale jako hezkou pohádku na úrovni princezny Fantagiro to mohu doporučit. ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kupodivu to navzdory me skepsi neni vubec marny. Tmavy elf nebo trpaslice jsou nakonec veci, ktere se do fantasy zanru docela hodi. Knizky jsem zatim necet. Je mi celkem jedno, zda to cerpa ze Silmarilionu nebo je to cele zcela nove a jmeno Tolkiena je tam jen na okrasu. Ten feeling prequelu Pana prstenu tam je. Zazni znama jmena a cele je to jakoby porad mlada Stredozeme. Dej sleduje nekolik komunit - Chluponohy (pozdejsi hobiti), Elfy, lidi z Numenoru a Jiznich kraju a orky. Zacina defacto porazkou temneho Morgotha a vzestupem (a vlastne i exilem) jeho nasledovnika Saurona, jehoz poskoci mlade Galadriel zabiji bratra, a tak se zapocne jeji neunavna cesta za pomstou. Herci jsou vyrazni a vybrani podle me vyborne. Na tricich je znat velky rozpocet, protoze si opravdu v nicem nezadaji se starou LOTR trilogii a temer i Hobitem. Prirodni scenerie jsou nadherne a CGI vsech mest - at uz elfu, lidi nebo trpasliku - je peckovni. Kostymy a masky jakbysmet. Akorat co se tyce "fyzickeho" meritka, nedostalo pocitacovemu. Jeden zdejsi clen to dokonale glosoval, ze zachrana lidske rasy v Jiznich krajich se smrskla na "vesnici o padesati lidech a ctyrech baracich" 😆 Bohuzel je tomu tak. Take scenar neni zadna epopej. Misto aby budil dojem napinaveho sprintu na sto metru s citelnym gradovanim, tak je pribeh rozplizly jak osmihodinovy tenisovy match, kdy vizualne nadherne sceny stridaji zdlouhave dialogy uplne o ho..e, presuny zleva doprava (doslova) nebo zbytecne slowmotiony na jedouci Galadriel apod. Kdyby pulku vystrihali, jen by to prospelo. Misto serialu jeden trihodinovej film a je zadelano na dalsi trilogii. Bez debat. Par scen (napr. ty s orky), paty dil se skvelou pisni Wandering Day, pointa a finalni epizoda jsou super. Jenze na ceste k ni schroupate spoustu chipsu pri koukani na rozvlacne prd. Kazdopadne me to namlsalo a jsem zvedav, co vymysli dal. Potencial tam je. // 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Neštvalo ma to, „len“ ma to nudilo. Ak by každý diel mal 47 minút, bol by som nadšenejší, ale pri priemernej minutáži hodina desať som sa fakt chytal za hlavu, nechápal som a kričal som na nebesá: „Prečo, preboha prečo?!“Ale paradoxne vždy, keď som to už začal vzdávať, sa objavilo niečo, čo ma pozitívne nakoplo a zase som dostal chuť dopozerať to do konca. Čiže 3*, ale s oškretými (špicatými) ušami. Keď som pred pár desaťročiami (bože ten čas ale letí!) chodil do kina na Pána prsteňov, boli to natoľko intenzívne zážitky, že už vtedy mi bolo jasné, že sa čosi podobné v mojom živote zopakuje už len párkrát (v lepšom prípade) – a bola to pravda. Následne som si prečítal Tolkienove knihy, aj keď sa priznám, že ma až tak neuchvátili, ale inak to bolo úchvatné dielo (len skúste vytvoriť úplne nový jazyk!). Istým spôsobom sa mi páčila aj Jacksonova prequel trilógia, hoc k dokonalosti mala ďaleko. Čo sa týka seriálu Prstene moci, striedavo ma nebavil a striedavo sa „dal prežiť“. Máte pravdu, nadšením meter dvadsať fakt neskáčem, ale zas videl som aj oveľa slabšie seriály. Ale aj neporovnateľne kvalitnejšie. Ani najlepšiu epizódu nevnímam ako nadpriemernú. Bavili ma odkazy na „neskoršieho“ Pána prsteňov, ako bola návšteva Morie za čias jej najväčšej slávy, zrod Mordoru, alebo výskyt mladších verzií kultových postáv. Tu to nanešťastie padá na kastingu, ktorý žiaľ musím označiť za veľmi nešťastný. Ústredná Morfydd Clark je na jednej strane fajn v zmysle, že filmová Galadriel tiež bola odťažitá, ba až nesympatická osoba... ale strávte 8 epizód s odťažitou, ba až nesympatickou osobou! Isildura, ktorého z Jacksonovho Pána prsteňov poznáme ako démonického, bradatého magora, hrá chlapec z Prázdnin Mr. Beana. A poviem na rovinu, že mladého legendárneho pána Roklinky Elronda som si predstavoval všelijako, ale určite nie ako Roberta Aramayoa. A to sú ešte tí lepší, lebo napr. herci hrajúci elfov vyzerajú ako nábor do pornoparódie. Ešte biednejšie sú na tom scenáre. Prvej sezóne chýba drajv a jasná (resp. aspoň nejaká) zápletka. Len sa bezducho motáme od jednej postave k druhej a od tej k tretej. Tam, kde sa obidve filmové trilógie, mohli pochváliť dynamickým dejom a stále sa niečo dialo, tu sa vlastne nedeje nič a iba sa pripravuje pôda pre budúce udalosti, ktoré možno nastanú, možno nie a možno príde kúzelník. Občas sa tvorcom podarí prísť so zaujímavým nápadom, kvalitnou scénou alebo niečím iným, čo udrží našu pozornosť (kto je tajomný bradatý cudzinec?), ale inak som z tejto série veľmi zmätený. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po shlédnutí první sezóny se zrovna netetelím nadšením, ale musím se přiznat, že jsem to čekal ještě o něco horší. Už jsem si zvykl na fakt, že se každá úspěšná záležitost (v tomto případě filmová trilogie Pán prstenů) dočká všemožných sequelů a prequelů, dokud není výsledkem odvar tak slabý, že vypadá jako čaj, který už někdo zalil horkou vodou alespoň pětkrát. Tady zatím platí, že tvůrci knižní předloze příliš neublížili, protože se s ní po většinu času úspěšně míjeli, mnohem víc mi vadily mdlé a nudné dialogy, přebujelá CGI a opravdu nadměrné množství zpomalených záběrů (které mi povětšinou ani nedávaly smysl; časté studie jízdy koňmo nechť jsou názorným příkladem). Nebyla to katastrofa, jakou jsem očekával, nebyl jsem ale ani spokojený, i když musím uznat, že jsem si všiml i několika světlých momentů. / Poučení: "Bude naší povinností ukovat mu hrobku, která mu zaručí nesmrtelnost v kameni." Tak buď Númenorejci pohřbívali své mrtvé velmi netradičním způsobem, nebo jsem silně nedůvtipný, případně selhal překladatel, ale mně ta věta prostě nedává smysl. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Galadriel (Morfydd Clark) řekne Halbrantovi (Charlie Vickers), že jejich setkání nebyla náhoda, ale důsledek práce vyšší moci. Naráží tím na Eru Iluvatara, nejvyššího boha Ardy a celého Tolkienova vesmíru. Ten opravdu události na Ardě občas ovlivňuje, nejznámnějším příkladem budiž to, když poslal Gandalfa zpět do Středozemě jako Gandalfa Bílého. (spacemaster)
  • Během rozhovoru Saurona (Charlie Vickers) a Galadriel (Morfydd Clark) na raftu Sauron říká, že on jediný vidí světlo, které je Galadriel. Její oči v tom okamžiku svítí světlem Valinoru, stejně jako oči Cate Blanchett ve filmech Petera Jacksona, během nichž byly použity speciální světla pro dosažení žádaného efektu. (spacemaster)
  • Název třetí epizody Adar je elfské slovo, které znamená „otec“. (spacemaster)

Reklama

Reklama