Reklama

Reklama

Zlo s lidskou tváří

  • USA Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (více)
Trailer 2

Příběh jednoho z nejznámějších a nejmilovanějších sériových vrahů historie, Teda Bundyho. Překvapivým vypravěčem strhujícího filmu je Bundyho přítelkyně, která s ním v době vražd žila pod jednou střechou a o jeho hrůzyplné činnosti neměla ani potuchy. Až postupně zjišťuje, že muž, s nímž vedla láskyplný rodinný život, je jedním z nejhledanějších a největších monster Ameriky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (342)

Morholt 

všechny recenze uživatele

V tomto případě se vlastně ani o thriller nejedná. Bundyho příběh je vyprávěn ve dvou rovinách. Ta první sleduje jeho přítelkyni Liz, která krátce po jeho zatčení prochází několika fázemi od bezvýhradné podpory přes nejistotu až po prozření a následnou hrůzu z toho, s kým společně se svou dcerou žila. Ta druhá se zabývá Bundyho vězněním, šaškováním před kamerou a soudním procesem. Vraždy jsou tu vlastně jen zmíněné a o nedá se mluvit ani nějakých intenzivních momentech. Nicméně obě linky mají něco do sebe a to jak díky věrné rekonstrukci toho, co se dělo u soudu či v zákulisí, ale i zásluhou přesných a výborných herců. Snad jen u Jima Parsonse čekáte, že z něj každou chvíli vypadne "Bazinga!", ale díky epizodnímu charakteru jeho role se to ztratí. 85% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Sláva Bundyho zde skrze optiku jeho ženy není přiživována.Postupně je nám odhalována jeho pravá tvář jako plakání ženy ve sprše po telefonátu. Film získá na síle když začne justiční drama. Také zde nejsou brutální scény - o Bundyho zločin ech se dozvídáme z tisku. V závěru se objeví archivní záběry, které se mi zdály zajímavější než sám film.Zlo s lidskou tváří je snímek, který tvoří takřka dokonalý protipól k jinému nedávnému portrétu sériového vraha: ke snímku Zlatá rukavice německého režiséra Fatiha Akina, který měl světovou premiéru na únorovém festivalu v Berlíně. Inspiroval se případem hamburského vraha Fritze Honky, jenž ve známém německém přístavu prováděl ženám odpudivé věci v podobné době jako Bundy ve Spojených státech, tedy v 70. letech minulého století. Celkově je Zlo s lidskou tváří je možná experiment pohybující se na hraně selhání. Film je dramaturgicky rozvleklý, neukazuje ani fascinující ponor do procesů vyšetřování různých skutků. Každopádně snímek nutí přemýšlet. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Oceňujem takmer doslovné skutočné pasáže dialógov a scén z Bundyho života prenesené do filmu. Z tohto pohľadu ide o naozaj reálne pôsobiaci životopisný film s mnohými informáciami zo života tohto masového vraha. Na druhu stranu si ale myslím, že je smutné glorifikovať čisté zlo a narušenú chorú myseľ a pritom na tých, čo sa pričinili o Bundyho dolapenie a odsúdenie, sa už dávno zabudlo. Ale meno Ted Bundy, to bude žiť tuším naveky. Nuž darmo, nie bez príčiny sa hovorí, že dejiny píšu zlí ľudia. Inak tým dievčatám sa čudujem, že im z tak ťažko psychicky chorého človeka vlhli nohavičky. Asi to niečo hovorí o prírodnom živočíšnom výbere, neviem. Film zaujímavý, obsažne bohatý, no mal pár hluchých miest, ktoré sa mi zdali zbytočné. Lepší priemer. 65/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem krev, utrpení obětí a vysvětlení motivace Bundyho činů, řekněme něco ve stylu filmu Monster (z něhož zde mimochodem zazní píseň Crimson and Clover od Tommy James & The Shondells). Místo toho jsem dostal unylou životopisnou nudu (jak je u tohoto žánru obvyklé, proto se mu snažím jinak vyhýbat), která je zoufale nedramatická a téměř až skandálně prostá všech vražd, vyjma jedné jediné v závěru - nebýt jí, zasloužil by ten film skutečně hodnocení odpad, neboť hlavní postavu v podstatě líčí jako sympatického chlapíka, na kterého letěly ženské a u kterého vlastně není celou dobu jisté, zda to udělal nebo ne - morálně problematický je dle mě ten film v každém případě, protože mám obecně alergii na to, když se točí filmy o podobných grázlech, zatímco jejich oběti nikoho nezajímají. Neuspokojivé mi přijde i tvrzení, že film je vyprávěn z pohledu Bundyho partnerky - podle mě to prostě není pravda, protože tam je hromada scén, v nichž se Liz vůbec nevyskytuje, tudíž by o dění v nich nemohla vědět. Vlastně kdybych si to tady nepřečetl, vůbec bych nepoznal, že to má být vyprávěno z Liziny perspektivy. Pokud jde o Efrona, podle mě prostě neumí hrát, koukat na něj tedy bylo dost utrpení (umocněné navíc odporem, který jsem cítil k postavě Bundyho jako takového). Naopak Lily Collins se mi líbila moc a považuji ji za dobrou herečku a velice atraktivní ženu. U Malkoviche mi pro změnu přijde, že poslední dobou hraje v čím dál horších kravinách. Celkově mi ten film přišel výrazně delší, než skutečně je, vadil mi styl, jakým je to vyprávěno, má to dost hrozný soundtrack, a vlastně mě nenapadá důvod, proč to chtít vidět, protože krvelačný divák zde jen hořce zapláče, a ty skoro 2 hodiny lze jistě strávit lepším způsobem. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Divák je od začiatku bombardovaný rýchlymi prestrihmi, ktoré mi prišli absolútne nesúrodé. A mám pocit, že pokiaľ sa človek nevyzná v prípade Teda Bundyho, bude poriadne zmätený. Tvorcovia sa v snímke zamerali skôr na jeho vzťah s partnerkou a súdne spory, pričom samotné vraždenie nechali v úzadí. Zac Efron aj Lily Collins boli vcelku fajn, ale formu prezentácie Bundyho kriminálnej kariéry hodnotím ako pomerne chabú. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (15)

  • V čase 1:37:20 ukazuje Liz (Lily Collins) Tedymu (Zac Efron) fotku jedné z obětí. Pravděpodobně jde o reálnou fotografii. Na fotografii má dívka na sobě světle modré kalhoty. V následném flashbacku, ve kterém se Ted doznává k jedné vraždě, má dívka kalhoty plátěné v béžové barvě. (randycz)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. ledna 2019 na filmovém festivalu Sundance. (rakovnik)

Reklama

Reklama