Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Recenze (157)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Ukáž ten trik s rukou.“ Pôvodne som to plánoval absolútne ignorovať s tým, že je mi to fakt jedno napriek tomu, že mám rád Jona Favreaua alias Happho Hogana alias Šéfa. Potom som si ale povedal, že skúsim aspoň prvú epizódu. A tak som nekompromisne pred televízor nahnal pani manželku, pustili sme sa do toho... a behom pár dní padla celá séria. Bohužiaľ, neznamená to, že je dokonalá. Po bohovskom a nákazlivom rozjazde (a pred slušným dojazdom) sa začnú vyskytovať nielen scény, ale i celé časti, ktoré sú nudné a pokojne by sa to bez nich zaobišlo. Vadilo mi aj to, že napriek istej snahe seriál nemá hlavnú dejovú linku. Jednotlivé diely sú uzavreté, nijako extra nesúvisia s tými predchádzajúcimi a za istých okolností by ste ich dokonca vinou toho/vďaka tomu mohli pozerať na preskačku. Plus úroveň scenárov nie je príliš vysoká; miestami som si pripadal ako v Herkulovi s Kevinom Sorbom. Nepochopil som, prečo hrdina nemal žiadny plán; v podstate iba lietal z bodu A do bodu B a odtiaľ do bodu K, ale (česť výnimkám) nie preto, aby vyriešil svoj hlavný "problém", ale proste len tak resp. aby sa schoval alebo aby zarobil peniaze. No a teraz plusy. Hlavná postava je napriek tajomnosti prekvapivo sympatická a má niečo do seba, hoci som nepochopil, prečo ju hrá relatívne známy herec. Akčné scény ani efekty nie sú svetoborné a miestami drhne logika (prečo nenasadli v noci do vypnutého AT-AT?), ale ako celok je to tak svižne natočené (a minutáž jednotlivých častí je značne rozumná), že sa proste bavíte a to tak, že dosť dobre. Najviac pochopiteľne na vzťahu medzi Mandalorianom a „XYZ“. Vôbec som netušil, že tu „XYZ“ bude, ale akonáhle sa na konci prvej epizódy fenomenálne zjavil, srdce mi začalo prudko biť a v každej scéne s ním som sa nasprostasto a mimoriadne spokojne usmieval (najviac asi pri sŕkaní polievky). ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro fandy SW must see záležitost. Dobrý side-kick od klasických filmů, který je kvalitativně poměrně vysoko, někde na úrovni Rogue one. Má svěží a nevtíravý humor, sympatické postavy a Mandaloriana, kterému se po celý čas snaží tvůrci nenápadně dát jakýsi mystický rozměr hvězdného lovce a nejlepšího válečníka galaxie. A vlastně to i docela funguje. Herecky rovněž dobré. Gina Carano je trefa, stejně jako Werner Herzog s jeho chraplákem. Young Yoda je vlastně scénáristicky výborný nápad. Dvojku sem. ()

Reklama

Bordoshut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

8,5/10 – Pro mě zatím první pětihvězdičkové Star Wars. Mám hroznou radost, že může v tomhle vesmíru také vyjít projekt, který není jenom taková sci-fi pohádka pro děti, ale je trošku vážnější, uvědomělejší a s velmi dobře prokreslenými postavami. Všechny tyto atributy mi dosud u Star Wars chyběly (o to víc, že k němu nemám ten nostalgický vztah). Nemohl jsem se do něj kvůli tomu pořádně zabrat, protože jsem ho považoval jen za příšerně nadhodnocenou nerdí ságu, která sice může zaujmout světelnými meči, ale v porovnání se stovkou jiných sci-fi výplachů vlastně nemá žádnou přidanou hodnotu ani ničím nevybočuje z řady. To se díky bohu změnilo, když jsem si poprvé pustil Mandaloriana. Úžasný seriál, který je daleko přízemnější než jiné SW projekty a skrz to nám představuje spoustu zajímavých ras, míst a lidí napříč vesmírem a to všechno navíc očima skvěle napsaného hlavního hrdiny ve vešné zbroji, kterého je prostě radost na jeho cestě sledovat. To ani nemluvím o zeleném skřítkovi, který patří k tomu vůbec nejroztomilejšímu, co akční sci-fi kdy nabídlo. Kontrast mezi oběma postavami je výborný (Baby Yodova dětská nevinnost a dobrosrdečnost vs. Mandalorianova podezřívavost, neoblomnost a zocelenost), z toho navíc také pramení skvostná chemie, díky které celý seriál šlape jako hodinky. Divy dělá i hudba Ludwiga Göranssona, která má potenciál být jednou stejně legendární jako třeba ústřední znělka ze Hry o Trůny či z Pirátů z Karibiku. Nutno vypíchnout i kameru, která skrz dlouhé zaostřené záběry parádně prodává Mandalorianovu ostražitost a vyvolává ve vás pocit, že nemůžete nikomu věřit a zrada může přijít doslova odkudkoli a kdykoli. Také hrozně kvituju to, že se Mandalorian nebojí si ušpinit ruce. || Samozřejmě nebyla 1. série dokonalá a neobešla se bez nějakých slabších pasáží, ale mám z toho kolem a kolem takovou radost, že se milerád přikloním k vyššímu hodnocení. Přesto bych je rád rychle zmínil. Kvůli tomu, že seriál defacto sleduje Mandaloriana na cestě kolem světa za 80 dní, takže existuje velká šance, že mezi díly naplněnými zábavou až k prasknutí musí být tu a tam i nějaký ten obyčejnější, který bude tak trochu působit jako vata. Jsou tu takové celkem dva, ale i tak jim uděluji solidní čtyřhvezdu. A pak tu jsou nějaké poněkud prazvláštní scénky, kdy člověku unikne lehký úsměšek. Mezi ně se kupříkladu řadí výcvik vojáků ze 4. epizody, který byl tedy opravdu výživný a trochu seriálu na chvíli naboural vážnost, jíž se do té doby těšil. Verdikt: "Zatím jednoznačně nejlepší Star Wars!" ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fanoušci s tímhle můžou být maximálně spokojení, po těch filmech, který se příliš nepovedli, je Mando příjemné osvěžení. I když jsou některé epizody zbytečné, hlavně takové natahované ( děj se moc neposune během těch pár epizod ), ale já jsem si užil každý díl co byl. Po technické stránce není co vytknout, na seriál je to úžasná podívaná, a k tomu se není co divit, je to Disney a ti do toho peníze narvou. Akce velmi dobrá, plus postavy taky fungují. Jinak tím nejlepším je na seriálu nic jiného, než Baby Yoda, který si krade každý moment pro sebe. JE BOŽÍ! Závěr 1 série se povedl skvěle, a záporák, kterého hraje Giancarlo Esposito nejde nerespektovat. Protože je to zasraný GUS FRING ! : D ()

tnp101 

všechny recenze uživatele

Slušný start pravděpodobně dlouhotrvající série, u níž mi chybí nějaký konzistentnější posun hlavní dějovou linkou, která je ve výsledku vlastně dost primitivní a předvídatelná. Přednost dostávají samostatné epizodky, které se až na výjimky pohybují spíše na hranici lepšího průměru a zásadní momenty, co posouvají děj kupředu, bývají nepochopitelně odbyté (viz poslední třetina závěrečné epizody). Ale i přes tuto kritiku se budu dále rád dívat. Produkčně jde bez debat o jeden z nejvymazlenějších seriálů současnosti a zajímá mě upřímně víc než celá nová filmová trilogie. 70% ()

Galerie (129)

Zajímavosti (34)

  • Epizóda je odkazom na filmy Sedem samurajov (1954) a Sedem statočných (1960). Obsahuje rovnakú nosnú tému – miestni dedinčania si najmú skupinku profesionálov, ktorí ich majú ochrániť pred miestnou bandou a zároveň ich vytrénovať na boj o svoj domov. Rovnaký základ mala aj epizóda Bounty Hunters (2010) zo seriálu Star Wars: Clone Wars. (Piri)
  • Keď Mandalorian (Pedro Pascal) prechádza trhoviskom, na ohni sa opeká zviera, zatiaľ čo druhý príslušník jeho druhu sa zdesene prizerá z klietky. Jedná sa o druh Kowakian monkey-lizard. Jedného z týchto tvorov choval Jabba the Hutt ako domáceho miláčika v Hviezdne vojny VI - Návrat Jediho (1983). Táto scéna je pomerne desivá vzhľadom k faktu, že sa jedná o pomerne inteligentné tvory so zmyslom pre humor. (ČSFD)

Reklama

Reklama