Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahá pastýřka je název obrazu rokokového malíře Jeana-Honoré Fragonarda, který proslul nejen jako portrétista a ilustrátor, ale také jako autor erotizujících obrázků. Jedním z nich je i obraz ze zámku Ronov, na kterém je někdejší zámecká paní a proslulá milostnice Anna vypodobněna jako „nahá pastýřka“. A právě kolem tohoto plátna se točí bohatě rozvíjený příběh. Vyšetřovatel kapitán Tronda (V. Menšík) originálním způsobem – netradiční kombinací kriminalistických a divadelních metod – vyšetřuje dvojnásobnou vraždu a řadu podvodů a machinací s uměleckými díly… (Česká televize)

(více)

Recenze (112)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bohužel neshledávám na kriminálnce nic tak výjimečného a sedmdesát procent mi přijde moc. Nicméně Vladimír Menšík dělá z kriminálky alespoň trochu záživnou událost. Vlastně se divím, že nikoho nikdy nepapadlo z něj udělat skutečného kriminalistu do opravdových detektivních filmů. Oceňuji, že si divák může tipnout vraha. Jenže celkově je film postavený čistě na uzavřeném zámku, kde se nachází všichni podezřelí - takže klasická zápletka z britských detektivek. A všichni jsou podezřelí. Bez špetky napětí tak začíná rozplétání případu pomocí série výslechů. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemný dobový snímek na pohodu. 1) Jako detektivka snímek za moc nestojí. Chování postav chvílemi postrádá základní logiku a ani závěrečné rozuzlení nepřekvapí. Kvalitu filmu vidím spíš v jeho pohodě. Strávil jsem před obrazovkou příjemný čas, a to se počítá._____ 2) 37letý Vladimír Menšík zde hraje náčelníka místního oddělení VB, který celou dobu vlastně vede výslechy (!) nehledě na přítomnost profesionálního vyšetřovacího týmu. S jeho šéfem si ostatně tyká. Šéfovi se nedivím, taky bych si přál tykat si s policistou, který ovládá Stanislavského metodu herecké práce a po večerech ji předává dalším členům místního ochotnického spolku._____ 3) 52letý Bohumil Šmída jako napravený kriminálník Pacínek je jakýmsi geniem loci zámku a jeho hlášky jsou vítaným zpestřením na hraně lehké nudy se pohybujícího snímku. Pacínek se netáže, Pacínek vykoná._____ 4) Určitě nesmím zapomenout na vynikajícího 48letého Martina Růžka v roli věčně opilého malíře. (Dám si) dva dospělý myslivce._____ 5) S váženým čtenářem tohoto komentáře se rozloučím otázkou, nikoli řečnickou, která zazněla v jednom dramatickém okamžiku: Ona tu běhá nějaká nahatá družstevnice? ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pane profesore!“ - „Prosím?“ - „Radši nám řekněte, co jste viděl, když jste vešel do rytířského sálu.“ - „Nahou pastýřku!“ - „Vám tady běhá nějaká nahatá družstevnice?!“ Má očekávání byla z velké části naplněna. Jde o veskrze průměrnou detektivku, v níž se sice téměř celou první půl hodinu vůbec nic neděje, ale pak se naštěstí rozjede a diváka docela slušně baví. Jak vyšetřováním, kdy vraha není zase tak snadné uhádnout (jak by se možná mohlo zdát), tak občasnými zdařilými dialogovými frky. Z postav je to samozřejmě zde mnohokrát zmiňovaný Pacínek Bohumila Šmídy, ačkoliv je spíše úsměvný než doopravdy vtipný. A rozhodně má on i další podezřelí víc charismatu než všichni přemoudřelí vyšetřovatelé dohromady (a to včetně jindy tolik výrazného Menšíka, což už také o něčem svědčí). Úsměvný (ovšem nechtěně) je i samotný konec, a to především způsobem usvědčení vraha, které mi přišlo opravdu hodně naivní. Dám 3*. „Vás to teda vzalo! Copak jste ji zabil vy?“ - „Jak se něco semele, tak v tom lítá Pacínek!“ ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak ani na x té sledování mi není jasné, JAK přišli kriminalisté s Trondou na tajemství mechanismu. Závěr už je pro mne přeplácaný tak, že se v něm velmi špatně orientuji. No, ale to není vina autorů filmu, takže – je mi to divné, že jsem nepřejížděl. Přitom to nebylo nic moc. Ale herci byli dobře voleni, hráli také dobře, a celkově to vůbec ušlo. Přesto už tento snímek vidět nemusím, ani nehodlám. ()

Canniosh 

všechny recenze uživatele

Jeden z legendárních českých kriminálních filmů v černobílém hávu. Snaha kriminalistů odhalit vraha ve spojitosti se snahou o objasnění záhady obrazu Nahá pastýřka v zámeckém prostředí jsou tím pravým nábojem a díky výbornému scénáři udrží divákovu pozornost a napětí po celou dobu filmu. Filmu vévodí vynikající herecké výkony Vladimíra Menšíka a hlavně pak Bohumila Šmídy, v té době hodně obsazovaného do různých podobných kriminálek právě do role Pacínka. Vzhledem k atmosféře, která by se dala krájet, výbornému hereckému obsazení a ruku v ruce s ním k parádním hereckým výkonům nelze hodnoti jinak než plným počtem bodů. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Průvodce na hradě Ronově Zounar v podání Luďka Munzara návštěvníkům vypráví o tom, že by o avantýrách vévodkyně Anny jistě psal před 200 lety William Shakespeare, pokud by už nepsal o jiném zámku. William Shakespeare ale zemřel 350 let před touto prohlídkou. Buď průvodce, nebo scenárista, se dopustili chyby. (klukluka)
  • Scény na hřbitově se točily na Smíchovském hřbitově Malvazinky, dále se natáčelo na zámcích Ronov a Orlík. (sator)

Reklama

Reklama