Reklama

Reklama

Mrtví neumírají

  • USA The Dead Don't Die (více)
Trailer 4

Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas. (Cinemart)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (459)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Převládá velké zklámán. Jim udělal casting snů, můj starý oblíbenec Bill Murray, můj mladý oblíbenec Adam Driver, můj všeobecný oblíbenec Steve Bsucemi, Iggy Pop jako zombie. Můžu chtít víc ? Můžu !! Například definici toho co vidím, ale to bohužel, tvářilo se to jako komedie, ale vtip si tady velmi dobře zahrál na schovávanou. Občas tedy vykoukl, třeba když Adam podával klíčenku s logem Star Wars, Steve Buscemi s černou kávou, jenže na 105 minut pár flusanců žížeň neuhasí. Vlastně si myslím, že těch výrazných postav tam bylo možná až moc a tak nedostali tolik potřebnýho prostoru, aby rozvinuli svou "jedinečnost" Steve Buscemi tam mě to vysloveně mrzelo. Pokud jde o počet zombie, já bych nechal jen Iggyho a jeho dámu a ne, že jich vyleze tolik, že první co sežrali byl potenciál možný výtečný komedie s jedinečnýma postavama. Nedá se nic dělat, ale jedná se pouze o další promarněnou šanci na kvalitní řechták. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Sice často chválím filmy, co jsou fetišistickým vypětím všech sil - a Mrtví neumírají je takového filmu opak. Ale někdy je taková excentrická směsice symbolů a odkazů nakonec to nejlepší, co se vám zrovna může stát. Ten film může znamenat cokoliv a nemusí znamenat nic, rozhodně to není nějaký dokonalý mechanismus, kde vše do všeho zapadne. Ale proto je to fajn. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to bavilo, ke konci už míň. Film na mě působil dojmem, že si Jarmusch natočil film se svými kamarády a natáčení si určitě užili - ovšem jak už to tak bývá, sranda na place ještě nutně nemusí znamenat i srandu v kině, a humor v tomto filmu je podle mě hodně založený na tom, že člověk na tu hru přistoupí (osobně jsem s tím celkem neměl problém, i když taky mi tam nesedlo vše, třeba ty zcizující repliky typu "vím, jak to dopadne, protože jsem četl scénář" mi vtipné nepřijdou, podobně jako třeba to UFO v závěru, to už na mě bylo fakt moc). Ani to áčkové obsazení mi nakonec nepřišlo jako až taková pecka, dost ospalé tempo vyprávění by podle mě sneslo trochu zrychlení, a mrzelo mě vyšumění některých motivů do ztracena (zmizelé kočky, krávy...). Divný apokalypticko-moralizující závěr - který je opakovaně vyzrazen předem jednou z postav - ve mně potom prohloubil podezření, zda již Jarmusch v jeho 66 letech nemá to nejlepší za sebou - jistá blíže nespecifikovaná otravnost, kterou se ten film vyznačuje, zde dosáhla svého vrcholu. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Naprosté selhání úplně ve všem. Jarmusch musí být vždycky jiný, tím rozuměj pomalý a tady se mu to povedlo úplně dokonale. Přemýšlím, jestli sem viděl někdy pomalejší tempo vyprávění, hraní, mluvení nebo akce. Mohl to být skvostný undergroundový Zombieland a místo toho je to posraná nuda, kde parta skvělých herců pronáší kreténské repliky a dělá zombie z diváků. Akce o hovně, příběh o hovně, konec na přesdržku. Naprostý unuděný úlet a žádné skryté umění v tom opravdu není. Ty tři skvělé scény a dvě super hlášky nespasí 105 minut (pocitově 315) absolutního přešlapu. Jako by se Jim sešel s partou kamarádů a na hašiši natočili kokotinu bez scénáře a všem jim bylo patnáct a ne padesát a výš. Strašný.20%. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, že když Jarmusch před pár lety dokázal natočit skvělý film o upírech, proč by nemohl natočit i skvělou zombiárnu, samozřejmě ve svém svérázném stylu. Ale namísto melancholie, vytříbené estetiky, dekadence a jemného humoru se rozhodl pojmout zombie žánr víc komediálně, groteskně, tedy víc plebejsky. A namísto u Jarmusche obvykle kvalitní hudby se hraje nějaká příšerná country. A to na mě nefungovalo. Způsob vykreslení zombií byl vyloženě špatný. Ne vizuálně, maskéři odvedli skvělou práci, ale jejich rádoby humorným a odlehčeným vystupováním, myšleným jako kritika konzumního způsobu života (mrtví ještě i po smrti neustále opakují slova-symboly své dřívější závislosti, jako "wi-fi", "coffee", "fashion" atd., hlas vypravěče nás na konci výchovně poučuje, že "tihle všichni byli mrtví už za živa"...). Otravně polopatická agitka. Zombie komedie můžu, ale absurdní zombie komedie s moralizujícím ocasem ne-e. A ty kecy o scénáři na konci (Driver a Murray v autě) mě už vyloženě nakrkly, tohle by se divákům dělat nemělo, to si Jime schovej pro nějaká svoje soukromá experimentální home videa. A za to taky nedám ani třetí hvězdu. Film tak stojí za vidění především kvůli hercům. Swinton se skotským přízvukem a katanou je výrazná a zajímavá jako vždycky (a vždycky jsem ji i podezíral že je mimozemšťanka), lehce vyšinutý Driver se zručně ohání mačetou jako nějaký Hutu ze Rwandy, dobří jsou samozřejmě Glover i Buscemi, rád jsem viděl i 'kidku' Sevigny, která chuděra příliš hereckých příležitostí nedostává od doby, kdy v mládí před kamerou přeblafla Galla, no a nečekaně příjemně mě překvapil policejní náčelník Murray, kterého jsem předem tipoval na to, že celý film zazdí nějakým svým obvyklým komediantským pitvořením. A on ho přitom nakonec zazdil spíš scénář a celkové režijní pojetí. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (12)

  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 14. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Jarmusch jednu roli napsal také pro Daniela Craiga. Ten však měl v době natáčení volných pouze deset dnů, během kterých měl Jarmusch natáčet scény s Adamem Driverem, který byl rovněž velmi vytížený. Nakonec tedy Craigovu roli vyškrtl. (WernerDMZ)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Reklama

Reklama