Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (402)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Poměrně zkratkovitá a zmatečně pojatá story, které nechybí typické trademarky Emmericha, tedy digifest prvního kalibru. Zároveň Midway postrádá cit pro kompozici a přehlednost akčních scén Pearl Harboru, resp. Michaela Baye. Naštěstí ale Roland tentokrát ukáže patos jen v závěru a to ještě v míře, která se dá bez problémů rozdýchat. Takže sečteno podtrženo, pokud divák přežije vcelku nezábavnou strukturu vojenských tahů na šachovnici, tak je ta banda borců v uniformách docela fajn a triky ač místy příliš umělé, jsou vcelku koukatelné. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se bitvy o Midway týče, tak vím akorát to, že byla a že v ní Američané vyhráli, takže jsem neměl potřebu se v tom rýpat. To je první plus. Tím druhým je skutečnost, že se Emmerich dokázal oprostit od své posedlosti hvězdami a pruhy a jestli se nepletu, praporem zamával snad jen jednou. Samozřejmě jsou tu správňáčtí piloti čelící smrti s pohrdavým úsměškem a žvýkačkou v hubě, velitelé jsou chlapi na svých místech a celkově je tu cítit kýčovitá vojácká sounáležitost, ale tady to nepůsobí protivně. Bavili i herci, ačkoliv bez Skreina bych se nejspíš obešel. Na druhou stranu o aplikování Stanislavského metod to tady nebylo. Očekával jsem spektakulární akci a té se mi dostalo vrchovatě. Sice nevím, jestli se dá s letadlovkou zatočit tak rychle, aby uhnula bombě, ale i kdyby ne, tak tady mi to nevadilo. Létadla i lodě bouchaly ostošest, bavily střemhlavé nálety a v nabídce je i několik nádherných obrazů zkázy hořícího bojiště. Bohužel jakmile utichnou motory, kulomety a děla, je Emmerich řádně nejistý a pokud se film omezí jen na dialogy, je to nuda, což platí i pro náhledy do štábů, které mám obyčejně rád. Ale to už asi v podání tohoto režiséra lepší nebude. Bavil jsem se. 75% ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Emmerichovi tie vazne filmy uplne nejdu. Tu som sa vsak (na rozdiel od Patriota) ani chvilku nenudil a to retro rozpravanie mi urobilo velku radost. Herci sa snazia, akurat nemaju prilis co hrat a triky by potrebovali este velmi doladit. Vo vysledku velmi slusny starosvetsky koncipivany vojnovy epos, ktory tu uz velmi chybal. S prizmurenymi ocami 7/10 ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Typický Emmerich. Nemám nic proti používání CGI, když je to ku prospěchu věci - například vesmírné lokace, věci technicky nereálné a mnoho dalšího. Každopádně nic se nemá přehánět. To ale zjevně nikdo Rolandovi neřekl, a tak v každé druhé scéně dostáváme krásné pohledy na zelené plátno, které se vyskytuje i na místech, kde se dalo celkem jednoduše točit i bez něj. Nemluvě o "gumových" lodích a explozích, které by si zasloužily ještě nějaký ten týden péče ve studiu. On by to nebyl ani takový problém, kdyby zbytek šlapal jako hodinky. Ale on nešlape... Postavy jsou naprosto o ničem, herecké hvězdy jsou v jejich rolích absolutně nevýrazné až zbytečné a příběh obsahuje spoustu nadbytečných odboček, které nemají žádný podstatný vliv na hlavní směřování děje. Tvůrci se ke smůle všech okolo snaží postihnout co možná největší časové období, a tak místo pořádné bitvy u Midway sledujeme k krátkém sledu Pearl Harbor, bombardování Tokia a Marshallovy ostrovy. V neposlední řadě také dojde na samotnou Midway, ale ta jako taková zabírá 1/3 maximálně 2/5 stopáže. A to je už z principu špatně. Na druhou stranu se nedá říct, že by tady někdo podcenil faktografickou přípravu. V tomhle ohledu se totiž film drží obstojně a na plátno převádí i různé situace doložené dobovými fotografiemi. Celkově je tak pro mě Bitva u Midway průměrná a na poměry válečných snímků až mírně podprůměrná podívaná, která brzy vyšumí. Možná to ještě změním, ale nakonec za dvě. Toho špatného tam bylo více, než toho dobrého. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Nemecký »pustošiteľ« č. 1 - Roland Emmerich, sa tentokrát akosi držal príliš skrátka, na uzde, či ešte lepšie povedané: „Na reťazi” , pretože býval naučený vo veľkom (vy)hubiť celú Matičku Zem, alebo aj Veľké Jablko, ktoré napadli buď rozčúlení, samozvaní votrelci, či aj gigantický, zmutovaný veľjašter s menom Godzilla nemala extra dobrú náladu, alebo, skrátka, už len Matka príroda naplno úradovala, že sa práve teraz, v tomto okamihu, normálne čudujem, ako si tento nevyspytateľný režisér mohol vystačiť iba s niekoľkými zničenými bojovými loďami a krížnikmi, a to najprv v predohre - Pearl Harbor, a potom neskôr už v epickom vyvrcholení v Bitke pri Midway, kde sa síce už trochu viac, ako sa povie: „Odtrhol z reťaze, ako spupný pes” , ale i napriek tomu je to celé ešte v rámci únosnosti, pričom som bol aj E-X-T-R-A požehnane zavalený „digitálnym bordelom” - par excellence ! Čiže, mal som čo dočinenia s vojnovým filmom z 2. svetovej vojny, v ktorom Japonci nie sú bezprostredne vykreslení (vnímaní), ako beštiálne zveri, že zasa typickí Yankees sú pre zmenu za najväčších, vlasteneckých hrdinov, keď aj oni hrdinsky umierajú ! Vizuálne efekty dosť bijú do očí i niektoré herecké výkony sú prehnané, a to ani nehovoriac o plytkom scenári nováčika Wesa Tookea, ktorý sa doteraz venoval iba seriálu Kolónia, že asi sotva s Midway urobí dieru do sveta... ? PS: Patrí už Roland Emmerich do režisérskej kazajky... ? Otázka za milión. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (14)

  • Tento film sice nebyl kritiky oceňován pro filmové kvality, ale byl mimořádně chválen za historickou věrnost. Přesto se mu nevyhly některé „minely“. V prvé řadě je tu příliš mnoho obětí protiletadlové palby. Ve skutečnosti naprostou většinu útočících bombardérů sundali stíhači. Úkolem PL dělostřelectva paradoxně nebylo sestřelování letadel, ale rušení jejich pilotů, aby nemohli v klidu zamířit, a rozrušování formací, aby stíhači byli efektivnější. Druhá velká chyba je filmová ignorance admirála Fletchera, který v realitě velel US svazu z Yorktownu. Ten předal velení Spruancemu (Jake Weber) až poté, co se mu Yorktown rozpadl pod nohama. Ve filmu je tedy správně, že o zastavení pronásledování rozhodl Spruance. Ten ale nevelel v bitvě jako nejvyšší americký důstojník. (Verbudrak)
  • Trosky japonských bitevních lodí Akagi a Kaga byly na dně oceánu nalezeny až zhruba měsíc přes premiérou filmu. (NiWi)
  • Pro větší autenticitu se film natáčel ve skutečné ponorce. (CinemaRanger)

Související novinky

Roland Emmerich zničí Měsíc

Roland Emmerich zničí Měsíc

09.05.2019

Režisér Roland Emmerich (Den nezávislosti, 2012) má pověst tvůrce, který rád ničí věci. Města, planety, kariéru Williama Shakespeara – ve jménu zábavy to zničí všechno. Jeho nový velkofilm Moonfall… (více)

Válečný Midway nabírá obsazení

Válečný Midway nabírá obsazení

10.08.2018

Nový film režiséra Rolanda Emmericha (2012, Den nezávislosti) akční thriller z druhé světové války Midway, začíná postupně uzavírat obsazení. Vedle již dříve potvrzených Woodyho Harrelsona, Mandy… (více)

Reklama

Reklama