Reklama

Reklama

Zloděj

  • USA Thief (více)
Trailer

Obsahy(1)

I zločinci mají svá pravidla. Americký režisér a producent Michael Mann (nar. 1943) se proslavil především v kriminálním žánru, a to jak v televizi (úspěšné seriály Miami Vice a Crime Story), tak i v tvorbě pro kina (především Nelítostný souboj s Alem Pacinem a Robertem De Nirem). Schopnost napsat přesvědčivé postavy, pohybující se za hranicí zákona, a cit pro atmosféru podsvětí v jeho rodném Chicagu osvědčil už ve své prvotině Zloděj (1981). Prvotřídní profesionální zloděj šperků Frank (James Caan) provozuje restauraci a obchod s auty, aby zakryl své nezákonné příjmy. Chce se oženit a zajistit do konce života, proto začne pracovat pro místního kmotra. Gangster mu zajistí potřebné zázemí i odbyt kradeného zboží, ale když chce Frank skončit, začnou se dít různé nepříjemnosti… Příběh samotářského zločince, který si chce založit rodinu, je od začátku odsouzen k nezdaru. Cítíme to z každého záběru, z temné atmosféry i z hudby skupiny Tangerine Dream. Frank je typickým neonoirovým hrdinou s vlastní stupnicí hodnot a velkým snem, který se nemůže splnit. Michael Mann svým debutem navázal nejen na domácí tradice filmu noir, ale Zloděj se svou melancholií blíží i francouzským snímkům žánru, jak je známe především z tvorby Jeana-Pierra Melvillea. Střídmý výkon Jamese Caana v titulní úloze tuto podobnost jen podtrhuje. V malé roli gangsterského poskoka ve filmu poprvé účinkoval Dennis Farina, kterého Mann objevil v řadách chicagské policie a který se v devadesátých letech stal známou televizní i filmovou hvězdou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Rozmýšľam, ale myslím že lepšieho herca v 80.rokoch by ste hľadali márne. Bravó James. Toto nieje veľmi známy film ale odporúčam ho všetkými desiatimi. Prečo sa už netočia tak skvelé filmy ako v 80.rokoch? A prečo sú namiesto takýchto skvelých hercov v súčastnosti v hlavných úlohách samí mladí zelenáči? ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Sevřený kriminální příběh, jehož témata později rozvedl sám M.Mann v rozsáhlejším Nelítostném souboji. Kromě atmosférického nočního Chicaga určitě zaujme i motiv profesionálního zločince, který se snaží o "normální" rodinný život, i když tuší marnost této snahy. V roli mentora hlavního hrdiny se mihne legenda country music Willie Nelson. ()

Reklama

Visáč 

všechny recenze uživatele

Najlepší Mann, najlepší Caan, najlepší soundtrack od Tangerine Dream (spolu s muzikou pre Friedkinovu Mzdu strachu). Toto je poctivá stará škola, ktorá smelo natrhne prdel digitálnym odvarom, ktorými nás pán direktor v posledných rokoch zásobuje. Deštruktívne finále nemá chybu. Čistokrvný masterpiece! ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Příběh zásadového kriminálníka v podání drsného Jamese Caana, s nímž není radno vy*ebat. Zloděj je asi nejryzejší ukázkou toho, že Michael Mann je mistrem snové obrazovosti. Naprosto parádní režisérský debut. A k tomu s jedinečnou hudbou Tangerine Dream! Vřele doporučuji verzi director's cut, ve které je audiovizuálních lahůdek ještě o něco víc. Tento snímek by rozhodně zasloužil více pozornosti. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dost mi to sedlo. Sice scénář nějaké trhliny v sobě má, ale naštěstí jich není tolik, aby mi kazily zážitek, ale jinak jsem spokojený. Má to pomalou podmanivou atmosféru, důraz na psychologii postav (dostatečnou na svůj žánr), autentičnosti, uvěřitelnosti dialogů a vývoj příběhu, který je sám o sobě celkem silný, forma tu nepřevažuje obsah, ale naopak je s ním ve stejném poměru, má to skvělý soundtrack, James Caan tu předvedl skvělý herecký výkon... Skutečně hodně kladů v tom vidím a ačkoli se to u mě Collateralu nevyrovnalo, atmosférou to k němu vůbec nemá daleko. Dost jsem přemýšlel i nad pátou hvězdou, ale zas tak moc silný zážitek jsem z toho nakonec neměl - ačkoli taky záleží, co si o tom budu myslet, až se mi to rozleží v hlavě. I tak to z mých dojmů skoro na ten plný počet je, takže čas ukáže (nebo druhé zhlédnutí), každopádně zatím tu zanechám hodně silné čtyři a už teď se dost těším, na co všechno v tvorbě Michaela Manna ještě narazím, protože už dvakrát za sebou jsem od něj viděl naprosto skvělý film. Silné 4* ()

Galerie (67)

Zajímavosti (23)

  • Frank upřednostňuje Colt 1911A1 "longslide" .45 ACP přizpůsobený ladičem Jimem Hoagem. Carl použil High Standard 10B "bull-pup" policejní brokovnici, která se již nevyrábí. (c.tucker)
  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v Chicagu a Los Angeles počas marca 1980. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Reklama

Reklama