Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

Flego 

všechny recenze uživatele

Drsné mapovanie udalostí 90-tych rokov na Balkáne z pohľadu ruských a srbských producentov. Veľkolepá produkcia, skvelá kamera a miestami aj hudba sú výrazne degradované zbesilým strihom, ktorý sa stáva zbytočne preafektovaným. Jednoduchý príbeh skupiny odpadlíckeho komanda, ktoré má brániť strategické letisko v Prištine, je vyrozprávaný komplikovaným spôsobom. Tu doslovne platí, že v jednoduchosti je sila, čo snímok úspešne ignoruje. Z politického pohľadu už na mňa neplatí ani americká ani ruská propaganda, v tomto prípade si rusofilovia budú od rozkoše cvrkať do gatí. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Špičkový válečný film v nejlepší ruské tradici. Takže deziluze, naturalistično, špína a duševní jizvy. Ale i hrdinství, snaha najít v tom všem iracionálním zabíjení kousek něčeho hezkého, a taky přiznání, že i na druhé straně mohou být slušní lidé. Jedna z postav to koneckonců řekla sama. "Máme tady zajímavý ruský tým - Tatar, Inguš, Bělorus, Srb, Albánec, Uzbečka a Rus." Herci jsou až na pár lehce toporných scén přirození a akce excelentní. Jednotka profesionálů vypadá sehraně a velice schopně. Ale i tak se jim zranění nevyhýbají a každá rána je bolí. Lahůdkou je závěrečná bitva o letiště, připomínající to lepší z Black Hawk Down. Top 10 za rok 2019. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jistě, jde o jednotlivce, ne o jejich národní příslušnost, všude žijí lidé slušní i zločinci. Tak nevím, proč jsem si při sledování tohoto kvalitního snímku vzpoměl na tuhle příhodu: před několika lety, pár bloků od mého bydliště v okresním městě kde žiji, za bílého dne na ulici zastřelil jeden chlápek svoji partnerku před očima jejich pětiletého dítěte. Jo, už jsem si vpomněl proč se mi to vybavilo! On byl ten vrah kosovský Albánec!!! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Válečné běsnění v tomto podání mě vcuclo, nadupaná akční řežba od začátku do konce a nebere si žádné servítky, bombardování nemocnice.. husí kůže.. Ze začátku jsem se trochu ztrácela v postavách, ale jakmile jsem si to poskládala, fungovalo to.. Šikovné ohýbání konfliktu v bývalé Jugoslávii jsem samozřejmě zaregistrovala (to Rusové umějí na výbornou), ale pro dnešek čert to vem.. Herecký ansámbl - mně naprosto neznámý - sympatický, zejména Milena Radulović je půvabné stvoření a Ravšana Kurkova jako odstřelovač úžasná.. Válka je svinstvo, já bych to zakázala.. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Příběh je víceméně tuctový. Rozpuštěná speciální jednotka má možnost se rehabilitovat tím, že zvládne zdánlivě nesplnitelný úkol. To tu bylo už x krát. Tady ale dělá hodně námět. O zvěrstvech Srbů vůči muslimům toho bylo natočeno a napsáno dost, ale opačný gard, ve kterém by hrály západní síly negativní roli coby spolupracovníci kosovských teroristů, to zase tak často vidět není. Akce, byť občas zběsile sestříhaná a přeplácaná slow motion momenty, je solidní a závěrečný dlouhý střet je zvládnutý takřka na jedničku. Dojde i na nějaké ty ustřelené končetiny a vyhřezlá střeva, takže potud spokojenost. Sympaticky působí i postavy, kterým jsem i přes určitou averzi k Rusům neměl problém fandit. Notabene Ravšana Kurkova a Milena Radulovic jsou hezké holky. Některé bláboly typu "Za Sovětského svazu se žilo lépe." si sice mohli filmaři odpustit, ale chápu, že spousta Rusů to takhle vidí. Přežít se dalo i tradiční ruské gerojství, které v tomto případě působilo poměrně decentně. Jako největší mínusy tak vidím jistou rozháranost, díky které chvilku trvalo, než si všechno sedlo a tím nejhorším byl obvyklý neduh vícejazyčných ruských filmů a tím byl rychlodabing, Je sice fajn, že tentokrát to neobstarával jen jeden člověk a dabéři se snažili intonovat, ale i tak to znělo příšerně. A pořád nechápu, proč to Rusové dělají. 75% ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)

Reklama

Reklama