Reklama

Reklama

Šílený Max: Bojovník silnic

  • Česko Šílený Max 2 (více)
Trailer

Jen málo snímků v historii akčních filmů se může rovnat Šílenému Maxovi 2. Nabitý dobrodružstvím, rychlostí i krveprolitím vás vystřelí do světa, kde se post-katastrofická budoucnost setkává s mytologií minulosti. Nebo jednodušeji, jeden z nejúžasnějších kaskadérských filmů vůbec. Před sérií Smrtonosných zbraní a Maverickem (1994) se Mel Gibson proslavil jako Max, osamělý hrdina brázdící australské silnice v nikdy nekončícím pátrání po palivu. Proti němu a hrstce obránců skladu s palivem stojí bizarní válečníci pod vedením Humunguse, který nebere žádné zajatce. Když začne bitva, není cesty zpět, „divoká zábava a fantastický zážitek z filmu." (Sheila Benson, Los Angeles Times). Se Šíleným Maxem na vaší straně nebude o akci nouze. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (599)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tak já teď opravdu nevím, jsem na rozpacích! Ten film měl být opravdu směšně akční nebo akčně směšný? Nebo tak nějak? Mel Džibsn (viz kouzelný dabing na Primě) ztratil scénář a improvizoval? Vernon Wells ztratil spoďáry? Fuj. Homomungus nebo co to bylo - ten herec je takový poleno, že mu radši zakryli xicht a nechali hrát jen maso od krku dolů? V roce 1981 si stále mysleli, že Punk Is not dead? A vůbec, nespletli se Village People při natáčení videoklipu? Řekl jim rejža, že točí film a ne reklamu na vrakoviště v Ohiu? A to děcko byl kluk, nebo holka? Mno, mám pár oblíbených guilty pleasure, ale tenhle film do nich nepatří. Už jen kvůli prostému detailu, že zadky tady špulí hnusný chlapi a ne Virginia Hey :-) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No pribehove asi nejslabsi dil, ale jelikoz je celej film jedna velka honicka, tak se zaroven jedna o dil nejzabavnejsi. Navic Gibson uz tu je precejen vetsi drsnak a budoucnost je tu vykreslena docela solidne. Jinak uz k filmu neni moc co dodat, daleko lepsi nez prvni dil, asi nejlepsi z cely trilogie a paradni atmosfera, takze slusny 4*. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"...a v tomto víru zkázy byli obyčejní lidé zničeni a vyřízeni... " Matka postapo akčňáků s parádní výpravou, sympaticky zanedbaným hrdinou a patřičnou dávkou brutality, akce a humoru, přičemž závěrečná honička je jedna z nejlepších, jaké kdy byly natočeny. Podobně jako režiséři jiných volných trilogií, které začínaly na přelomu 70. a 80. let jako ultralevné amatérské počiny a pokračovaly několikanásobně nákladnějšími studiovými remake-sequely v 80. letech (Coscarelliho Phantasm či Raimiho Smrtelné zlo), i Miller ve dvojce řácky šlápl na plyn a posunul s ní sérii na nový level. S odstupem času mi to jen přijde místy zdlouhavé. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Škoda, že v dnešní době trikových podívaných, temných linek příběhů, a prostě moderního vzhledu filmů, nemůže Mad Max 2 obstát. Jistě, v době svého vzniku to mohla být legenda, pro mnohé fanoušky klidně i kult, ale dnes... Dnes to celé působí trochu směšně. Gang silničních pirátů s holými zadnicemi bojuje proti lidem v trapných oblečcích a se stupidními hláškami. Takže průser. Jediné, co mne zaujalo, byla stylová kamera. A pak - PAK přišel ten akční, monstrózně brutální, a překvapivý závěr. Právě posledních dvacet minut Maxovi hodně pomáhá, a díky nim se těším na remake. Tohle vidět v kině před třiceti lety... unbelievable! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Sádra-malta a k tomu ropa, to nemůže neklapnout, řekl si zřejmě George Miller (v traileru k Fury Road drze titulovaný jako "Mastermind"... WTF?). A dá se říct, že to tak v podstatě je, ale opět to není zásluha režiséra a scénáristy v jedné osobě, ale jen a pouze kameramana Deana Semlera (který se poté podílel na mnoha a mnoha filmech, z nichž nejde nezmínit Tanec S Vlky, za který sám dostal Oscara). No dobře, možná svoji roli sehrává i charakterní australský honácký pes:) Anebo možná taky Gibson, který předvádí svůj part westernového osamělého pistolníka slušně. Vlastně celou zápletku jde popsat jako ryze westernovou, takovou tu "gang zlých pistolníků obléhá hodné osadníky, a náhle přijíždí On". Čili opět vykrádačka, jejíž jediné originální prvky se týkají rekvizit. Nicméně na rozdíl od jedničky druhému Mad Maxovi jeho legendární statut rád přiznám, protože byť je to slepenec klišé, jakž takž to má hlavu a patu, a hlavně výborně natočené akční scény, v nichž tentokrát opravdu je (díky zmíněnému Semlerovi) na co se dívat. Mad Max 2 je po zásluze částí popkulturního dědictví, a zpodobnění nájezdníků z pustiny se stalo vzorem pro téměř každý další film (a nejen film, viz třeba Fallouty) z postapokalyptického prostředí - nebo alespoň pro ty, které chtěly být tak či onak "zábavné". Navíc je nutné říct, že třeba finále Doomsdaye (2008) kopíruje styl Mad Maxe, ale působí neskutečně dementně - tady ty honičky a kolize fungují výborně, a taky jich tam je výrazně víc než v prvním dílu. Není to umění, a vzpírám se dát čtyři hvězdy, ale červených sedmdesát rád přiznám. ()

Galerie (162)

Zajímavosti (44)

  • V jedné scéně při pronásledování kamionu Max (Mel Gibson) dupne na brzdu a zezadu do něj narazí Humungusův (Kjell Nilsson) automobil. Při nárazu jeden ze zajatců na předku auta přijde o hlavu, ale v dalších záběrech ji opět má. (Jirka_Globus)
  • Spousta vraků aut, které zbyly po natáčení filmu, se dodnes povaluje na jednom australském pozemku v Broken Hill. (Stejšn)
  • Americké trailery se stejně jako u předchozího dílu soustředily výhradně na akce a bouračky a Mela Gibsona (Max) ani nezmínily, protože ho tehdy Americe znal jen málokdo. (ČSFD)

Související novinky

Šílený Max počtvrté!

Šílený Max počtvrté!

20.03.2007

Vůně benzínu, písečné exteriéry a jeden vyšinutý ex-policista.Vzpomínáte? Už je tomu bezmála osmnáct let, co se na velká plátna dostal silniční policista v podání Mela Gibsona. Rodinu mu zabili, při… (více)

Reklama

Reklama