Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sofistikovaná akční komedie z dílny scenáristy a režiséra Guye Ritchieho Gentlemani sleduje příběh britského drogového krále Mickeyho Pearsona (Matthew McConaughey), který se snaží prodat svoje impozantní drogové impérium dynastii oklahomských miliardářů. (Vertical Entertainment)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (947)

Nin 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie se vrací ke svým kořenům a předvádí tu cool gangsterku. Možná bych si měl jeho první kousky zopáknout, ale Gentlemani jsou podle mě dost jiní než například Podfu(c)k či Sbal prachy a vypadni. Kupříkladu podle mě tenhle film mnohem více tlačí na komedii... a mnohem více kašle na nějakou logiku a realističnost, nejhlavnějším cílem je být cool. Máme tu spoustu skvělých herců, ale ty tu slouží jen k tomu, aby měl film co největší frajery, případně aby byla sranda. Nemůžu si pomoct, Gentlemani mi připadají hrozně povrchní. Kdyby se jednalo pouze o komedii, tak by mně to nevadilo. Jenže oni jsou Gentlemani komedií jen občas. Jsou pasáže, kdy tenhle film je plný vtipů - a často velice dobrých - pak se ale Ritchie zase soustředí především na tu gangsterskou část, která se snaží být drsňácká a v lecčem realistická (společenské třídy, legalizace marihuany, ghetta...), a tam mi prostě dost vadí, když se autor filmu tváří, jaký vám ukazuje velkolepý příběh... A neukazuje. Je to scénář plný logických děr a přehnaných nesmyslů (Youtube videem by se zabývala policie, "důkazy" na konci jsou jen v kufřících - protože profesionální bulvární novinář asi nezná internet...), jen jsou v něm občas dobré vtipy a všechno to odehrávají velice charismatičtí herci. Slušný film, ale velmi slabý Ritchie. Rozhodně tohle u něho není návrat ke kvalitní filmařině. (7/10) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Takhle má začínat rok 2020! Nejlepší Ritchie od Podfu(c)ku. Tedy za posledních 20 let. Báječný scénář jak v dialozích, tak zápletkou a její vytříbenými postavami, či hravým lemováním vyprávění jakože dle scénáře napsaného jednou z nich. A samozřejmě zužitkováním hereckých charizmatů celé té mňamkózní bandy. Chválím, jak je Ritchieho dospělácká zábava slovně sprostá a zařve v ní hafo lidí, ale neobsahuje žádné grafické násilí a zdůrazňuje rozdíl mezi morálním dnem záporáků a charakterní úrovní “hodných gangstrů”. Uvědoměle chytrá gangsterka s elegancí. Největším bossem je v ní McConaughey, ale největším frajerem Hunnam. A nejvtipnější samozřejmě Farrell. ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Je to kurevsky coolovo natočené a napísané, je to návrat ku koreňom ale starý dobrý Guy Ritchie je preč. Je to šialene prekombinované, niektoré obrazové hrátky samoúčelné, až mám dojem že Guy chce s divákom až tak za každú cenu vyjebať, že finálna márovačka je tak trochu deus ex, na rozdiel od jeho predchádzajúcich filmov, kde bola skôr zhodou neuveriteľných náhod. Ale hlavne je to strašne uhladené a chýba tomu tá živelnosť a úžasný rozprávač z Lock, Stock a Snatch. Ešte jedna takáto ritchieovka a budem sa pri jeho filmoch nudiť a nezachráni to ani jeho samožerstvo v podobe odkazov na predchádzajúce filmy. Charlie Hunnam je v tomto filme excelentný psychopat snažiaci sa celú dobu držať svoj temperament na uzde. 102. najlepší film ani náhodou. 8/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Král je zpátky! Tedy doufejme. Guy Ritchie se vrátil do gangsterských sfér, ve kterých mu to režijně a scenáristicky slušelo nejvíc. Jeho filmy posledních let mě totiž nechaly při nejlepším chladným, třeba jeho rádoby cool Sherlocka Holmese docela nemůžu vystát. Ale Gentlemani se vskutku a bez nadsázky vezou na vlně jeho klasických veleděl Sbal prachy a vypadni a Podfu(c)k. Obsazení je celkově velmi vydařené, ale Colin Farrell nutně vybočuje i nad ostatní skvěle vybrané herce. Efektivně vykonstruovaná zápletka je tak akorát vyvážená, aby nepůsobila uměle, propojila barvité charaktery a minutu za minutou svým odkrýváním karet velmi dobře bavila. Trochu jsem postrádal více řízný a překvapivý závěr, přesto mě docela bavilo to meta rámování dotýkající se filmového průmyslu a celkově pohodově-pozitivní atmosféra. Návrat k pramenům Ritchie už léta vyloženě potřeboval a doufám, že to tímhle snímkem nekončí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem se trošku ztrácel jak v ději, tak ve všech těch postavách, ale postupně se jasnilo a jasnilo, až hvězda jménem Guy Ritchie začala zářit naplno. Vtipně ostrý dialogy, krásně napsaný postavy, zejména Colin Farrell a jeho batolata byla radost mít na plátně. Matt výbornej a i když se ty pointy můžou zdát překombinovaný je zřejmý že se scénářem si kluci pohrávali, tak aby měl šrmnc i vtip. Zatím dám čtyři, ale nevylučuji, že po oakpakovaných projekcích dám bůra, protože takový Gentlemany nemáme v kině zase každý den, máme-li je vůbec. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (27)

  • Guy Ritchie má vztah k módě a důsledně dohlížel na oblečení ve filmu. Aby připravil Charlieho Hunnama na roli Raye, vzal ho nejdřív na nákupy do butiků. (TaNya_)
  • Brýle Coache (Colin Farrell) jsou vintage. Štáb je získal od soukromé společnosti na výrobu brýlí. Ray (Charlie Hunnam) nosí brýle značky Persol série 649 PO3201V. (TaNya_)
  • Tepláková souprava, kterou nosí Coach (Colin Farrell), je od značky Lonsdale. (ČSFD)

Související novinky

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Seriálových Gentlemanů se ujme Netflix

Seriálových Gentlemanů se ujme Netflix

13.03.2022

Málokdy se stává, aby britský režisér Guy Ritchie (Rozhněvaný muž, Sherlock Holmes) oznamoval spin-off některého ze svých snímků, natož pak aby ho oznamoval takřka ihned po premiéře. Jenže svět… (více)

Reklama

Reklama