Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (636)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Blade by chtěl být strašně cool filmem plným cool hlášek, cool akce a... a vůbec vším strašně cool. Jenomže jím není. Je to jen průměrné béčko, které si to však nechce přiznat a hraje si na něco více než na co má. Na druhou stranu to příjemně odsýpá a je tu pár výborných scén. Prostě snesitelné béčko jak vyšité. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu slušná comicsová adaptace, přes slibnou úvodní scénu a urputnou snahu po efektním vzhledu však pro mě zůstává jen nablýskaným béčkem, krteré sice občas předvede hodně slušnou akci nebo vychytaný detail, ale jinak nemá moc co nabídnout. Tuctově klasická story, která je únavně předvídatelná, hrdina, který se svou stylizací pohybuje na hranici parodie. Ale možná je můj kritický pohled dán tím, že předloha nikdy nepatřila k mým oblíbeným comicsům. Když už upíry, dám přednost spíš nějakému tomu Interview nebo méně tradičnímu Hladu. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem nedávno shlédl Blade II, neubráním se srovnání. Zatímco "dvojka" je hlavně nonstop řežba, jednička nabízí více: zajímavý příběh, silnou atmosféru, charismatického záporáka a momenty, které se člověku zakousnou do paměti. Např, úvodní scéna dance party s krvavou sprchou za zvuků New Order je nezapomenutelná. A jednoznačnou výhrou je zajímavá postava Bladeova hlavního protivníka. Stephen Dorff je tak subtilní, že by ho snad zmlátila i desetiletá holka, ale přitom budí takový respekt, že je jasné, že není radno si s ním zahrávat. V porovnání s "dvojkou" je tu méně řezničiny, ale jak praví známé úsloví, méně je někdy více. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V roce 1998 vznikly DVĚ legendy. Co se filmové branže týče, tak to nemá cenu dál pitvat. Blade je legenda o tom žádná nejen ve světě upírů a že se dokáže ohánět to mu nemůže nikdo odepřít. Wesley Snipes si nejspíš podepsal smlouvu se životní rolí, protože v záplavě béček, se kterými v poslední době přichází na trh nedokáže ani zaujmout, natož zkultovnět. Tak a nyní k té druhé legendě. Druhá legenda vznikla čistokrevně náhodou patrná hned ze začátku filmu, kdy DJ protočí kotouče na diskošce, krev teče proudem, ale co to hraje ze sluchátek DJe a hlavně z beden, které přivádějí posluchače do extáze? Zřejmě nejznámější sample, který kdy v taneční muzice byl upravován, přilepšován, inovován a bůhví co ještě. Tento track původně od New Order s názvem Confusion dokázal rozpumpovat davy tak dokonale jako to tenkrát dokázal ve tomto filmu. Až na to, že je starý téměř deset let. Jedno mají společné. Stejně jako Blade je legenda, na kterou se nezapomíná, můžu s klidem říci, že skladba, která právě Bladea udělala tak slavného zkultovněla tak rychle a zázračně, že se pod pojmem taneční muzika může zapsat zlatým písmem. --- Smrdí to, jak kdyby si s tím upír vytřel prdel. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

S časovým odstupem už to zdaleka není ono. Technicky je film dost nevyrovnaný, kulisy leckdy odfláklé a tak čest zachraňuje jen neotřele dynamické zpracování, několik kvalitních akčních scén a dva hlavní hrdinové. Dvojka je mnohem živočišnější a trvanlivější. Je znát, že Norrington jednak není žádné eso režisér a taky fakt, že chyběl rozpočet. Kvalitní béčkařina, ale s řezničinou typu dvojky se to měřit nedá. A to i přesto, že děj je zde o něco hutnější. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (64)

  • Ve scéně, kdy policisté honí Bladea (Wesley Snipes) a on vyleze na střechu, policisté rozstřílejí dveře, ze kterých lítají dřevěné třísky. V dalším záběru je však možné vidět, že jsou dveře z kovu. (Pepy)
  • Při rituálu La Magra stojí na podstavcích dvanáct upírů, avšak ve scéně, kde se rozpadají na létající monstra, se jich rozpadne 13. (Nevka)
  • Když Frost (Stephen Dorff) bojuje s Bladem (Wesley Snipes), je ve chvíli, kdy Frost vyskočí do vzduchu a Blade po něm hodí předmět, možné si všimnout, že se Frostovi změní obuv. (Pepy)

Související novinky

Nový Blade bude mít tvrdou přístupnost

Nový Blade bude mít tvrdou přístupnost

24.07.2024

Je tomu už pět let od slavnostního oznámení marvelovského šéfa Kevina Feigeho na Comic-Conu v San Diegu v roce 2019, že se dočkáme nové verze komiksové postavy drsného lovce upírů Bladea s tváří… (více)

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Reklama

Reklama